To reset your password, please enter your email address or username below.

Нова «ліва хвиля» у Латинській Америці: до чого приведе влада лівих у регіоні?

На 7 серпня призначено інавгурацію обраного президента Колумбії Густаво Петро. Це спричинить остаточне полювання всього регіону: у десяти країн і 51% латиноамериканців (або 345 мільйонів осіб) будуть ліві уряди. Чому за кілька років ліві з політичних маргіналів знову стали популярними у латиноамериканських країнах? І чи призведе це до появи величезного лівого фронту, що загрожує впливу США у Західній півкулі?

Початок XXI століття відбувається під знаком повернення лівих до Латинської Америки. Політичний ландшафт регіону за останні десятиліття значно змінився під впливом Уго Чавеса у Весенуелі, Лула да Сілви у Бразилії, Нестора Кіршнера в Аргентині, Мішеля Бачелета у Чилі, Табарі Васкеса та Хосе Мухіка в Уругваї, Фенрандо Луго у Парагваї, Ево Мора Корреа в Еквадорі та багатьох інших. Однак це вже не ті ліві, які були популярними у 1960-1970-х роках. Їхня риторика стала поміркованішою, а політика — гнучкішою і прагматичнішою.

Нова «ліва хвиля» в Латинській Америці — це умовна назва, оскільки популярні політичні сили в цих країнах часто не мають нічого спільного з марксистами. Їх називають по-різному: нові ліві, прогресисти, неопопулісти. Наприклад, чилійця Габріеля Борича та колумбійця Густава Петро визначають як соціал-демократів. Політичні програми ж перуанських лівих — химерна суміш соціалістичних ідей з ідеями корінних народів, часто дуже консервативними із соціального погляду.

Якщо ж екс-президент Бразилії Лула да Сілва повернеться до влади у жовтні цього року, то до лівих країн у Латинській Америці додасться ще одна із 212 мільйонами людей населення. Проте експерти роблять обережні прогнози щодо формування загального лівого фронту: надто вже відрізняються позиції лівих. Якщо одні країни більш популістські та ліберальні, інші ж явно більш авторитарні, як у випадку з Венесуелою, Нікарагуа та Кубою.

Колумбія: між двома континентами

Густав Петро у цьому ряду представляє сучасних та прогресивних лівих, яких підтримують корінні латиноамериканці. У передвиборчій програмі політик наголосив на фемінізмі та боротьбі з глобальним потеплінням. Однак у чомусь Петро – спадкоємець старих лівих XX століття. Як пишуть колумбійські ЗМІ, «у нього по одній нозі з кожного боку».

Для обраного президента наступні кілька місяців стануть вирішальними — буде зрозуміло, якої стратегії дотримується Петро у відносинах із громадянським суспільством та сусідами у регіоні. Вже у переможній промові 19 червня політик говорив про відновлення діалогу з енергетичного переходу з рештою континенту, включаючи США. Колумбія традиційно виступає союзником північноамериканців, проте попередні уряди в країні були праві — і США було простіше з ними домовитися.

Уже за кілька хвилин після оголошення перемоги Петро його почали вітати інші лідери континенту. Найбільше були раді ті, хто ідеологічно близький до колумбійського лідера. Чилійський президент Габріель Борич написав у соцмережах: «Ми раді за Латинську Америку. Ми працюватимемо разом для єдності нашого континенту». Мексиканський лідер Адреса Мануель Лопес Обрадор був більш стриманий, заявивши, що з перемогою Петро «настане світанок для цього братнього та гідного народу».

Новий уряд у Колумбії може докорінно переглянути відносини з Венесуелою, яка була супротивником попереднього колумбійського президента Івана Дуке. Політологи вважають, що Петро може стати добрим посередником між США та Венесуелою, конфронтація яких триває вже десятиліття. Однак Петро не торкався цієї теми у своїх передвиборних виступах, лише оголосивши, що продовжить політику надання статусу біженця венесуельцям, які рятуються від серйозної економічної кризи.

Від нового президента не очікують різких змін у зовнішній політиці, але заявлені акценти показують, що перегляд зовнішньополітичного курсу таки відбудеться. Якщо раніше центральною на порядку денному відносин із США була проблема наркоторгівлі, то тепер Петро має намір насамперед зайнятися проблемою зміни клімату. У внутрішніх справах політик поспішив заспокоїти виборців і запевнив, що не має наміру скасовувати приватну власність і намагатися залишитися при владі. Також він звернувся до генпрокурора із проханням звільнити радикальних опозиціонерів, заарештованих під час протестів останніх років.

Чилі: феміністський прорив

Обрання Габріеля Боріча президентом країни сприйняли чилійські ЗМІ як поворотний момент. Борич став наймолодшим главою держави в історії Чилі. Політик очолив широку ліву коаліцію, до якої увійшли і соціал-демократи, і комуністи. У підсумку Боріч переміг на виборах вкрай правого кандидата Хосе Антоніо Каста, набравши 56% голосів проти 44%.

Габриэль Борич стал самым молодым президентом Чили за всю историю страны:  что мы знаем о социалисте-миллениале | СПЛЕТНИК
Президент Чилі Габріель Боріч

У своїй інавгураційній промові перед Конгресом політик заявив, що під час свого президентства боротиметься із трьома головними проблемами: високою нерівністю серед населення, поганою екологічною обстановкою та дискримінацією жінок. Оголошений склад уряду був несподіваним для виборців: Борич показав, що його не просто слова. З 24 портфелів кабінету 14 отримали жінки, що теж сталося вперше у латиноамериканському регіоні.

Борич — представник нового покоління чилійських політиків, яке вже не має зв’язків із похмурим періодом диктатури Піночета. Середній вік його 24 міністрів становить 49 років, наймолодшому з них – 32 роки. При цьому багато його прихильників — активні учасники соціального руху 2019 року, який охопив країну. Тоді на вулиці вийшли тисячі демонстрантів, вимагаючи більшої рівності, особливо у питаннях освіти (дорогого та переважно приватного) та пенсійного забезпечення (також приватного та керованого пенсійними фондами).

Соціальний вибух 2019 був жорстко пригнічений владою під керівництвом попереднього президента Себастьяна Піньєри. Після президентських виборів, не чекаючи на інавгурацію, міністерства внутрішніх справ та юстиції провели широку амністію серед заарештованих за заворушення — близько 139 осіб. Таким чином, держава почула вимоги протестувальників, а Борич отримав сприятливе тло для вибудовування діалогу з іншими політичними силами.Однак сміливі очікування від приходу до влади лівої коаліції можуть зіткнутися із суворою реальністю: щоб провести необхідні реформи, Борічу доведеться значно підвищити податки для великих компаній, особливо у гірничодобувній промисловості. Податкова реформа, що давно назріла, проводиться в умовах глибокої кризи економіки: бюджетний дефіцит становить 7,6% ВВП, а інфляція в 2021 році досягла 7,1%. На допомогу Борич запросив колишнього голову Центробанку країни Маріо Марселя — одного з найшановніших економістів країни, якого призначив міністром фінансів.

Підтримка молодого президента не загальна: Борич не має чіткої більшості ні в Палаті депутатів, ні в Сенаті. Коаліція, яку зібрав політик, щоб прийти до влади, є нестійкою — і, швидше за все, свій президентський термін політик проведе у нескінченних переговорах з партнерами, відвойовуючи кожне рішення. Політологи зауважують, що зробити це буде непросто, але ліві прихильники президента мають перевагу — це нове покоління чилійських політиків, які діють прагматично.

Перу: самітник при владі

Найнеоднозначнішим політиком сьогодні в латиноамериканському регіоні можна назвати перуанського президента Педро Кастільйо, якого порівнюють з іншим яскравим політиком — колишнім президентом Уругваю Хосе Мухікою. Прихід до влади Кастільйо вразив усіх: у липні 2021 року 51-річний шкільний вчитель із глухого гірського села переміг на президентських виборах. Кастільйо став несподіваним кандидатом, який не мав жодних зв’язків з політичною елітою і при цьому зумів випередити відомих конкурентів.

Война Миров. Левые победили в Перу — Интернет-газета ЗОНАКЗ. Казахстан.
Педро Кастільйо

Виборча програма колишнього вчителя була гранично простою і навіть демагогічною. Кастільо виступав за масштабну допомогу перуанцям, які найбільше потребують, і боротьбу з іноземними компаніями в гірничодобувній промисловості. Для цього політик вимагав якнайшвидшого скликання Установчих зборів, щоб ухвалити нову конституцію. Документ, на думку Кастільйо, необхідний, щоб покінчити зі спадщиною авторитарного режиму Альберто Фухіморі, який правив країною в 1990-і роки, і зупинити корупцію.

Ще одна ідея Кастільйо була не менш радикальна: він запропонував створити проурядові воєнізовані організації для боротьби з тероризмом, а також навчати молодь військовій справі. Також кандидат виступав за повернення страти та цензури ЗМІ. Ці популістські ідеї принесли Кастільйо потужну підтримку бідних перуанців, особливо у неблагополучних андських регіонах. Його інавгурація пройшла 28 липня 2021 року — на згадку про двісті років здобуття незалежності Перу.

Перемога Кастільйо призвела до плутанини серед системних політиків, які не знали, чого очікувати від президента із сільської школи. Перу протягом довгих років перебувало у стані політичної кризи. Майже всіх недавніх попередників Кастільйо або звинувачували в корупції, або відправляли за ґрати. У 2019 році колишній президент Алан Гарсія покінчив життя самогубством, незадовго до арешту, що готується, в рамках масштабної корупційної справи. Однак конкуренти Кастільйо досить швидко зрозуміли, що новий глава держави не може контролювати ситуацію та заспокоїти країну: з моменту інавгурації президента відбулися чотири відставки кабінету міністрів, а передостанній прем’єр-міністр протримався на своїй посаді лише сім днів. До того ж у Конгресі партія Кастільйо перебуває у меншості — і тепер йому постійно загрожує імпічмент, який намагаються організувати його конкуренти з правих. Президент змушений шукати союзи з іншими партіями, через що вся його передвиборча програма перетворюється на фікцію.

Критики Кастільйо пояснюють невдачі президента насамперед тим, що він не має жодного політичного досвіду і непридатний для керівництва країною. Президент зрідка приймає гостей у своєму палаці, як кажуть очевидці, «спокій там, що панує, нагадує спокій японських садів». Екстравагантна поведінка Кастільйо стала приводом для жартів над президентом. Політик не дивиться телевізор і не користується інтернетом, тому радникам доводиться друкувати йому заголовки перуанських газет.

Міністри, що залишили уряд, описують президента як дуже стриману людину, і в його палаці всім заправляють радники. Черговий прем’єр-міністр Мірте Васкес, який пробув на чолі кабінету всього півроку, був змушений чекати кілька днів, щоб зустрітися з Кастільо. Багато хто повідомляє, що замість ділових зустрічей і нарад Кастільйо вважає за краще приймати людей зі свого району, друзів, знайомих і всяких прохачів.

Попередник Кастільо Франсіско Сагасті згадував, як він вирішив показати обраному президентові його нове робоче місце та запросив до президентського палацу. Кастільйо при зустрічі пожартував, що палац замалий — і його корові тут не вистачить місця. Після обрання політик вважав за краще продовжувати жити у своїй квартирі та готувати обід самостійно, поки його не попередили, що це може бути небезпечно. Очікується, цього року Генеральна прокуратура країни розпочала антикорупційне розслідування проти Кастільйо, і політологи припускають, що цей дивний період перуанської політики незабаром закінчиться відставкою чергового президента.

«Нова хвиля»: кому вона потрібна?

«Нова хвиля лівих» поширилася і на інші латиноамериканські країни: до влади прийшли Сіомара Кастро в Гондурасі, Лаурентіно Коен у Панамі, Альберто Фернандес в Аргентині, Мануель Лопес Обрадор у Мексиці. Незважаючи на сильні відмінності в їх політичних повістках, всі вони мають намір приділяти велику увагу феміністським проблемам, навколишньому середовищу та боротьбі з нерівністю. З цього списку вибиваються перуанський президент Кастільйо та глава Мексики Обрадор, проте для більшості країн підстави для зближення очевидні.

Президент США Джо Байден на саміті Америк у Лос-Анджелесі у червні 2022 року

Якщо в результаті виборів у Бразилії до влади повернеться Лула да Сілва, то країна стане шостою найсильнішою економікою регіону, де влада зосереджена в руках лівих політиків. Аналітики зазначають, що якщо на початку століття вирішальним фактором для регіону були ціни на сировину та нафтовий бум, то тепер нові економічні проблеми та погіршення добробуту виборців призвели до соціальних потрясінь 2019 року. Пандемія коронавірусу лише посилила цей процес.

На цьому фоні відбулася радикалізація правих політичних сил у Латинській Америці: з’явилися ультраконсервативний Хосе Антоніо Каста у Чилі; Кейко Фухіморі, дочка автократа Альберто Фухіморі, Перу; демагоги Родольфо Ернандес у Колумбії та Хав’єр Мілей в Аргентині. У відповідь латиноамериканці змінили ставлення до лівих, котрі сприймалися як маргінальна політична сила. Тепер вони стали частиною істеблішменту.

Це призвело до значної зміни порядку денного — і тепер феміністські та екологічні вимоги стали відігравати велику роль в аргентинській, чилійській чи колумбійській політиці. Нова «хвиля лівих» у Латинській Америці змусила політологів задуматися: чи можливе об’єднання цих лівих сил у рамках одного регіону? Це питання поки що залишається без відповіді. Головною перешкодою для такого кроку є сильні відмінності в економічних питаннях.

Наприклад, плани президента Обрадора у Мексиці практично протилежні планам Густава Петро. Залишаються різними й погляди на міжнародні відносини: з одного боку, є прогресисти, наприклад, Колумбія, з іншого — «боліваріанський полюс», наприклад, Болівія та Венесуела. Перемога Лула да Сілви може лише посилити ці протиріччя, оскільки найсильніша економіка в регіоні дотримується своїх поглядів, відмінних від Венесуели чи Колумбії.

Особливістю «нових лівих» та відмінністю від лівих у Латинській Америці першої хвилі стала поміркованість. Якщо подивитися на недавні перемоги, можна помітити, що ліві відмовляються від методу «народної мобілізації», характерної для політики Кастро на Кубі або Уго Чавеса у Венесуелі. Сучасні ліві зазнають труднощів у просуванні реформ і навіть у забезпеченні своєї внутрішньої згуртованості. Навіть наступник Чавеса Ніколас Мадуро дотримується більш прагматичної та помірної політики, ніж його непередбачуваний попередник.

Ключове питання, яке задаватиме тон всьому порядку денному в латиноамериканському регіоні, — це відносини зі США. І вже тут серед нових політиків назріває розкол. Наприклад, аналітики відзначають провал Джо Байдена на останньому саміті Америк, скликаному під егідою Організації американських держав (ОАД), який проігнорував мексиканський президент Лопес Обрадор, оскільки на нього не було запрошено Кубу, Венесуелу та Нікарагуа. Хоча три ці країни з різних причин не є членами ОАД сьогодні.

Мексика наполягає на необхідності сформулювати новий підхід у відносинах між Латинською Америкою та США, зокрема зниження значущості ОАД та звільнення з посади генсека організації Луїса Альмагро, від якого відвернулася більшість прогресивних лівих у регіоні. На роль нового лідера в Латинській Америці претендує колумбійський президент Петро, ​​але Колумбія має свій погляд на відносини зі США — і вона не має наміру відмовлятися від старих зобов’язань і домовленостей зі стратегічним партнером. Суперечності між лівими можуть бути подолані лише в тому випадку, якщо переваги нового політичного об’єднання переважатимуть розбіжності між країнами у регіоні, зазначають політологи.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 221
Реєстрація: 22.06.2020