To reset your password, please enter your email address or username below.

Один у полі Додон: чому заарештували колишнього президента Молдови?

Кишинівський суд відправив колишнього президента Молдови Ігоря Додона під домашній арешт у справі про корупцію та держзраду, відхиливши пропозицію прокуратури помістити фігуранта у слідчий ізолятор. Затриманому разом із ним Петру Мариняну – брату екс-президента – пощастило менше. Йому таки доведеться затриматись у СІЗО на найближчий місяць. Попри загрозу кримінального переслідування політики не має наміру залишати країну і повідомив, що боротиметься проти нинішньої влади.

Ігор Додон обіймав посаду президента Молдови з грудня 2016 до грудня 2020 року. Політики вважався про кремлівським кандидатом і одразу взяв курс на тісне співробітництво з Росією. У листопаді 2020 року у другому турі президентських виборів політик несподівано програв про західній суперниці Майї Санду, яка нібито і є замовником сфабрикованої кримінальної справи.

«Проти мене можуть щось зробити, можуть провести обшуки, мене можуть «за беззаконням» заарештувати на якийсь час. Але мене не злякати, я не маю наміру їхати з країни чи ховатися!»

ІГОР ДОДОН

Колишньому президентові звинувачують відразу чотири кримінальні статті: державна зрада, пасивна корупція, фінансування партії з боку кримінальної організації та незаконне збагачення. Провідник прокурор Петро Ярмалюк заявляє, що слідство знайшло докази намірів підозрюваного залишити країну і обіцяв оскаржити рішення суду про домашній арешт підсудного.

Справа про пакет

У місцевих ЗМІ цей кримінальний процес називають «справою про пакет». Йдеться про сюжет, знятий 2019 року в офісі Демократичної партії Молдови (ДПМ). На відео олігарх Володимир Плахотнюк, який очолює партію, передає Ігорю Додону пакет, в якому ймовірно знаходяться гроші. Зі чутної розмови стає зрозуміло, що кошти призначені для фінансування Партії соціалістів Молдови (ПСРМ).

Екс-президент просить олігарха «передати пакет Кості», щоб той віддав його «відразу Корнеліу, який має виплатити зарплати активістам». Журналісти припускають, що «Костя» — найімовірніше колишній депутат від ДПМ Костянтин Ботнар, а «Корнел» — Корнеліу Фуркуліце, член ПСРМ.

Скандально відомий молдавський бізнесмен Володимир Плахотнюк має далеко неоднозначну репутацію та ніколи не обіймав офіційних посад, що не заважало місцевим ЗМІ називати його реальним керівником держави у 2015-2019 роках. – У період, коли країну очолював Ігор Додон. Олігарха неодноразово звинувачували у корупції, через що той був змушений залишити країну. Крім того, підприємець встиг «наслідити» і в Росії: у 2018 році Басманний суд заочно заарештував його за звинуваченням у замаху на вбивство.

В доме экс-президента Молдовы Игоря Додона проводятся обыски - 24.05.2022,  Sputnik Грузия
Колишній президент Республіки Молдова Ігор Додон

Тим часом екс-президент називає всі висунуті звинувачення політичним замовленням:

 «Ця політична справа шита жовтими нитками. І я впевнений, що справедливий та політично незалежний суд визнає мою правоту. За останні роки я був об’єктом багатьох атак і пережив різні наклепницькі кампанії та необґрунтовані звинувачення. Однак ніколи раніше не було такого безчинства.»

Про те, що справу «шито білими нитками» висловився і колишній президент країни, комуніст Володимир Воронін:

«Ніхто, включаючи мене, не розуміє, що це за безглузде звинувачення у державній зраді. У чому вона полягає? У контактах із представниками керівництва Російської Федерації? Лідерами країн, які входять до складу СНД? Все це нісенітниця! Нинішні правителі з румунськими паспортами навіть не намагаються приховувати своїх уніоністських нахилів. Вся ця політика уклінності перед Бухарестом — хіба це не є зрада батьківщини?»

До речі, якщо звернеться до «історії», то спроба притягти Ігоря Додона до відповідальності далеко не перша. Ще у травні 2020 року генеральний прокурор Олександр Стояногло відмовив у порушенні кримінальної справи проти політика, заявивши про нестачу доказів. Щоправда, дещо пізніше вже самого прокурора затримали за підозрою в корупції, усунувши від справ у жовтні 2021 року. А тимчасово виконуючий його обов’язки Дмитро Робу скасував розпорядження попередника та відновив розслідування.

Несподівана поразка

Після гучного другого туру президентських виборів перемога Майї Санду виявилася несподівано переконливою навіть для неї. За великого розриву кількості голосів Додон втратив понад 150 тисяч прихильників: за Санду голосували насамперед міста та прозахідна молодь.

Безперечна поразка на виборах не дозволила тому, хто програв, вивести на вулицю своїх прихильників — ніхто не сумнівався в чесності підрахунку голосів. “Ця перемога – наша спільна і я пишаюся своєю командою і всіма молодими людьми, які взяли участь у голосуванні”, – заявила після перемоги новий президент підкреслено російською мовою.

Санду відразу ж оголосила про стратегічну мету Молдови — досягти повної євроінтеграції, яку Додон формально підтримував, а фактично ніколи до неї не прагнув. Через кілька місяців після формування пропрезидентською партією «Дія та солідарність» нового уряду до колишнього президента «прийшли», щоб пред’явити йому звинувачення в розкраданні держкоштів на суму 12 мільйонів доларів при імпорті електроенергії у 2008 році.

Майя Санду бежала от избирателей под охраной полиции - МК
Президент Республіки Молдова Майя Санду

Виявилося, що президентське протистояння зовсім не закінчене і отримало своє продовження у кримінальному та медійному полях. Лідер, який програв, почав попереджати про втрату незалежності Молдови і нібито підготовку новим урядом «військового та політичного приєднання республіки до Румунії»:

«Очевидно, що Майя Санду та її зовнішні господарі йдуть за українським сценарієм, провокуючи навмисну ​​дестабілізацію ситуації».На думку політика, молдаван хочуть використати «як гарматне м’ясо в геополітичній битві, яка ведеться нині в цьому регіоні.»

Зачистка

Для решти проросійських політиків усе, що відбувається, – явні сигнали, що нинішня влада уважно стежитиме за їхньою поведінкою та висловлюваннями. Раніше Додон заявляв, що домагається нейтрального та позаблокового статусу Молдови, його погляди поділяли комуністи та «шорівці», і ця позиція абсолютно влаштовувала Кремль. Тепер такий політичний вектор йде врозріз зі стратегією нового президента Санду. А після початку «спеціальної військової операції» в Україні багато громадян вважають новою реальністю загрозу вторгнення.

Проросійські сили в республіці остаточно дискредитували вже до 24 лютого. Експерти зазначають, що Москва обрала невдалу тактику підтримки лише тих політичних сил, репутація яких була сильно підмочена постійними скандалами. Так, ще під час чинного президентства Додона Конституційний суд неодноразово припиняв його повноваження, оскільки той нібито всіляко саботував роботу парламенту та ухвалення нових законів.

На думку глави кишинівського Balkan-centre Сергія Манастирли, ситуація з Додоном — це «натуральна зачистка», яка виявилася необхідною для забезпечення політичної стабільності. Можливо, Санду та її прихильники бачать у Партії соціалістів «п’яту колону», яка поведеться не передбачено при зміні ситуації на кордонах. «Все йде до того, що в країні відсутні сили, які виступають хоча б за діалог з Росією.Не кажучи вже про тих, хто б виступав за зближення з Москвою», — припускає експерт.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 221
Реєстрація: 22.06.2020