To reset your password, please enter your email address or username below.

Спадкоємці Боріса: хто переможе у гонці за посаду британського прем’єра?

“Hasta la vista, baby”, – заявив Борис Джонсон під час свого останнього виступу в британському парламенті. Його війна з власним кабінетом закінчилася катастрофічною поразкою: незважаючи на заяви, що він нізащо не піде у відставку, після того, як половина уряду розбіглася – відставка виявилася неминучою. У такій же яскравій боротьбі за крісло, що звільнилося, на Даунінг-стріт у фінал вийшли два кандидати-консерватори: міністр закордонних справ Ліз Трасс і колишній канцлер казначейства Ріші Сунак. Хто із них стане новим прем’єром?

Податковий тягар

Для кандидатів були організовані телевізійні дебати, під час яких розпал пристрастей між політиками був настільки великий, що ведуча Кейт Макканн втратила свідомість. Дебати довелося перервати: лікарі порадили журналістці відпочити, а суперечки консерваторів можуть зачекати. Але сперечатися є через що: інфляція у Великій Британії досягла 40-річного максимуму. До цього небувале зростання цін спостерігалося перед приходом до влади Маргарет Тетчер, яка жорсткими заходами врятувала економіку Великобританії від краху. Наразі при владі в країні знову консерватори, які не можуть домовитися про економічну стратегію майбутнього уряду.

Ведущая Кейт Маккан

Головним питанням для обговорення та приводом для взаємних звинувачень стали податки. Ще кілька тижнів тому міністр закордонних справ та колишній канцлер Казначейства перебували в одному кабінеті Бориса Джонсона. Тепер же Трасс і Сунак перетворилися на непримиренних противників у питанні оподаткування. Трас пообіцяла негайне зниження податків на суму близько 30 мільярдів фунтів стерлінгів. Політик хоче відмовитися від раніше запланованого підвищення податків, зростання відрахувань до фонду національного страхування та зелених зборів за електроенергію.

Кандидат пішла ще далі та запропонувала призупинити виплати державного боргу на три роки, а вивільнені кошти направити на підтримку населення під час економічної кризи. Сунак як фінансист та колишній скарбник королівства заявив, що його противниця не розуміє, що каже. Політик кинув під час дебатів, що її план зниження податків «приведе мільйони людей до страждань» і коштуватиме консерваторам наступних виборів, а економіку накриє глибока рецесія, з якої доведеться вибиратися десятиліттями.

У відповідь він запропонував не знижувати податки, доки інфляція не опиниться під контролем. Фінансист пояснив, що великих запозичень британського уряду не дозволяють зараз робити послаблення для населення — коштів на всіх не вистачає. Сунак зауважив, що податковий тягар у Великій Британії — найвищий за 70 років — результат безпрецедентного рівня державних витрат, необхідних для підтримки економіки на плаву під час пандемії коронавірусу.А світова криза через бойові дії в Україні призведе до ще більшого тиску на бюджет.

Охорона здоров’я та ходулі

Ще однією спекотною темою дебатів стала національна охорона здоров’я. Британцям запам’ятався виступ Джона Хьюза з Бірмінгема. Під час дискусії виборець розповів, що страждає на рак і запитав, чому він не зміг отримати належної допомоги від служби охорони здоров’я (NHS — National Health Service) і чому вона не працює належним чином. Для британців ця тема є не менш важливою, і обидва політики звинуватили один одного в безсердечності.

Лиз Трасс

Трас вчинила розумно і розповіла про лікарню у її виборчому окрузі Норфолк. Міністр заявила, що установа працює «на ходулях» і майже вся інфраструктура служби NHS валиться на очах. “Боюсь, що деякі наші лікарні розвалюються. Цього недостатньо для пацієнтів у NHS», — дорікнула вона Сунака: він виділяв гроші на охорону здоров’я. Саме в цей момент, за іронією долі, ведуча Кейт Макканн зомліла. Сунак не встиг нічого відповісти по суті.

Джону Хьюзу та іншим британцям Трасс пообіцяла допомогти: фінансування NHS збільшиться саме після відстрочки виплат за держборгом. “Я дійсно думаю, що морально неправильно в цей момент, коли сім’ї щосили намагаються прогодуватися, що ми ввели податки для звичайних людей”, – сказала вона, маючи на увазі, звичайно, не всю партію, а Сунака. Колишній канцлер відповів. ще крутіше: «Що справді аморально, то це попросити наших дітей та онуків взяти на себе борги, які ми не тягнемо».

Підвищення страхових відрахувань було не популярним заходом, який досі нагадують Сунаку. Але він завжди стоїть на своєму: «Мені було нелегко, я отримав багато критики за це, але я вважаю, що це було правильно, тому що я не думаю, що ми можемо мати NHS, яка є пріоритетом державної служби номер один у країні та при цьому недофінансована і не спроможна забезпечити необхідну допомогу», — хвалив себе Сунак.

Міжнародний порядок денний виявився на дебатах другорядним, якщо на нього взагалі хтось звернув увагу.Британцям не до зовнішньої політики, коли вони вже встигли відчути на собі наслідки пандемії та подій в Україні. Обидва кандидати проговорили ритуальні фрази про підтримку української сторони на кшталт Бориса Джонсона — тепер такі заяви є обов’язковими для європейських політиків. Єдиним приводом для дебатів стала тема британсько-китайських відносин. Сунак закликав закрити Інститути Конфуція в країні і натякнув, що багато хто з них відкрився, коли Трас була міністром освіти і виступала за активні відносини з Китаєм. Також політик пригадав міністру, що та свого часу виступала проти Брекзита. “Можливо, я зробила з цього уроки”, – відповіла вона.

Листя та зрадники

Серед усіх кандидатів Консервативної партії Сунак набрав найбільшу кількість голосів, Трас виявилася другою у списку. Але лідерство колишнього канцлера примарне. Поведінка Сунака вплинула відставку його колишнього начальника. Канцлер пішов з кабінету і спровокував низку відставок, близько половини керівників відмовилися працювати з Джонсоном. Хоча під час швидкоплинного протистояння прем’єра та кабінету політики звинуватили останнього у всіх смертних гріхах, тепер пристрасті вщухли. Жоден із кандидатів не заявив, що готовий прийняти колишнього прем’єра до свого кабінету.

Відход фінансиста перед відставкою Джонсона консерватори сприйняли неоднозначно. Хоча майже половина кабінету колишнього прем’єра закликала його піти, першим із них це зробив все-таки Сунак. У британський ЗМІ колишнього канцлера називають мало не зрадником, і багато союзників Джонсона не хочуть, щоб фінансист став новим господарем Даунінг-стріт. Трас також підтримують деякі прихильники Джонсона і вона не поспішає рвати з колишнім начальником. Політик похвалила Джонсона за «блискучу роботу», яку він зробив, вигравши загальні вибори 2019 року.

Аналітики заявили про хиткі позиції обох кандидатів, але після кількох дебатів уперед впевнено виривається Ліз Трасс. Головне завдання партії – перемогти у майбутніх виборах 2023 року лідера лейбористів Кейра Стармера. Той встиг прокоментувати дебати консерваторів і сказав, що Сунак поводився так, ніби «лише спустився з Місяця» і виявив, що економіка весь цей час була в поганому стані. Трас розповідала про «економіку фантазії», не пояснюючи, як вона буде поповнювати бюджет, якщо знизить податки.

Під час перших дебатів між кандидатами насамкінець Сунак сказав, що захоплюється пані Трас. Вона відповіла, що в колишнього канцлера гарний смак у виборі одягу. Коло оцінили однопартійці: раніше міністр культури Надін Доріс, прихильник Трас, розкритикувала дорогий гардероб Сунака — протиставивши його недорогим прикрасам Трас. Чекати на результат їхньої гонки залишився місяць — результати поштового голосування членів Консервативної партії оголосять 5 вересня.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 240
Реєстрація: 22.06.2020