To reset your password, please enter your email address or username below.

Справа Дурова: як довго триватиме розслідування?

Справа Дурова стала ще одним приводом для відновлення дискусії про межі свобод в інтернеті. Держава не любить, коли її інтересами нехтують, і бізнесмен робив це занадто довго. Терпець французів скінчився…

Затримання засновника Telegram у паризькому аеропорту Ле-Бурже виявилося повною несподіванкою для всієї світової IT-індустрії. Після чотирьох днів допитів бізнесмен постав перед судом, який висунув йому попередні обвинувачення. Загалом їх виявилося шість, зокрема зв’язок з організованою злочинністю, співучасть у поширенні хакерських програм, порнографії за участю неповнолітніх, наркотиків. Окремо позначено звинувачення в незаконному використанні криптографії.

Максимальний термін позбавлення волі, який загрожує Дурову за окремими статтями обвинувачення, становить 10 років. Така санкція може бути застосована для кількох пунктів обвинувачення. Але навіть у разі, якщо в кримінальній статті вказано тюремне ув’язнення, суд може призначити умовне покарання на певний термін. Це означає, що людина проведе частину визначеного терміну у в’язниці, а частину – під наглядом як умовно засуджений.

Для юристів звинувачення в наданні криптографічних послуг без декларування здалися незвичайними. Французька влада не обмежує тільки ті засоби криптографії, які забезпечують автентифікацію або контроль цілісності. У всіх інших випадках формально потрібно передавати уряду вихідний код ПЗ і звітувати про способи криптографії. Фактично ця норма не виконувалася – і міжнародні компанії вільно працюють у Франції без цих вимог.

Бурхливі дискусії викликали звинувачення у співучасті в поширенні нелегального контенту або проведенні незаконних транзакцій. Користувачі справедливо зауважували, що за такою логікою власники інших платформ тоді теж можуть бути засуджені за ті незаконні дії, які відбуваються в їхніх сервісах. Окремо прокуратура Парижа заявила, що Telegram неодноразово відмовлявся відповідати на запити французької влади.

Саме відмова від співпраці зі спецслужбами стала основною претензією Парижа. Відомо, що Дуров дотримується радикальної політики щодо користувачів, і його месенджер дуже неохоче контактує зі спецслужбами різних країн. Telegram відомий як територія Дикого Заходу в інтернеті: модерація практично відсутня, що дає змогу користувачам публікувати заборонений контент і займатися справами, які підпадають під кримінальні злочини.

Адвокат підсудного Давид-Олів’є Камінські після рішення суду назвав «повним абсурдом» спроби покласти на Дурова персональну відповідальність за ймовірні злочини, скоєні за допомогою Telegram. Сама компанія після довгого мовчання заявила, що виконує всі вимоги ЄС і французьких законів і не відмовляється від співпраці з владою. Керівництво платформи навіть без зайвих оголошень оновило політику модерації, дозволивши скаржитися на сумнівний контент і в приватних чатах.

Сам Дуров назвав затримання незаконним. «Якщо країна незадоволена інтернет-сервісом, усталеною практикою є початок судового позову проти самого сервісу. Використання законів епохи до смартфонів для звинувачення генерального директора у злочинах, скоєних третіми особами на платформі, якою він керує, є помилковим підходом», – написав він.

Бізнесмен вважає, що компанія достатньо співпрацює з владою різних країн. «Ми прагнемо взаємодіяти з регулюючими органами, щоб знайти правильний баланс. Так, ми дотримуємося наших принципів: наш досвід формується нашою місією щодо захисту наших користувачів в авторитарних режимах. Але ми завжди були відкриті для діалогу», – додав він.

Значний список звинувачень, частина з яких виглядає натягнуто, – попередній. Це означає, що не всі пред’явлені обвинувачення прокуратура використає в кінцевому обвинуваченні. У традиціях французького судочинства сторона обвинувачення намагається позначити всі статті, які можуть мати стосунок до справи. Це необхідно для певної свободи дій і переконання судді, що справа серйозна. Таким чином, розслідування триває і може показати нові деталі.

Французькій прокуратурі доведеться довести, що у Дурова був умисел вчинити перелічені злочини. Зробити це буде дуже складно. Суд вимагатиме вагомих доказів цього умислу. Зараз бізнесмен перебуває під підпискою про невиїзд, йому заборонено залишати Францію. Дуров зобов’язаний двічі на тиждень відзначатися у відділенні поліції. Однак теоретично французькій владі буде складно проконтролювати переміщення Дурова – і він може пересуватися Шенгенською зоною. У такому разі він вчинить ще один кримінальний злочин, що призведе до посилення покарання в основній справі.

Юристи сходяться на думці, що розслідування і сам судовий процес триватимуть кілька років, якщо сторони не дійдуть досудової угоди. Крім того, можливі апеляції та касації, які також займають кілька років. У разі винесення обвинувального вироку з тюремним ув’язненням Дуров може звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), рішення якого буде остаточним.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 299
Реєстрація: 22.06.2020