To reset your password, please enter your email address or username below.

Список інструментів OSINT для журналістів розслідувачів

OSINT AZK – це загальнодоступний інструмент OSINT для тих, хто проводить розслідування, пов’язані з українською тематикою. Дозволяє вивчати дані про фізичних осіб, зібрані з відкритих джерел інформації. У пошуковій базі використовуються понад 30 офіційних публічних джерел та понад 600 млн. архівів, документів та витоків.

Щоб використати інструмент, введіть свій пошуковий запит у рядку або перейдіть на сайт OSINT AZK.


Whitepages – онлайн база даних з контактною інформацією мешканців США.

Whitepages має найбільшу базу даних контактної інформації про американців. Номери мобільних телефонів, перевірка біографічних даних, судимості, адреси, рідні, міські номери, вік, записи трафіку, рейтинг шахрайства, фінансові записи, деталі бізнесу, записи про утримання, професійні ліцензії, дівоче прізвище, відомості про власність, статистика пошуку, інформація про перевізника.
Станом на 2008 рік база даних охоплювала близько 90 відсотків дорослого населення США, включаючи 200 мільйонів записів про людей та 15 мільйонів списків підприємств. Дані Whitepages збираються з документів про власність, телекомунікаційних компаній та загальнодоступних записів.


YouControl – аналітична онлайн-система, що використовує понад 180 джерел даних для створення досьє на українські компанії на основі відкритих даних. Функціонал програмних засобів системи дозволяє відслідковувати зміни у діяльності компаній та візуалізувати зв’язки між ними. Крім того, аналітична система дозволяє перевірити іноземного контрагента.


База даних від Кіберпартизан
Доступ до державних баз даних Республіки Білорусь, отримані внаслідок діяльності білоруської групи анонімних хакер-активістів “Кіберпартизани”.
У розпорядженні активістів є дані з податкової служби, операторів стільникового зв’язку, МВС, КДБ, системи “Пасажиропотік”, реєстру нерухомості, бази прослуховування дзвінків. Інформацію можуть отримати журналісти розслідувачі за допомогою запиту відповідної інформації (при цьому необхідно вказати хто ви, для чого будуть використовуватися дані та вихідні матеріали для пошуку баз даних).


Око Бога бот – це загальнодоступний інструмент OSINT для проведення розслідувань, пов’язаних з Росією. Пошукова система дозволяє знаходити інформацію про російські фізичні та юридичні особи з державних баз даних, соціальних мереж та інших публічних платформ.


OCCRP Aleph – платформа даних розроблена OCCRP (центр з дослідження корупції та організованої злочинності) об’єднує великий архів баз даних, документів, витоків та розслідувань з більш ніж 230 онлайн-джерел із 140 держав із загальнодоступним пошуком.


Інструменти для data-розслідувань від Bellingcat

Можливості загальнодоступних інструментів від Bellingcat:

1) Пошук постів у Instagram за заданим місцем на карті;

2) Перевірка факту підключення телефонного номера до певних облікових записів Telegram;

3) Пошук супутникових зображень, зроблені за допомогою європейського супутникового угруповання Sentinel-2;

4) Пошук місць активних радарних систем (у тому числі військових: морські радари FCS-3, радари ППО Patriot і С-400) у будь-якій точці світу, що працюють в діапазоні від 4000 до 8000 ГГц;

5) Аналіз хештегов у TikTok за тривалий період.

Для використання інструментів від Bellingcat необхідно ознайомитися з керівництвом та завантажити програмне забезпечення з GitHub.


OpenCorporates – найбільша у світі, відкрита база даних компаній для користувачів, включаючи банки, неурядові організації, журналістів, правоохоронних органів, корпоративних слідчих і фахівців з безпеки. У базі більше 198 мільйонів компаній з 140 юрисдикцій, об’єднаних в стандартизовану глобальну схему. Дані надходять з первинних загальнодоступних джерел з наданням контрольного журналу, що показує, звідки отримані дані і коли отримані.


Добірка баз даних та сервісів для журналістів від проекту Грибниця

У добірку входять додатки та послуги для пошуку людей, відстеження транспортних засобів, фактчекінгу, обробки даних, візуалізації, моніторингу, забезпечення інформаційної безпеки та інші, а також російські, іноземні та міжнародні бази даних — картотеки компаній, бази судових справ та рішень, дані про приватні особи, реєстри нерухомості, відкриті дані відомств, регіонів Росії, різних країн. Це місце, де ви можете отримати допомогу колег, знайти необхідний для роботи інструмент чи базу, стежити за важливими журналістськими дедлайнами, знайти колег для спільних проектів.


Інформаційна панель загальнодоступних OSINT інструментів від BBC News – це список інструментів широкого спектру та джерел навчальної літератури для журналістів. Інструменти з інформаційної панелі допоможуть вам у розширеному пошуку інформації, відстежуванні літаків та морських суден, архівуванні даних, хронолокації подій, дослідженні юридичних осіб, аналізі електронних листів, роботі з геопросторовими даними, аналізі зображень, дослідженні витоків даних, пошуку людей тощо.