To reset your password, please enter your email address or username below.

Історична перемога: як ультраправі виграли вибори у Східній Німеччині

На початку вересня цього року «Альтернатива для Німеччини» виграла регіональні вибори на сході країни, посівши перше місце в Тюрінгії та друге – в Саксонії. Це стало найбільшим успіхом для німецьких ультраправих з часів Другої світової війни. Як «АдГ» вдалося домогтися перемоги? І чи зможе вона тепер сформувати земельний уряд у Тюрінгії?

Партія «Альтернатива для Німеччини» («АдН») здобула перемогу на виборах, що відбулися 1 вересня, до ландтагу (місцевого парламенту) Тюрінгії на сході країни. Для німецьких ультраправих це стало першим успіхом на місцевих виборах з часів правління нацистів.

«АдН» посіла на виборах у Тюрінгії перше місце з результатом 32,8% голосів. Друге місце посіли консерватори з Християнсько-демократичного союзу Німеччини (ХДС), які набрали 23,6%, а третє – ультраліві з «Союзу Сари Вагенкнехт» (Bündnis Sahra Wagenknecht, BSW) з результатом 15,8%.

Того ж дня відбувалися і вибори в іншій федеральній землі на сході країни – у Саксонії. Там ультраправі лише трохи відстали від ХДС, який посів перше місце, набравши 30,6% голосів і прийшовши до фінішу другими.

«Для нас це історична перемога», – заявила співголова «АдГ» Аліс Вайдель. А голова регіонального осередку партія в Тюрінгії Бйорн Гьокке – суперечливий політик, якого двічі судили за використання нацистських гасел, сказав, що «більш ніж задоволений» результатами виборів, які «наповнюють» його «великою гордістю і задоволенням».

Регіональні вибори у Східній Німеччині, як і червневі вибори до Європарламенту, стали черговою поразкою для правлячої «семафорної» коаліції канцлера Олафа Шольца, до якої входять Соціал-демократична партія Німеччини (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD), «Зелені», а також ліберальна Вільна демократична партія Німеччини (Freie Demokratische Partei, FDP). У Тюрінгії «соціал-демократи» отримали 6,1% голосів і посіли п’яте місце, а представники двох інших партій і зовсім не змогли набрати 5%, необхідних для проходження в парламент. У Саксонії ситуація була трохи кращою – «соціал-демократи» посіли четверте місце з 7,3% голосів, а «Зелені» ледве, але зуміли подолати 5-відсотковий бар’єр, набравши 5,1%. Однак ці результати стали ще одним доказом того, що правляча коаліція продовжує втрачати популярність на сході країни, поступаючись голосами виборців радикальним партіям.

Чому так відбувається? Багато в чому «історична перемога» «Альтернативи для Німеччини» пояснюється специфікою того регіону, де проходили вибори. «У Східній Німеччині набагато більше анти-політичних настроїв, які сягають корінням в епоху змін у 1990-х», – сказав соціолог із Лейпцизького університету Йоганнес Кісс.

Після возз’єднання Німеччини 1990 року схід країни опинився в гіршому становищі, ніж багатший захід. І більш ніж за 30 років ця ситуація не змінилася. Згідно зі звітом Pew Research Center від 2019 року, у Східній Німеччині нижчий рівень життя, вище безробіття, менші доходи і продуктивність праці. А зростання цін на паливо після початку російсько-української війни, інфляція та економічна стагнація лише погіршили ситуацію. І оскільки партії центру, які змінювалися при владі в країні з 1990 року, особливо коаліція Шольца, не змогли розв’язати зазначені проблеми, жителі східних земель почали голосувати за радикалів, включно з «Альтернативою для Німеччини», а також «Союзом Сари Вагенкнехт», які пропонують прості та зрозумілі рішення.

Інший важливий пункт, який привертає виборців зі сходу країни до «АдН» – це питання міграції. Жителі Східної Німеччини, які досі мають сильну регіональну ідентичність як «оссі», дуже стурбовані масовим припливом мігрантів-мусульман із Близького Сходу та Північної Африки, яких вони сприймають як чужинців, ворожих німецьким цінностям. Згідно з передвиборчими опитуваннями, респонденти в Тюрінгії та Саксонії назвали міграцію однією з трьох головних проблем, разом зі злочинністю та «соціальним захистом». За даними опитування для німецького громадського телебачення, 81% виборців згодні з твердженням «нам потрібна принципово інша політика щодо біженців і надання притулку, щоб до нас приїжджало менше людей».

Лише за кілька днів до регіональних виборів виходець із Сирії, якого підозрюють у приналежності до Ісламської держави (ІД), зарізав трьох людей і поранив ще кількох під час фестивалю в місті Золінген на заході країни. Аліс Вайдель звинуватила в тому, що трапилося, міграційну політику, яку проводять у Німеччині: «Замість того, щоб ламати голову над різними способами заборонити ножі, ми повинні нарешті розібратися з проблемою, яка лежить в її основі. Необхідно негайно змінити міграційну політику». І такі заяви знаходять відгук у виборців, особливо на сході країни.

Не останню роль також відіграли й численні спроби німецької влади заборонити або обмежити діяльність «Альтернативи для Німеччини». Зокрема, органи внутрішньої розвідки Німеччини називали місцеві осередки партії в Тюрінгії та Саксонії екстремістськими організаціями, що прагнуть підірвати німецьку демократію. А співголова SPD Саскія Ескен підтримала заборону «АдН» – для того, щоб «струсити виборців» і вивести їх із благодушного стану. Щоправда, поки що подібні заходи призвели лише до зворотного ефекту – що більше виборцям кажуть, що вони якось неправильно голосують і підтримують не тих політиків, то більше зростає популярність ультраправих.

Однак якщо із завоюванням голосів жителів Тюрінгії «АдГ» впоралася, то з формуванням земельного уряду, навіть попри перемогу на виборах, будуть явні проблеми. Для того щоб сформувати уряд, ультраправим потрібна підтримка інших партій. А решта партій, особливо ХДС, який посів друге місце, вже заявили про те, що не створюватимуть коаліцію з «АдГ».

У цій ситуації за формування уряду відповідатимуть консерватори, яким для цього потрібно співпрацювати з «Союзом Сари Вагенкнехт» і «Лівою партією». Щоправда, раніше ХДС уже виключив вступ до альянсу з «лівими». Залишається BSW, яка фактично і є головним переможцем минулих виборів і тепер вирішуватиме долю земельних урядів як у Тюрінгії, так і в Саксонії.

Однак «АдГ», яка за результатами виборів у Тюрінгії отримала понад третину місць у ландтазі, зможе блокувати певні рішення, наприклад, внесення змін до конституції землі або призначення суддів, і, напевно, всіма силами ускладнюватиме формування уряду. Аліс Вайдель уже заявила, що виборці в Тюрінгії та Саксонії дали її партії «дуже чіткий мандат на владу». Вона також закликала партії ігнорувати слова канцлера Шольца, які раніше закликав формувати урядові коаліції без «АдН», і сказала, що подібні дії «суперечать участі в голосуванні великих верств населення». «Перешкоди [участі ультраправих в органах влади] – це недемократично», – додала вона.

Однак, навіть якщо «АдГ» не вдасться увійти до земельних урядів Тюрінгії та Саксонії, вона вже справила серйозний вплив на німецьку політику. У спробі повернути собі популярність перед неминучими парламентськими виборами у вересні наступного року уряд Шольца оголосив про те, що вживе жорстких заходів щодо обмеження міграції. Однак поки що бажання зіграти на полі ультраправих не дало результатів – результати виборів свідчать, що якби вибори в Німеччині проводили просто зараз, то «АдН» посіла б на них друге місце, поступившись ХДС, а «соціал-демократи» отримали б третє місце.

Крім того, ультраправих дедалі більше підтримують молоді виборці. На виборах у Тюрінгії за «АдН» віддали свій голос 37% виборців у віці 18-24 років, а в Саксонії – 31%, що на 20% і 14% більше, відповідно, ніж 2019 року. А це означає, що ультраправі краще за партії центру працюють саме з молоддю, яка тільки починає або нещодавно почала голосувати, і в певному сенсі формують майбутнє країни. І якщо в майбутньому значна частина сьогоднішніх молодих людей підтримає «АдН», то вона зможе здобути владу попри всі штучно створені перепони.

Партії центру ще можуть переломити ситуацію на виборах до ландтагу Бранденбурга, які відбудуться 22 вересня. Там ультраправі поки що лідирують і можуть отримати 24% голосів, згідно з опитуваннями, але «соціал-демократи» і консерватори відстають лише на кілька відсотків. Однак головна битва відбудеться у вересні 2025 року, коли відбудуться парламентські вибори. І якщо «АдГ» здобуде перемогу і на них, то перешкодити їй прийти до влади, відмовившись формувати коаліцію з ультраправими, буде вже набагато складніше.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 74
Реєстрація: 21.10.2019