To reset your password, please enter your email address or username below.

Білий дім втомився від російської пропаганди: нові санкції перед виборами у США

Нова хвиля санкцій проти російських пропагандистських видань показує, що Вашингтон уважно стежить за іноземними операціями впливу. Президентські вибори змушують Білий дім діяти жорсткіше.

Одразу кілька американських міністерств запровадили санкції проти російських пропагандистських організацій і людей, причетних до російської кампанії з поширення дезінформації серед американців. Під обмеження Мінфіну США потрапили телеканал RT, головний редактор Маргарита Симоньян і кілька топ-менеджерів, двоє співробітників RT Костянтин Калашніков та Олена Афанасьєва, АНО «Діалог» та її голова Володимир Табак, а також троє людей, пов’язаних із хакерською групою RaHDit.

На думку Мін’юсту США, Калашников і Афанасьєва займалися поширенням російської пропаганди через компанію, розташовану в штаті Теннессі. За даними The New York Times, це Tenet Media. Відомство вважає, що Калашников і Афанасьєва керували операцією з Москви через підставних осіб, а співробітники компанії не знали про це. За даними слідства, з жовтня 2023 року до серпня 2024 року росіяни переказали компанії $9,7 мільйона на створення контенту для соцмереж.

Засновниками тієї самої «Компанії 1» з обвинувальних документів називають блогерів Лорен Чен і Ліам Донован. В акаунті Донована в Х вказано, що той є президентом Tenet Media, а в інстаграмі він названий чоловіком Чен. Сама Лорен Чен – успішна блогерка: її канал у ютубі мав понад 500 тисяч підписників. Також вона була вказана як авторка кількох статей 2021 і 2022 років на сайті RT. Після заяви американської влади Youtube відзвітував, що видалив усі канали, пов’язані з Чен і Tenet Media.

Афанасьєвій і Калашникову висунули обвинувачення в порушенні американського закону про іноземних агентів і відмиванні грошей. За першим обвинуваченням їм загрожує до 5 років позбавлення волі, за другим – до 20 років. Слідство не висунуло обвинувачень представникам американської компанії. Мін’юст і ФБР також ведуть розслідування щодо кількох американців, яких вважають причетними до поширення пропаганди.

За версією американської влади, АНО «Діалог» відповідальна за операцію «Доппельгангер» із поширення дезінформації. У мережу входили сайти, що імітують сторінки великих медіа, а також фейкові профілі американців у соцмережах. ФБР заарештувало 32 інтернет-домени, пов’язані з «Діалогом» і Агентством соціального проектування. Генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що слідство вважає організатором операції «Доппельгангер» найближче оточення Володимира Путіна, зокрема першого заступника глави адміністрації президента РФ Сергія Кирієнка.

Медіагрупа «Россия сегодня» (дочірні РІА Новини, RT, ТВ-Новости, Ruptly і Sputnik) потрапила до переліку іноземних місій. Тепер ці організації зобов’язані звітувати про співробітників і майно в США. Держдепартамент США оголосив про нагороду до $10 мільйонів за інформацію, яка стосується іноземного втручання в американські вибори, зокрема дані про хакерське угруповання RaHDit.

Це не перша спроба американської влади обмежити російський вплив на нинішніх президентських виборах. У липні Мін’юст США звинуватив співробітника RT у причетності до створення бото-ферми, яка складалася з приблизно 1 тисячі акаунтів у соцмережах. Фейкові профілі американців поширювали дезінформацію про війну в Україні та інші теми.

Після підозр у російському втручанні та скандального розслідування прокурора Мюллера становище RT у Штатах значно погіршилося. У 2017 році американський підрозділ каналу був змушений зареєструватися як іноземний агент. Після початку війни в Україні 2022 року всі американські офіси RT було закрито. Російські пропагандисти вдалися до більш тонкої тактики впливу на аудиторію в США.

Звинувачення американської влади показали, що сьогодні пропагандисти намагаються залучити лідерів думок – і купують впливових осіб для просування проросійських наративів і підриву підтримки України. Самі блогери запевняють, що й гадки не мали про російський вплив, і називають себе жертвами маніпуляцій. За даними CNN, блогери отримували до $400 тисяч щомісяця за кілька щотижневих роликів. Фінансування йшло звичним для адміністрації президента РФ шляхом – через звичну АНО.

До президентських виборів залишилося два місяці, і адміністрація Байдена обирає дедалі жорсткіші інструменти для боротьби з іноземним впливом. Мін’юст США також висунув обвинувачення політологу, ведучому «Первого канала» і громадянину США Дмитру Саймсу та його дружині Анастасії. Їх підозрюють в обході американських санкцій і відмиванні отриманих доходів. Приводом для звинувачень стала робота Саймса на російському каналі, його дружини – на російського підприємця і бізнес-партнера сестри прем’єра Михайла Мішустіна Олександра Удодова.

На цьому санкції не закінчилися. США також оновили санкційний список: тепер туди занесено, крім АНО «ТВ Новости» (офіційна назва RT), ще АНО «Евразия» і ФГУП МІА «Россия сегодня». Із фізичних осіб під санкції знову потрапив гендиректор «России сегодня» Дмитро Кисельов, а також громадянка Росії та Молдови Неллі Парутенко. За даними ЗМІ, вона очолює АНО «Євразія».

Держсекретар США Ентоні Блінкен звинуватив російські пропагандистські ЗМІ в тому, що вони мають у своєму розпорядженні приховані можливості для втручання у внутрішню політику інших країн. За словами Блінкена, неназвані співробітники RT передали відомству інформацію про можливості видання. Наприклад, йдеться про майбутні президентські вибори в Молдові, фейкові платформи Red у Німеччині та African Stream у країнах Африки.

«Ми знаємо, що RT володіє кіберможливостями і задіяна в прихованих інформаційних операціях, операціях впливу, а також у військових закупівлях. У рамках розширених можливостей RT російська держава впровадила всередину RT підрозділ із можливостями для кібероперацій і зі зв’язками з російською розвідкою. Керівництво RT мало пряме […] знання про це починання», – сказав Блінкен.

Також Держдепартамент звинуватив одного із заступників Симоньян Антона Анісімова в «діяльності від імені ФСБ». Відомство стверджує, що Анісімов керував платформою підтримки російської армії, але насправді ресурс використовувався для купівлі зброї по всьому світу, зокрема в Китаї. За словами Блінкена, у рамках краудфандингової кампанії російським солдатам, які воюють в Україні, було поставлено «снайперські гвинтівки, глушники, бронежилети, прилади нічного бачення, безпілотники, радіообладнання, приціли, дизельні генератори».

Ймовірно, поодинокі санкції не можуть бути настільки ефективними, якщо не зачіпають безпосередньо канали поширення пропаганди в західних країнах. У російської пропаганди залишається ще один потужний інструмент – операція «Доппельгангер» зі створення фальшивих сайтів і поширення посилань на них у соцмережах. Усі ці заходи навряд чи зупинять кампанії російського впливу, проте все-таки вони мають сенс. Через публічність і нові обмеження вести пропагандистську діяльність стає дедалі дорожче, а потенційна аудиторія дедалі більше обізнана про російські інструменти впливу.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 303
Реєстрація: 22.06.2020