To reset your password, please enter your email address or username below.

Чи почне Ізраїль нову війну з Ліваном?

Ізраїль завдає ударів по Лівану, намагаючись зупинити атаки «Хезболли» по своїй території. Перед цим «Моссад» провів дві операції, підірвавши гаджети членів угруповання. Сторони опинилися в парадоксальній ситуації: ескалація потрібна для того, щоб не почалася війна.

Сьогодні вже ні в кого немає сумнівів, що таємничі вибухи гаджетів у членів «Хезболли» були влаштовані ізраїльською розвідкою «Моссад». За даними The New York Times, протягом кількох років ізраїльтяни розробляли схему поставок пристроїв для переспрямування до Лівану: для цього вони створили підставну фірму-посередник в Угорщині, яка вийшла на зв’язок із представниками «Хезболли».

Угруповання після кількох серйозних витоків дійшло висновку, що смартфони не такі надійні для зв’язку між членами руху, і вирішило замінити їх на пейджери. 17 вересня пристрої почали вибухати. За останніми даними, загинуло 12 людей, близько трьох тисяч дістали поранення. Однак насправді загиблих і поранених може бути набагато більше.

Через добу почали вибухати рації та ноутбуки. За даними Axios, спочатку ізраїльтяни планували використовувати заміновані пейджери для першого удару в операції проти «Хезболли». Однак ізраїльська розвідка побоювалася, що угруповання може виявити вибухівку раніше, тому пристрої вирішили підірвати зараз.

Ця блискуча з точки зору організації операція «Моссада» викликала безліч запитань. Кілька днів після вибухів ізраїльська сторона не вживала жодних дій, незважаючи на повідомлення про швидку наземну операцію. Висловлювалися припущення, що ці вибухи були показовими, щоб попередити «Хезболлу» про небажаність нових ударів по Ізраїлю.

Проте Тель-Авів вирішив почати серію авіанальотів по Бейруту та інших містах Лівану. За останніми даними, тільки на початку тижня було вбито щонайменше 35 дітей. За словами представника ЮНІСЕФ у Лівані Етті Хіггінс, це «більше, ніж за попередні 11 місяців, разом узяті». Загалом загальна кількість жертв ізраїльських авіаударів по Лівану перевищила 550 осіб, понад 1,5 тисячі дістали поранення, приблизно 100 тисяч людей залишили свої домівки.

Серед загиблих опинилися два співробітники місії ООН у Лівані. Для країни це безпрецедентний рівень втрат. Наприклад, за місяць лівано-ізраїльської війни 2006 року загалом загинуло близько 1 тисячі ліванців. За нинішніх темпів операції втрати «Хезболли» і мирного населення можуть значно зрости.

Ізраїльський уряд стверджує, що нинішня операція – це відповідь на тривалу ескалацію з ліванського боку. Регулярні обстріли Ізраїлю, що почалися 8 жовтня минулого року, змусили Тель-Авів діяти жорстко. «Я повторюю знову і знову: Ізраїль не прагне війни в Лівані. Але у нас є право і обов’язок захищати свій народ»,- заявив президент Ізраїлю Іцхак Герцог.

Гучними подіями стали вбивства цілої низки діячів «Хезболли»: військового керівника «Хезболли» Фуада Шукра, голови спецпризначенців «Радван» Ібрагіма Акіля і голови ракетного підрозділу «Хезболли» Ібрагіма Кубейсі. Також ЦАХАЛ атакував Бейрут, щоб ліквідувати командувача південним фронтом «Хезболи» Алі Каркі. Але незважаючи на серію атак, Каркі залишився живий.

Події в Лівані показують, що Ізраїль остаточно переніс фокус уваги з Гази на північ. Однак, як і у випадку з Газою, неясні кінцеві цілі цієї операції. ЦАХАЛ заявляє, що його завдання – це усунення загрози з боку «Хезболли» заради повернення 60 тисяч евакуйованих ізраїльтян у їхні домівки. Але для боротьби з рухом доведеться зайняти значні ліванські території – одними бомбардуваннями не обійтися.

Західні ЗМІ з посиланням на представника ЦАХАЛу Даніеля Хагарі повідомляють, що в ізраїльського генштабу є плани наземної операції і війська перебувають у повній бойовій готовності. Північне командування ЦАХАЛу продовжує навчати і готувати регулярні та резервні сили для великомасштабної операції. Але для цього необхідне політичне рішення прем’єра Нетаньяху.

Однак у глави ізраїльського кабінету не такий великий простір для маневру. Переговори з ХАМАС, які розпочалися вкотре за посередництва Катару, заглохли через ескалацію на півночі, а таємні операції й активні бомбардування викликають подив у західних політиків, які намагаються якнайшвидше втихомирити всі сторони напередодні президентських виборів у США.

На думку експерта аналітичного центру Century International Сема Геллера, ймовірність регіональної війни не така висока, як здається. Ізраїль не зацікавлений вести бойові дії відразу на два фронти, а знекровлена «Хезболла» не має ресурсів для ведення масштабної війни. «Я не думаю, що ліванське угруповання вибере відкриту війну. Саме Ізраїль зрештою визначатиме інтенсивність і географічне охоплення конфлікту», – припустив Хеллер.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 305
Реєстрація: 22.06.2020