To reset your password, please enter your email address or username below.

Під мілітаризацію в Білорусі потрапили навіть діти

У Білорусі розгортається масштабна мілітаризація. Причому йдеться не лише про багатосферну співучасть влади республіки у так званій спеціальній військовій операції Росії проти України, а й про відповідну ідеологічну роботу всередині країни – починаючи зі шкільної освіти. Редакція Newsprice вивчила, чи проводиться в Білорусі прихована мобілізація і те, як і навіщо там одягають дітей у камуфляж.

В результаті в різних військових рейтингах Білорусь займає досить високі місця, на що, звісно, ​​впливає статус давнього військово-політичного союзника Росії. Так, у глобальному рейтингу військової могутності Global Firepower Index 2022 Білорусь посіла 52 місце. При цьому за кількістю танків республіка 28-та у світі. А в 2020 році в доповіді про стан світової торгівлі озброєннями (Arms Transfers Programme) вона розміщувалася на 26-му рядку. Враховуючи нинішнє розширення військово-технічного співробітництва з Росією, Білорусь незабаром може суттєво піднятися у цьому рейтингу

Та й сам Лукашенко як головнокомандувач любить покрасуватися у військовій формі. Наприклад, на параді 9 травня чи нараді з військовими. Щоправда, мундир у «батьки» (до речі, він підполковник запасу) нестандартний, хоча виглядає як у маршала чи генералісімуса. На ньому погони не із зірками, а з гербами.

Не один раз разом із Лукашенком у «військовій» формі з’являвся і його молодший син Микола. Якось навіть у дитинстві з пістолетом – подарунком від Дмитра Медведєва під час його перебування президентом Росії. Старшому ж синові Віктору Лукашенку рік тому присвоїв не більше не менше звання генерал-майора запасу після того, як той залишив посаду помічника президента з національної безпеки.

У 2020 році під час президентської виборчої кампанії та після неї під час масових протестів Лукашенко часто зустрічався з силовиками і на нарадах, і у військових частинах. Надихав на зачистку революції та відважував компліменти. Найрезонансніший епізод, коли Лукашенко прилетів вертольотом до свого палацу і вийшов з автоматом до оточення силового спецпідрозділу з вдячним вітанням «Ви красені!».

Мабуть, з цього моменту в Білорусі паралельно репресіям проти опонентів влади почав розгортатися культ силовиків (військовослужбовців та міліціонерів), який потім почав підживлювати співучасть у російській агресії проти України. Причому це торкнулося як дорослих, так і молодь і навіть дітей.

У листопаді білоруських чоловіків почали масово викликати до військкоматів для звірки облікових даних. Порядками й телефоном. Також запрошують через оголошення у пресі. Причому Міноборони заявило, що до кінця року мають з’явитися всі військовозобов’язані. У військові квитки вклеюються приписи, як діяти у разі мобілізації.

Цікаво, що військкомати зайнялися також медиками. «Ми точно не знаємо, скільки лікарів отримало повістки, але вони приходять у всіх містах та селах, починаючи від великих столичних поліклінік, закінчуючи найменшими районними лікарнями. Також зараз на базі Білоруської медичної академії післядипломної освіти проходять курси з військово-польової хірургії», – розповідає координатор Фонду медичної солідарності Лідія Тарасенко. При цьому Міністерство оборони заявляє, що ці стандартні заходи планового характеру: «Домисли про проведення в країні прихованої мобілізації є дезінформацією».

Як зазначають автори аналітичного огляду “Білоруський трекер змін», у тренд мілітаризації вкладається і значне зростання видатків на силові структури в бюджеті 2023 року, у тому числі з 1,8 до 2,8 млрд рублів – на оборону та з 3,1 до 4 млрд рублів – на правоохоронну систему:

«Це безпрецедентне одномоментне зростання витрат у цій сфері для Білорусі, і воно, найімовірніше, пов’язане не лише зі збільшенням витрат на вже службовців силовиків, а й зі значним збільшенням їхньої чисельності наступного року».

Аналітики відзначають і ще одну тенденцію в політиці влади Білорусі щодо вже підростаючого покоління:

«Форсується ідеологічне накачування всієї системи освіти, від університетів до дитячих садків, від навчальних програм до вільного часу учнів. Саме ж «ідеологічно-патріотичне виховання» набуває химерних форм».

Так, у Вітебському державному університеті вигадали настільну рольову гру за мотивами «Мафії» зі сталінською назвою «Ворог народу». А в ліцеї Білдержуніверситету (головного вишу країни) оголосили «культурно-патріотичний” конкурс «Перші серед рівних» спільно з КДБ. Серед цілей конкурсу є:

  • Популяризація історичної спадщини видатного уродженця білоруської землі, засновника ВЧК-КДБ Ф.Е.Дзержинського засобами графічних романів (коміксів);
  • Створення сучасних літературних, музичних і хореографічних творів, у яких високому художньому рівні створено позитивний образ співробітника органів державної безпеки, найбільш об’єктивно відбито діяльність КДБ Республіки Білорусь у;
  • Розробка з використанням ІТ-технологій програмних продуктів, що сприяють розвитку інтересу до професії співробітника органів державної безпеки Республіки Білорусь.

На базі шкіл, освітніх центрів та при військових частинах Збройних сил та МВС у другій половині 2022 року з’явилися десятки «військово-патріотичних клубів» для дітей та молоді. Створюються вони за указом Лукашенка:

«Діяльність клубів сприятиме цивільному та патріотичному вихованню дітей та молоді, підвищенню їхньої мотивації до проходження армійської служби, служби у правоохоронних органах та з надзвичайних ситуацій, а також реалізації державної молодіжної політики».

У планах силовиків – створення ліцеїв МВС у кожному обласному центрі Білорусі. Нині такий заклад освіти є лише у столиці.

А колишній глава Адміністрації Лукашенка, а тепер речник Ради Республіки, верхньої палати парламенту, Наталія Кочанова настановно заявила, що вихователі в дитячих садках мають бути не лише педагогами, а й ідеологами.

«Усі ці зміни свідчать про посилення тенденції заміни освіти на ідеологічне виховання. У цьому руслі прийняті новації, спрямовані на відстеження рівня патріотизму: в атестати про середню освіту ввели оцінку за поведінку, для вступу до університету тепер потрібна буде характеристика зі школи про благонадійність, а при розподілі після університетів насамперед враховуватимуть ідеологічну стійкість випускника», – роблять висновок експерти “Білоруського трекера змін».

Крім того, «замість білоруської культури, літератури та історіографії влада все більше впроваджує елементи «російського світу», спираючись на духовність, православ’я та російсько-радянську історію».

Експерти Міжнародної ініціативи iSANS зібрали нові приклади вбудовування білоруської системи освіти у російську. Наприклад, останнім часом постійно проводяться Дні культури Росії, марафони «Російського фонду культури» та «Російського дому в Мінську», олімпіади Союзної держави «Росія та Білорусь: історична та духовна спільнота».

Координатор експертної ініціативи «Наша думка» Вадим Можейко вважає, що заплющувати очі на цю проблему не можна, але й не варто драматизувати:

«Адже вся ця діяльність за лінією російських гуманітарних програм часто є просто бюрократичним освоєнням грошей, коли ніхто насправді не звертає уваги на те, як це реалізується, як у все це залучена молодь. І ці “марафони”, “дні російської культури”, “білорусько-російські олімпіади” робляться просто “для галочки”. Тому ступінь впливу всього цього на свідомість молоді фактично невідомий».

Експерт вважає, що в цій ситуації все залежить від сім’ї:

«У нормальній ситуації держава сама повинна займатися збереженням національної ідентичності, дбати про те, щоб не було надто багато зовнішнього впливу. Оскільки держава цим не займається, то відповідальність за це лягає на батьків. Не можна віддавати ці питання на відкуп Росії, державі чи школі. Потрібно самим подбати, щоб діти росли у білоруському культурному середовищі та пишалися своїм, щоб діти не стали маріонетками в руках “російського світу».

Якими є короткострокові ефекти проросійської мілітаризації в Білорусі? Утримається Лукашенко в результаті прямого вступу у військові дії на боці Росії проти України чи ні? Поки що громадській думці в Білорусі явно переважають антивоєнні настрої.

Як зазначають експерти «Білоруського трекера змін» у своїй грудневій аналітиці, незважаючи на те, що білоруське суспільство роздирають протиріччя в різних сферах, від ціннісної до політичної, існує кілька тем, які консенсуально об’єднують переважну більшість білорусів, і одна з таких тем – переконаність у тому, що армії необхідно триматися від війни в Україні якнайдалі:

«Ми бачимо, що навіть усередині сегментів, які симпатизують Росії чи Україні (затяті прихильники та затяті противники відповідно), переважна більшість займає позицію, що білоруська армія має зберігати нейтралітет. Загальний рівень підтримки вторгнення ЗС РБ в Україну на стороні Росії становить 7%».

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 294
Реєстрація: 03.12.2020