To reset your password, please enter your email address or username below.

В очікуванні дива: чи зможе Трамп повернутися до Білого дому?

Перемога Дональда Трампа на президентських виборах 2016 стала політичною сенсацією в США: багато американців до останнього не вірили, що таке можливо. Скандальне президентство політика завершилося безславно — спробою штурму Капітолію та багатьма розслідуваннями, які тривають досі. Чи вдасться Трампу з його незрозумілим везінням знову зайняти Білий дім?

Ворог Конституції

Комітет Конгресу США опублікував доповідь про розслідування штурму Капітолію в січні 2021 року. Законодавці звинуватили колишнього президента США Дональда Трампа одразу в кількох злочинах: сприянні в організації заколоту, перешкоджанні офіційному розгляду, змові з метою обману федерального уряду та змові з метою надання неправдивих свідчень. Комітет, до якого входять семеро демократів та двоє республіканців, рекомендував Міністерству юстиції США розслідувати діяльність Трампа для порушення кримінальних справ.

Автори доповіді впевнені, що за штурмом Капітолію стояв колишній президент США. У документі зазначено, що Трамп навмисне оголосив про свою перемогу на виборах, хоч усі дані говорили про його поразку. Також політик оголосив про масштабні фальсифікації без жодних підстав, тим самим спровокувавши своїх прихильників на штурм. Крім того, колишній президент не зробив нічого, щоби зупинити спробу штурму. Нарешті, Трамп чинив тиск на віце-президента Майкла Пенса, щоб переглянути результати виборів.

Конгресмени, яких журналісти назвали «Комітетом 6 січня», засідали півтора роки.За цей час вони провели десять публічних слухань та опитали понад тисячу свідків, у тому числі співробітників адміністрації Трампа, членів його родини, співробітників Капітолію та безпосередніх учасників штурму. Для американської політики цей випадок є безпрецедентним: у передмові до доповіді голова комітету Бенні Томпсон зазначив, що до 6 січня 2021 року неможливо було уявити, щоб президент США підбурював натовп до штурму Капітолію.

Для того, щоб такого не сталося в майбутньому, члени комітету виступили з одинадцятьма рекомендаціями щодо результатів розслідування. Вони запропонували назавжди заборонити Трампу обіймати будь-які державні посади. Автори доповіді послалися на одне з положень Конституції США, згідно з яким особа, залучена в організацію заколоту або надала допомогу «ворогам Конституції», має бути позбавлена ​​права обіймати державну посаду. Сам Дональд Трамп очікувано відмовився від співпраці з комітетом і назвав розслідування конгресменів «полюванням на відьом» та «кенгуриним судом».

Слово за Мін’юстом

«Напад 6 січня часто описувався як бунт. І це частково вірно. Деякі з тих, хто вторгся на територію Капітолію або увійшов до будівлі, не планували цього заздалегідь. Але вірно й те, що екстремісти, прихильники теорій змови та інші були готові до боротьби. Тому це повстання», — пояснили конгресмени, окремо розповівши про зв’язки «світу Трампа та тіньових праворадикальних угруповань». Комітет наполягає на негласному союзі провокаційного політика та різних сумнівних угруповань, таких як Proud Boys, Three Percenters, QAnon, Oath Keepers.

Незважаючи на серйозні звинувачення «Комітету 6 січня», доповідь законодавців має в основному символічний характер. Конгрес офіційно не може пред’явити колишньому президентові жодний із злочинів, перелічених у доповіді, — це виняткова прерогатива Міністерства юстиції США. Однак для відомства робота законодавців стане великою підмогою у розслідуванні. За 18 місяців слухань конгресмени зібрали значну доказову базу, яка спростить процедуру звинувачення колишнього президента.

Для початку розслідування федеральні прокурори штатів скликали більше журі, яке надіслало повістки співробітникам колишньої адміністрації та учасникам передвиборної кампанії Трампа. Юристи запросили багато документів, які вже розглядав у своєму розслідуванні «Комітет 6 січня». Генеральний прокурор США Меррік Гарланд призначив спеціального адвоката Джека Сміта для контролю за розслідуванням. Сміт розіслав повісті чиновникам із семи штатів, за допомогою яких Трамп намагався оскаржити результати президентських виборів 2020 року.

У разі визнання Трампа винним у всіх перелічених у доповіді злочинах йому загрожували б штрафи у сотні тисяч доларів, а також тюремне ув’язнення на строк до 20 років та заборона балотуватися на державні посади у майбутньому. Навряд чи Мін’юсту вдасться досягти нечуваного для американської політики — сховати за ґрати колишнього президента країни. Проте відомство може значно зіпсувати репутацію Трампа навіть у лавах його прихильників. “Вся нація знає, хто несе відповідальність за той день”, – заявив один з патріархів Республіканської партії, лідер республіканської меншості в Сенаті Мітч Макконнелл.

Папери Трампа

Можливе розслідування Міністерства юстиції – не єдина проблема Трампа. Крім нього Трамп відбивається від звинувачень у кримінальній справі про фальсифікацію виборів у Джорджії, цивільний позов про шахрайство, який стосується його бізнесу в Нью-Йорку, позов про наклеп, пов’язаний із звинуваченням у сексуальному насильстві. Усі вони загрожують тривалими судовими процесами та багатомільйонними штрафами колишньому президентові. Але найгучнішою з усіх справ стала історія із секретними документами, які Трамп прихопив із собою, коли поїхав із Білого дому.

Документы в офисе Трампа

Чутки про те, що колишній президент здав не всі папери до Національного архіву США, як вимагає закон, призвели до обшуків. У січні 2022 року співробітники архіву забрали з маєтку Трампа «Мар-а-Лаго» 15 коробок із матеріалами, які стосувалися його роботи у Білому домі. У лютому того ж року Національний архів повідомив Конгресу, що в коробках були «предмети, позначені як секретні відомості, що містяться, що стосуються національної безпеки». Відомство просить Міністерство юстиції США провести розслідування щодо колишнього президента.

Після цього візити на віллу стали постійними: у червні та серпні агенти ФБР знову обшукали “Мар-а-Лаго”. В опублікованому судовому ордері значаться 11 комплектів документів, серед яких чотири файли з документами підвищеної таємності, три з позначкою «таємно» і три з конфіденційною інформацією. Деякі папери позначені як TS/SCI, тобто надсекретні. Співробітники ФБР знайшли також понад 20 коробок з різними речами, папку з фотографіями, написану від руки записку, зміст якої не розкривається, та матеріали з деякою інформацією про президента Франції.

Згідно із Законом США про шпигунство, така недбалість може розглядатися як кримінальний злочин. Незважаючи на назву, цей документ стосується не лише правопорушень, пов’язаних із таємним збиранням інформації для розвідок інших держав. Злочином вважається відмова повернути документи, які є важливими для національної безпеки. Під час президентства сам Трамп посилив покарання за такі правопорушення — до п’яти років ув’язнення.Тепер він стверджує, що вилучені документи вже давно були розсекречені і не загрожують.

Папери Байдена

Не минуло й року, як нинішній президент Джо Байден потрапив у ту саму ситуацію, що й його попередник. Секретні документи знайшли помічники Байдена в особистому кабінеті президента в аналітичному Центрі дипломатії та глобальної взаємодії Пенн-Байден у Вашингтоні, коли Центр переїжджав до іншої будівлі. Інші папери виявили в будинку Байдена у місті Вілмінгтон, штат Делавер. Секретні документи стосуються періоду його віце-президентства в адміністрації Барака Обами з 2009 до 2017 року. Їх знайшли ще у листопаді 2022 року, але про це стало відомо лише у січні 2023-го.

У вашингтонському Центрі виявилося не менше десяти секретних документів: у них була розвідувальна інформація та матеріали брифінгів щодо України, Ірану, Великобританії та інших країн. Про папери з Вілмінгтона нічого не відомо. Білий дім лише повідомив, що документи зберігалися в коморі в гаражі будинку і в сусідньому з нею приміщенні серед інших робочих паперів президента. Помічники Байдена вирішили про всяк випадок оглянути ще один будинок президента у Делавері, але там нічого не знайшли. Про знахідки одразу повідомили Міністерство юстиції США.

Журналісти запитали Байдена про безхазяйні папери на брифінгу. Один із кореспондентів поцікавився, як президент ставиться до того, що секретні документи зберігалися в гаражі «поряд із його «Корветом». «Мій «Корвет» стоїть у замкненому гаражі, ОК? Тож вони не лежали просто на вулиці», — роздратовано відповів Байден. Політик зізнався, що «був здивований» новини про знахідки і не має уявлення про зміст цих паперів. Ще президент запевнив журналістів, що завжди дуже серйозно ставиться до збереження секретної інформації.

Як і у випадку з Трампом, Мін’юст розпочав розслідування. Прокол адміністрації Байдена дав привід для республіканців звинуватити демократів у подвійних стандартах. «Яка різниця між тим, що зробив президент Трамп і тим, що зробив президент Байден? Ми хочемо точно знати, які документи забрали обидва президенти і чи ставитимуться до Байдена не так, як до Трампу», — заявив голова комітету з нагляду Палати представників Джеймс Комер. Інші не повірили, що документи знайшлися лише зараз. Схожі звинувачення та падіння рейтингу Байдена на тлі високої інфляції начебто зрівняли рахунок між політиками.

Молодий суперник

16 листопада 2022 року Дональд Трамп оголосив про свою третю спробу балотуватися на пост президента. В американській політиці трапляється дуже рідко, щоб кандидат, який програв на виборах, знову намагався обійняти президентську посаду. До того ж, всі помітили, що політик явно поспішає, хоча до передвиборчої кампанії ще мінімум два роки. І якщо у 2019 році головною перешкодою для Трампа був Байден — серед республіканців не було сильних опонентів, то зараз колишньому президентові доведеться поборотися за номінацію зі зіркою Республіканської партії — Роном Десантісом.

Дональд Трамп

За іронією долі, історія повторюється. Вісім років тому республіканці обирали між Трампом та губернатором Флориди Джебом Бушем. Попри знамените прізвище, конкурент Трампа не завоював симпатій однопартійців. Непоказні виступи та слабоволість Джеба Буша зіграли на руку Трампу. На виборах 2024 року політик може знову опинитися в спарингу з губернатором Флориди Роном Десантісом. Той тільки-но виграв проміжні вибори з величезним відривом від конкурента-демократа і виглядає як ідеальний кандидат у президенти з передвиборчого плакату.

Десантіс поки не висунув свою кандидатуру, можуть з’явитися й інші охочі на місце лідера республіканців. Але багато прихильників Трампа починає придивлятися до губернатора Флориди: його кандидатура може стати компромісною для партії. У разі висування Десантісу республіканцям не доведеться вибирати з кількох лих. Це шанс зупинити Трампа до номінації у президенти, оскільки флоридець обходить його за всіма очками: він молодий, має авторитет і за ним не тягнеться скандальних шлейф розслідувань, який може потопити кандидата.

Однопартійці Трампа вже промацують ґрунт. Напередодні заяви Трампа про бажання балотуватися група республіканців опублікувала результати опитувань у штатах Айова та Нью-Гемпшир. Вони виявилися тривожними для колишнього президента: Десантіс набрав набагато більше Трампа. Вибір місця для опитування невипадковий: саме ці штати одними з перших починають голосувати під час виборів кандидата від республіканців. В інших штатах показники Трампа також нижчі, ніж у попередніх опитуваннях.Це означає, що політик не є популярним серед виборців-республіканців.

В очікуванні дива

Трамп заперечує всі звинувачення на свою адресу. Колишній президент намагається подати численні розслідування та позови проти нього як «полювання на відьом», мета якого — завадити політику повернутися до Білого дому. Його переконаність у вкраденій перемозі виглядає фанатичною. «Масове шахрайство такого типу та масштабу дозволяє скасувати всі правила, положення та статті, навіть ті, що містяться в Конституції. Наші великі засновники не захотіли б і не потурали б фальшивим і шахрайським виборам», — написав він у своїй соцмережі Truth Social.

Дісталося і великим технологічним компаніям, які Трамп звинуватив у змові з демократами: у спокійному січні 2020 року багато соцмереж заблокували Трампа через його радикальні висловлювання. Нинішні заклики скасувати Конституцію США викликають збентеження у противників Трампа. «Напади на Конституцію і все, що вона означає, це все одно, якби сама душа нашої нації зазнала анафеми. Їх необхідно повсюдно засуджувати», – заявив речник Білого дому Ендрю Бейтс. Він додав, що Конституція США є «священним документом», і не можна любити Америку тільки у разі своєї перемоги.

Але такі випади для Трамп типові. У випадку судового процесу його широко висвітлюватиме преса, що для Трампа скоріше плюс, ніж мінус. Медійний галас навколо свого імені — звична справа для політика, який впевнено почувається під час гучних скандалів. Однак неможливо виграти лише за допомогою галасу — необхідна підтримка виборців. А з цим Трамп має проблеми: згідно з останніми опитуваннями громадської думки, колишній президент втрачає популярність навіть серед республіканців. Рейтинги вищі як у його конкурента в партії Рона Десантіса, так і нинішнього президента Байдена.

Оголошення Трампа про бажання балотуватися на пост президента не виправило ситуацію. Проміжні вибори до Конгресу виявилися неважливими. Катастрофи не відбулося, але відібрані та уживані Трампом кандидатури показали середні результати на виборах. Все, що встигла зробити його команда — це випустити цифрові колекційні картки із зображенням Трампа у вигляді героя бойовика за ціною $99 за штуку. Навряд чи це допоможе подолати Десантіса та випередити кандидата від демократів. Щоб переконати виборців знову довіритися Трампу, необхідне політичне диво.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 299
Реєстрація: 03.12.2020