To reset your password, please enter your email address or username below.

Добровільний аргумент: чому Північній Кореї вигідна втеча американського солдата?

Усі новини про корейську проблему відійшли на другий план після повідомлення про втечу американського солдата з Південної Кореї до КНДР. Подія застала американців зненацька: Пхеньян отримав несподіваний козир під час такого різкого погіршення відносин між країнами. Що буде з перебіжчиком і чому Північна Корея опинилася у вигідному становищі між США і Росією?

Влада КНДР заявила, що 18 липня американський солдат Тревіс Кінг втік на територію Північної Кореї через «нелюдське поводження і расову дискримінацію» в армії. Відомо, що 23-річний рядовий приєднався до екскурсії в демілітаризованій зоні та перетнув кордон. Державне агентство ЦТАК повідомило, що Кінг хотів отримати притулок у КНДР.

У відповідь Пентагон заявив, що перевірити справжність заяв північнокорейського інформагентства неможливо. Представник Міноборони США зазначив, що пріоритетним завданням відомства буде повернення Кінга додому. Після перетину кордону американського солдата взяли під варту.

ЗМІ повідомляли, що Кінг за професією – військовий розвідник і служить в американській армії із січня 2021 року. Він перебував у Південній Кореї за військовою програмою ротації підрозділів. Відомо, що до втечі Кінг відбув двомісячне ув’язнення за обвинуваченням у нападі: він ударив відвідувача одного з південнокорейських клубів і чинив опір під час затримання.

Військовий вийшов із в’язниці 10 липня і мав повернутися до США для проходження дисциплінарного розгляду. Але Кінгу вдалося проникнути в аеропорт і приєднатися до екскурсії. Незважаючи на постійний контроль у демілітаризованій зоні, йому вдалося перейти кордон неушкодженим.

Питання викликають дії північнокорейських прикордонників. Зона щільно замінована, усюди стоять огорожі з колючого дроту, який завжди під напругою. Також прикордонники обох країн перебувають у стані цілодобової бойової готовності. Очевидці стверджують, що в момент втечі Кінга північнокорейських солдатів не було видно.

США намагаються домовитися про звільнення Кінга через командування ООН у демілітаризованій зоні, у якого є прямий зв’язок із командуванням північнокорейської армії. Однак КНДР не поспішає домовлятися: Кінг перетворився на цінний політичний інструмент, який можна використовувати у своїх інтересах.

Країни не мають дипломатичних відносин, тому переговори від імені США зазвичай ведуть шведські дипломати. Але після пандемії співробітники шведського посольства досі не повернулися в Пхеньян – кордони КНДР залишаються закритими. Випадок Кінга – не перший: раніше американці вже нелегально проникали в Північну Корею. Більшість із них звільняли протягом шести місяців.

Експерти сходяться на думці, що залишати американця в Північній Кореї не будуть, навіть якщо він сам цього захоче. Ймовірно, його відпустять за зручної для Пхеньяну політичної ситуації, однак станеться це нескоро. Втеча зіграла на руку КНДР, оскільки її відносини зі США зараз перебувають на найнижчому рівні за останні роки.

Ситуація з Кінгом може розвиватися за непередбачуваним сценарієм. Масла у вогонь додають нещодавні події: вперше за кілька десятиліть ядерний підводний човен США зайшов у південнокорейський порт Пусан. Субмарину відвідав президент Південної Кореї Юн Сок Йоль. «Ми не дамо Північній Кореї навіть мріяти про ядерну провокацію. Ми ясно попереджаємо, що якщо Північна Корея здійснить провокацію, це призведе до кінця її режиму», – заявив він під час візиту.

Зі свого боку КНДР ясно показує, що перебуває на боці Росії та Китаю. Північна Корея виявилася однією з небагатьох країн, яка підтримує Путіна у війні проти України. Демонстративним був візит міністра оборони РФ Сергія Шойгу в Пхеньян. Північнокорейський лідер Кім Чен Ин показав гостю новітню зброю КНДР, зокрема бойові дрони, що викликало занепокоєння американців та їхніх союзників. Також відомо, що північно корейську зброю використовує російська армія, хоча офіційно це заперечує.

Ще в березні США заявляли, що Росія планує відправити в КНДР делегацію з пропозицією гуманітарної допомоги в обмін на озброєння, якого не вистачає Москві для ведення війни. Зараз Північна Корея перебуває на межі голоду, ситуацію погіршує закриття кордонів і суворі міжнародні санкції, які введено через ядерну програму країни.

Завдяки втечі Кінга Кім Чен Ин несподівано опинився у вигідному становищі: Москва відчайдушно потребує озброєння, а Вашингтон змушений домовлятися про умови звільнення свого громадянина. На тлі бездіяльності Китаю, який зберігає формальний нейтралітет у конфлікті, Північна Корея може стати єдиним надійним постачальником озброєння для Росії.

Кінг у цій ситуації виглядає як сильний аргумент: КНДР може погодитися відпустити його в обмін на пом’якшення санкцій і додаткову допомогу з боку США. У відповідь Кім Чен Ин може пообіцяти не допомагати Москві зброєю: під час війни допомога від американців буде набагато щедрішою, ніж від Росії з її спустошеним бюджетом. На тристоронньому саміті в Кемп-Девіді США, Японії та Південної Кореї вже заявили про готовність відновити діалог із КНДР без попередніх умов. Пхеньян може не поспішати: час грає йому на користь в обох випадках.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 305
Реєстрація: 22.06.2020