To reset your password, please enter your email address or username below.

Вигідна миролюбність: амністія каталонських сепаратистів розділила Іспанію

Іспанський уряд зробив широкий жест примирення і помилував лідерів каталонських сепаратистів, які отримали тюремні терміни після провальної спроби референдуму про незалежність регіону. Але за миролюбними намірами ховається політичний розрахунок: таким чином соціалісти намагаються залишитися при владі.

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес помилував дев’ятьох лідерів каталонських сепаратистів, яких було засуджено до тривалих термінів тюремного ув’язнення за участь в організації референдуму про незалежність у 2017 році. Іспанський уряд визнав його незаконним.

Найвисокопоставленіший із помилуваних сепаратистів – Оріол Жункерас, лідер партії Лівих республіканців і колишній віцепрезидент Каталонської автономії. Політик отримав найтриваліший термін ув’язнення – 13 років за «підбурювання до заколоту» і «розтрату бюджетних коштів» (тобто на організацію голосування). Було засуджено й інших членів його кабінету, вони отримали аналогічні терміни ув’язнення – від 9 до 13 років.

Конфлікт між каталонцями та іспанським урядом має тривалу історію. Сепаратисти вважають, що Каталонія вносить в економіку Іспанії більше, ніж отримує натомість, і прагнуть самовизначення через проведення законного і визнаного референдуму про незалежність.

Останній виток напруженості між сторонами почався 2010 року, коли Конституційний суд Іспанії анулював частину нового Статуту автономії Каталонії, ухваленого 2006 року. Документ давав регіону більше самостійності, що в Мадриді вважали загрозою безпеці країни. Рішення суду викликало масові протести в регіоні. Кульмінацією протистояння став референдум про незалежність 1 жовтня 2017 року, який призвів до арешту організаторів голосування.

Санчес назвав рішення про помилування кроком до примирення після спірної спроби Каталонії відокремитися від Іспанії. З боку амністія виглядає спробою поліпшити відносини між центральним урядом і каталонською владою після кількох років тупикової ситуації з питання незалежності регіону.

Глава каталонського уряду Пере Арагонес визнав помилування першим позитивним кроком з боку кабінету країни, але водночас визнав його недостатнім і заявив про необхідність проведення нового референдуму про статус регіону. Каталонські політики наполягають на праві легального плебісциту, проте Мадрид категорично відмовляється санкціонувати голосування.

У самій Каталонії неоднозначно відреагували на рішення Мадрида помилувати лідерів сепаратистів. Прихильники Жункераса вимагають повної амністії для всіх політичних в’язнів. Опитування громадської думки показують, що майже половина населення Каталонії хоче незалежності від Іспанії, а деякі респонденти назвали тюремні терміни «фарсом».

У Мадриді також незадоволені рішенням Санчеса. Ще наприкінці вересня близько 40 тисяч людей вийшли на демонстрацію проти можливих планів уряду оголосити амністію сепаратистів. Серед мітингувальників були прихильники консервативної Народної партії (НП), яка виступає різко проти будь-яких форм амністії і вважає це недозволеною поступкою «змовникам». Лідери НП побоюються, що такі дії призведуть до подальшого розколу Іспанії.

Після рішення про помилування біля штаб-квартири Соціалістичної партії сталися сутички іспанської поліції з демонстрантами. У заворушеннях взяли участь близько 4 тисяч осіб, зокрема лідер іспанської ультраправої партії «Голос» (ісп. Vox) Сантьяго Абаскаль. Націоналісти, загорнувшись в іспанські прапори, скандували образи на адресу Санчеса і колишнього глави Каталонії Карлеса Пучдемона, звинувачуючи політиків у розколі країни. Аналогічні акції відбулися і в інших іспанських містах.

Експерти називають рішення Санчеса частиною його політичної стратегії. Під час останніх парламентських виборів у липні цього року Соціалістична партія посіла друге місце, переможець – консервативна Народна партія – не змогла сформувати більшість. У результаті кабінет Санчеса залишився в статусі тимчасового до формування нового уряду. Оскільки ні правий, ні лівий блок не змогли забезпечити собі більшість, переговори багато в чому залежать від ролі регіональної коаліції «Разом за Каталонію» (кат. Junts per Catalunya).

З огляду на розклад сил, помилування можна назвати поступкою політичним конкурентам. Невдовзі ЗМІ з’ясували, що Соціалістична партія, яку очолює прем’єр, досягла домовленості з Каталонськими республіканськими лівими (ERC) і партією «Разом за Каталонію» про підтримку під час формування нового уряду в обмін на амністію ув’язнених.

У рішення Санчеса можуть бути й негативні правові наслідки. Помилування сепаратистів викликало стурбованість Верховного суду Іспанії. На думку юристів, хоча ця амністія відповідає інтересам Санчеса при формуванні нового уряду, вона може поставити під загрозу верховенство закону в країні. Генеральна рада судової влади, яка призначає вищих суддів, заявила, що таке помилування суперечитиме раніше ухваленим рішенням і підриває правову систему.

Політологи вважають, що в короткостроковій перспективі амністія дасть змогу сформувати новий кабінет, хоча вона може виявитися непопулярною в Іспанії і позначиться на результатах наступних парламентських виборів. Питання про незалежність Каталонії, як і раніше, викликає запеклі суперечки і навіть призводить до жертв: під час заворушень у Мадриді 78-річному співзасновнику партії «Голос» Алехо-Відаль Куадрасу вистрілили в обличчя. У Санчеса залишається мало часу: коаліція має бути сформована до 27 листопада. Якщо політик зазнає невдачі, буде призначено повторні парламентські вибори на 14 січня.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 305
Реєстрація: 22.06.2020