To reset your password, please enter your email address or username below.

«Ядерне стримування»: чому Польща хоче отримати ядерну зброю?

22 квітня 2024 року президент Польщі Анджей Дуда заявив про готовність Польщі розмістити на своїй території ядерну зброю США, якщо НАТО вирішить посилити свою військову присутність у Східній Європі. Але навіщо це Польщі, і як на можливе розміщення ядерної зброї недалеко від своїх кордонів відповість Росія?

В інтерв’ю польській газеті Fakt Дуда розповів, що влада країни веде переговори зі США про приєднання до програми Nuclear Sharing. «Польсько-американські переговори з цієї теми тривають уже деякий час. Я кілька разів проводив переговори з цього питання. Не приховую, коли мене про це запитали, я заявив про готовність», – заявив він. «Росія дедалі активніше мілітаризує Калінінградську область. Зовсім недавно вона перемістила свою ядерну зброю в Білорусь».

Президент додав, що «якщо наші союзники вирішать розмістити ядерну зброю в рамках її спільного використання на нашій території для зміцнення безпеки східного флангу НАТО, ми до цього готові».

З усіх країн-членів Північноатлантичного альянсу лише троє є ядерними державами: США, Велика Британія та Франція. Однак у рамках програми Nuclear Sharing Вашингтон з 1954 року розміщує свою ядерну зброю на території інших держав-учасниць Альянсу. Наразі така зброя є в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині. При цьому США зберігають повний контроль над зброєю, яку вони розгортають.

Також у рамках Nuclear Sharing у семи країн-членів НАТО є літаки подвійного призначення, які можуть нести як звичайні бомби, так і ядерні боєголовки, і можуть бути використані для нанесення ядерного удару. Саме в списку таких країн і хоче бачити Польщу Дуда. За його словами, оснащення польських військових літаків ядерними боєголовками зміцнить можливості Північноатлантичного альянсу щодо стримування Росії та Білорусі. Президент не уточнив, які саме літаки можуть бути використані для перевезення ядерної зброї.

Однак ще в січні 2020 року Варшава уклала зі США угоду про придбання 32 американських винищувачів F-35A Lightning II. А у квітні цього року представник польського Міноборони заявив Defense News, що реалізація контракту «відбувається відповідно до графіка. Перші шість із замовлених літаків F-35A доставлять на авіабазу США у 2024-2025 роках, їх використовуватимуть для навчання польських пілотів». Він додав, що «нові винищувачі прибудуть до Польщі 2026 року, і їх продовжуватимуть постачати до 2030 року партіями від чотирьох до шести одиниць на рік».

Варто зазначити, що розмови про розміщення в Польщі ядерної зброї не є чимось новим. Ще в червні 2023 року тодішній прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький, соратник Дуди з консервативної партії «Право і справедливість», заявив, що Варшава зацікавлена в розміщенні на своїй території ядерної зброї в межах програми Nuclear Sharing, пославшись на інформацію про розміщення російської ядерної зброї в Калінінградській області та в Білорусі. Того самого місяця президент РФ Володимир Путін сказав, що Росія до липня 2023 року розмістить частину свого ядерного арсеналу на території Білорусі.

Трохи згодом глава Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сев’єра заявив, що Варшава хоче, щоб винищувачі F-35A Lightning II, про постачання яких вона домовилася з Вашингтоном, були сертифіковані для перевезення термоядерних бомб B61 – основна ядерна зброя стратегічних ядерних сил США – у рамках їхньої підготовки до можливого внесення до арсеналу машин подвійного призначення в розпорядженні НАТО.

Однак далеко не всі в політичній еліті Польщі поділяють позицію президента Дуди. Йдеться насамперед про нинішнього прем’єр-міністра країни Дональда Туска, який обійняв свою посаду в грудні 2023 року. Один із лідерів правлячої ліберальної «Громадянської коаліції», що виступає проти президентського «Права і справедливості», на пресконференції 22 квітня 2024 року він піддав слова Дуди певній критиці:

«Я хочу, щоб Польща була в безпеці і добре озброєна, але мені також хотілося б, щоб будь-які ініціативи були дуже добре підготовлені людьми, які за них відповідають, і щоб усі ми були переконані, що це саме те, що нам потрібно», – наголосив Туск.

Також прем’єр заявив, що хоче поговорити з президентом, щоб зрозуміти сенс його заяв. Як пише польська газета Rzeczpospolita, це означає, що Дуда не консультувався з урядом перед своїм інтерв’ю. Не варто забувати про те, що в рамках польської політичної системи президент, хоч і є верховним головнокомандувачем збройними силами, не має повноважень для того, щоб ухвалювати рішення про приєднання країни до міжнародних військових програм. І Туск, який розходиться з Дудою з безлічі політичних тем, зовсім не горить бажанням відповідати за можливе розміщення ядерних ракет на території Польщі.

Однак слова польського президента, судячи з усього, цілком серйозно сприйняли в Москві. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що «військові, звісно, проаналізують ситуацію і в будь-якому разі вживуть усіх необхідних заходів у відповідь, щоб забезпечити нашу безпеку».

Слова Дуди також прокоментували в російському МЗС. За словами представника міністерства Марії Захарової, у Москві ставляться до Варшави «з особливою увагою і відповідно до тих загроз, які виникають»:

«Варшава, схоже, маніакально домагається того, щоб привернути ще більшу увагу військових планувальників у російському Генштабі. Неважко припустити, що в разі появи американської ядерної зброї на території Польщі відповідні об’єкти негайно поповнять список легітимних цілей для ураження в ситуації прямого військового зіткнення з НАТО.»

Дійсно, у разі можливого військового конфлікту між РФ і країнами НАТО саме ті з них, на території яких розміщено ядерну зброю, стануть одними з перших цілей російського ядерного удару. І, судячи зі слів прем’єра Туска, польський уряд це цілком усвідомлює і не поспішає брати участь у програмі Nuclear Sharing, незважаючи на слова президента країни.

Однако заявления Дуды можно трактовать как желание повысить военный вес Польши среди стран Альянса и сами военные возможности страны, особенно на фоне возможной победы на выборах президента в США в ноябре консервативного политика Дональда Трампа. В прошлом Трамп неоднократно высказывался о том, что в случае военного конфликта Вашингтон «никогда не придет на помощь» Европе, и в целом не стремился развивать отношения с европейскими союзниками. Поэтому в случае его возвращения на пост президента Европе потенциально придется самой готовиться к возможному военному конфликту с Россией.

И желание президента Польши разместить на территории страны ядерное оружие в таком случае работает именно на укрепление ее обороноспособности на случай, если покровителя за океаном больше не будет. Судя по тому, что Дуда заговорил о присоединении Варшавы к Nuclear Sharing именно после того, как побывал с визитом в Нью-Йорке и встретился с Трампом, которого он называет «другом», польский президент рассчитывает, что получит согласие США в случае прихода Трампа к власти, поскольку тот как раз стремится переложить оборону Европы на плечи самих европейских стран.

Однако, если в Польше все же будет размещено ядерное оружие, это неизбежно приведет к ответной реакции России и дальнейшей эскалации конфликта в Европе и еще ближе подведет человечество к ядерной войне. В прошлый раз, когда мир находился на волоске от атомного апокалипсиса во время Карибского кризиса 1962 года, его удалось предотвратить благодаря долгим переговорам и готовности обеих сторон пойти на уступки. В способности сегодняшних политиков поступить так же есть определенные сомнения.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 299
Реєстрація: 03.12.2020