To reset your password, please enter your email address or username below.

Супер Маріо: чи обійме Маріо Драгі найвищу посаду в ЄС?

У середині червня 2024 року колишній прем’єр Італії та ексголова Європейського центрального банку Маріо Драгі виступив з амбітним планом економічних реформ, щоб запобігти стагнації Європи та її відставанню від США і Китаю. Як Драгі хоче цього домогтися, і чи підтримають європейські лідери його кандидатуру на одну з найвищих посад у ЄС?

14 червня Маріо Драгі виголосив промову з нагоди вручення йому престижної Європейської премії Карла V, в якій виклав кілька ключових моментів своєї доповіді про конкурентоспроможність Євросоюзу, яку він має представити Єврокомісії в липні цього року. У своїй промові експрем’єр Італії висловив ключовий страх європейських еліт: ЄС перебуває на шляху до стагнації, в той час як США і КНР рухаються вперед.

За словами Драгі, Європа зіткнулася з «фундаментальними питаннями» з огляду на зростаючий розрив у рівні добробуту між нею і США. Він заявив, що основна причина цього розриву – уповільнення зростання продуктивності праці в Євросоюзі. Економічне зростання більшості держав-членів ЄС було слабким, а інфляція призвела до стагнації доходів європейців.

Щоб впоратися з цим, Драгі закликав Європу виробити «справжню зовнішньоекономічну політику». Він також підкреслив, що необхідно провести «загальну оцінку геополітичних ризиків, з якими ми стикаємося». На практиці це означає, що європейські країни можуть повернутися до певного протекціонізму у своїй зовнішній торгівлі, запровадивши субсидії та тарифи, якщо такі країни, як Китай, не вестимуть торгівлю за правилами.

«Ми не хочемо проводити протекціоністську політику в Європі, але ми не можемо масивно дивитися на те, як дії інших загрожують нашому процвітанню», – сказав Драгі. За його словами, Євросоюз повинен застосовувати «субсидії і тарифи, щоб компенсувати несправедливі переваги, породжені промисловою політикою і девальвацією реального обмінного курсу за кордоном». Водночас колишній глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) наголосив, що підхід ЄС до подібних заходів має бути «прагматичним, обережним і послідовним».

Промова Драгі прозвучала лише за кілька днів після того, як Єврокомісія шокувала Китай тим, що ухвалила рішення запровадити додаткові мита в розмірі до 38,1% на імпорт електромобілів з КНР з 4 липня. Це станеться, якщо Брюссель і Пекін не дійдуть згоди з приводу субсидування китайським урядом галузі електромобілів, яке в Євросоюзі вважають несправедливим. Потенційно подібні заходи з боку ЄС можуть призвести до повноцінної торговельної війни з Китаєм.

У своїй промові Маріо Драгі виступив на підтримку подібної протекціоністської політики Європи. Водночас він наголосив, що запровадження тарифів не повинно призвести до неправильного стимулювання, до підтримки галузей, які «вже надто відстали», та мають бути збалансовані інтересами споживачів.

Однак у своїй промові експрем’єр говорив не лише про протекціоністські заходи, спрямовані проти Китаю, а й про відставання від США. Для того, щоб подолати це відставання, необхідно, за його словами, більш ефективно застосовувати технології. «Якщо виключити технологічний сектор, то зростання продуктивності праці в ЄС за останні двадцять років перебувало б на одному рівні зі зростанням продуктивності праці в США», – заявив Драгі. «Але розрив може ще більше збільшитися зі швидким розвитком і поширенням штучного інтелекту».

Колишній глава ЄЦБ підкреслив, що необхідно усунути транскордонні бар’єри в торгівлі між державами-членами Євросоюзу, особливо на цифровому ринку. За його словами, у сфері інновацій ЄС зіткнувся зі щорічним дефіцитом інвестицій у розмірі 270 млрд євро. «Тому ЄС повинен зробити (сферу досліджень та інновацій) своїм колективним пріоритетом», – додав Драгі.

Він також запропонував створити в Євросоюзі більші загальноєвропейські компанії, щоб вони могли на рівних конкурувати з американськими та китайськими корпораціями, і закликав включити пункт «Купуй європейське» до правил державних закупівель, щоб стимулювати промисловий попит у Європі.

Також екс-прем’єр заявив про необхідність подолати проблеми, пов’язані з відсутністю в ЄС центрального органу, що відповідає за витрати. «Найефективнішим способом створення… попиту було б збільшення загальноєвропейських видатків«, – сказав він, – але за відсутності такого централізованого підходу ми можемо багато чого домогтися, тісніше координуючи політику державних закупівель і пред’являючи чіткіші вимоги до місцевого вмісту для продуктів і компонентів, вироблених у ЄС».

Загалом промова Драгі вже на цьому етапі виглядає як доволі амбітна програма реформ, метою якої є подолання відставання Європи від США та Китаю. Однак для її втілення в життя необхідна підтримка лідерів європейських країн і висока посада в рамках ЄС, на якій колишній голова ЄЦБ міг би зайнятися проведенням реформ.

Тут підтримку йому надає президент Франції Емманюель Макрон, який у минулому неодноразово висловлював схожі ідеї про те, що Європа має стати «стратегічно автономною» від США і Китаю. Як повідомляє Bloomberg, французький лідер вів переговори з главами інших європейських країн, щоб вони підтримали кандидатуру Драгі на посаду глави Єврокомісії, яку зараз обіймає Урсула фон дер Ляєн. «Між Макроном і Драгі існує величезна взаємна повага. Вони обидва віддані Європі, розмовляють однією мовою, і у них однакові погляди на економіку», – заявив експерт з італійської політики Марк Лазар.

Також Драгі, який на посаді голови ЄЦБ (2011-2019 рр.) зміг провести Єврозону через період економічної кризи, а потім на посаді прем’єра сприяв відновленню італійської економіки після пандемії COVID-19, має повагу інших європейських лідерів. До «Супер Маріо», як його прозвали в Європі, з повагою ставляться прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес і канцлер Олаф Шольц. Крім того, за словами експерта з Європи італійської газети Domani Франчески Де Бенедетті, у Драгі склалися «хороші стосунки з Джорджією Мелоні, з якою він домовлявся про передання влади після відставки з посади прем’єр-міністра (у липні 2022 року)».

Водночас повага до Драгі не означає, що європейські лідери і фракції Європарламенту підтримають плани Макрона зробити його головою Єврокомісії. Фракція французького президента Renew Europe («Оновити Європу») зазнала настільки серйозної поразки на минулих виборах до Європарламенту, що він розпустив парламент країни і призначив дострокові вибори. За цих обставин становище Макрона, який обіймає посаду президента вдруге і востаннє, занадто хитке, щоб він зміг переконати інших європейських лідерів підтримати свої плани.

Однак, за словами високопоставленого представника консервативної французької партії «Республіканці», який дуже близький до Драгі, «є й інші варіанти». «Головою Єврокомісії знову варто призначити Урсулу фон дер Ляєн, навіть якщо вона ускладнила собі завдання, відкривши двері Європейським консерваторам і реформістам (ECR) і Джорджії Мелоні. Але Маріо міг би очолити Єврораду», – сказав він.

Щоб це сталося, його кандидатуру має підтримати Прогресивний альянс соціалістів і демократів – друга за кількістю місць фракція Європарламенту. Вона цілком може домовитися з правоцентристською Європейською народною партією, яка перемогла на виборах і до якої входять і французькі «Республіканці», і висунути Драгі в голови Європейської ради.

Зараз головним кандидатом на цю посаду виступає колишній прем’єр Португалії Антоніо Коста. Однак глава іспанського уряду Санчес і канцлер ФРН Шольц, чиї партії входять до складу фракції соціалістів і демократів, цілком можуть підтримати кандидатуру Драгі. Також це може зробити і наступниця Драгі на посаді прем’єра Італії Джорджія Мелоні.

За словами Де Бенедетті, соціалісти і демократи «ніколи не скажуть під час передвиборчої кампанії, що вони можуть підтримати Маріо Драгі, але в кінцевому рахунку вони можуть зробити це».

Оскільки голова Європейської ради очолює вищий політичний орган ЄС, куди входять лідери всіх 27 держав-членів міжнародного об’єднання, то хороші стосунки Драгі з ними роблять його ідеальним кандидатом на цю посаду. «Маріо Драгі не політик; він технократ, і саме тому він міг би взяти на себе роль посередника», – сказав експерт з історії політичних інститутів Римського університету Луїса Гвідо Карлі Лоренцо Кастеллані.

Як посередник, не пов’язаний з політичними фракціями, Драгі може лавірувати між різними європейськими лідерами, згладжуючи їхні суперечності та об’єднуючи для підтримки запропонованих ним реформ. Але чи зможе він обійняти посаду голови Європейської ради, стане відомо не раніше 27-28 червня, коли європейські лідери зберуться на саміт у Брюсселі, щоб, нарешті, визначитися з кандидатурами на головні посади в ЄС.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 78
Реєстрація: 21.10.2019