To reset your password, please enter your email address or username below.

Висхідна зірка: чи зможуть «Патріоти Європи» очолити консерваторів у Європарламенті?

На початку липня 2024 року на політичному небосхилі Європарламенту з’явилася нова група, яка одразу ж змогла стати третьою за кількістю місць фракцією в законодавчому органі – «Патріоти Європи». Як ультраправі об’єдналися в політичну групу і чи зможуть вони очолити консерваторів у Європарламенті? І наскільки «Патріоти Європи» впливатимуть на політику ЄС?

30 червня лідери Австрійської партії свободи Герберт Кікль, угорської партії «Фідес» Віктор Орбан і чеської партії ANO («Акція незадоволених громадян») Андрій Бабіш зібралися у Відні для того, щоб оголосити про створення нової ультраправої політичної групи в Європарламенті – «Патріотів Європи».

«Ми беремо на себе відповідальність за створення цієї нової платформи і нової фракції. Я хочу ясно дати зрозуміти, що це наша мета», – заявив угорський прем’єр Орбан, закликаючи інші європейські партії підтримати нову політичну групу, – «Тут розпочинається нова епоха, і її першим, і, можливо, вирішальним моментом є створення нової європейської політичної фракції, яка змінить політику Європи. Ми створюємо політичну формацію, яка, на мій погляд, злетить немов ракета і дуже швидко стане найбільшою правою групою в Європі – межа – лише небо».

Того ж дня лідери трьох партій-засновниць нової фракції підписали маніфест зі звучною назвою «Патріотичний маніфест для майбутнього Європи», в якому виклали цілі своєї політичної групи. Зокрема, «Патріоти Європи» прагнуть повернути більший суверенітет державам-членам ЄС, водночас послабивши владу Брюсселя, а також вжити жорсткіших заходів проти нелегальної міграції.

«Ми хочемо змінити Євросоюз, ми хочемо гарантувати, щоб правом притулку не зловживали, і ми хочемо, щоб на наших кордонах встановився мир», – пояснив мету нової політичної групи депутат Європарламенту від Австрійської партії свободи Харальд Вілімський. У маніфесті також ідеться, що  «Патріоти» виступають проти «зеленого курсу» ЄС, а також закликають до встановлення миру і діалогу в російсько-українській війні.

У перші тижні липня до нової фракції приєдналися одразу кілька ультраправих партій із різних країн Європи. Найбільшою з них стало французьке «Національне об’єднання», чиї представники займають 30 місць у Європарламенті. У результаті 8 липня «Патріоти Європи» стали третьою за кількістю місць фракцією в європейському законодавчому органі (84 місця), відсунувши конкурентів із правої політичної групи «Європейські консерватори і реформісти» (78 місць). «Ці 84 депутати – лише перші, їх буде набагато більше, багато хто хоче виступити противагою для божевілля ЄС», – заявив з цього приводу Вілімський.

Рішення лідерів «Національного об’єднання» приєднатися до «Патріотів» є «логічним і розумним», сказав професор політології Університету Суррея Даніеле Альбертацці. Тепер французькі ультраправі можуть «претендувати на фактичне лідерство в цій новій групі, створеній Орбаном», додав він.

Справді, «Національне об’єднання», приєднавшись до «Патріотів Європи» зі своїми 30 депутатами Європарламенту, стало там найбільшою партією, обійшовши «Фідес» з його 11 парламентарями. Ба більше, головою нової фракції став саме лідер французьких ультраправих Жордан Барделла. Сам він з цього приводу заявив, що «Патріоти» «являють собою надію для десятків мільйонів громадян європейських країн, які цінують свою ідентичність, свій суверенітет і свою свободу. Як патріотичні сили, ми збираємося працювати разом, щоб повернути собі наші інститути [влади] і переорієнтувати політику, щоб вона служила нашим країнам і народам».

Однак чи зможуть «Патріоти Європи», ставши третьою за чисельністю фракцією в Європарламенті, впливати на політику ЄС, щоб домогтися своїх цілей? Експерти вважають, що так.  «Це дуже сильне об’єднання євроскептиків тепер потенційно може кинути виклик принципам політики Євросоюзу», – сказала фахівець із радикальних популістських партій у Центральній Європі американського аналітичного центру «Німецький фонд Маршалла» Жужанна Вег.

«Безсумнівно, вони мають право голосу» в ухваленні політичних рішень, каже фахівець з європейських ультраправих із Королівського коледжу Лондона Георгіос Самарас. Водночас, за його словами, – «Патріоти» не зможуть, наприклад, накласти вето на ухвалення того чи іншого закону. «Було б перебільшенням сказати, що вони становлять реальну загрозу для ЄС, принаймні поки що».

Однак нова фракція все ще може спричинити проблеми. У рамках європейського законодавчого органу лише офіційно визнані політичні групи можуть вирішувати, які питання обговорюватимуть. «Тож, наприклад, замість того, щоб обговорювати обсяг допомоги Україні, ця фракція може домогтися того, щоб у парламенті відбулися дебати щодо самого принципу допомоги Києву», – сказала фахівець із французьких крайніх правих Університету Джорджа Вашингтона Перін Шир. Зусилля «Патріотів Європи» також можуть призвести до більших суперечок з приводу міграції та інших улюблених ультраправими тем.

Водночас вплив нової фракції на політику ЄС все ж не варто переоцінювати. Для початку, незважаючи на те, що «Патріоти Європи» стали третьою за чисельністю фракцією в Європарламенті, вони все ще сильно відстають від Європейської народної партії (ЄНП), у якої 188 місць, і від «Соціалістів і демократів» (S&D) зі 136 місцями. У «Патріотів» є лише 12% від усіх 720 місць у Європарламенті. «За такої пропорції вони, безумовно, не зможуть що-небудь заблокувати», – вважає старший науковий співробітник, що спеціалізується на Центральній Європі, «Німецького фонду Маршалла» Даніель Хегедюс. Крім того, у таких ключових сферах діяльності ЄС, як зовнішня політика, рішення ухвалюють держави-члени міжнародного об’єднання, а не Європарламент, тож і тут вплив «Патріотів Європи» буде доволі обмеженим.

Не варто також забувати і про таке поняття, як «cordon sanitaire» – «санітарний кордон», що означає, що партії з різних флангів політичного спектра об’єднуються для того, щоб стримати ультраправих. Яскравий приклад такого «санітарного кордону» – це нещодавні парламентські вибори у Франції, на яких ліві з Нового народного фронту та центристи з коаліції президента Емманюеля Макрона «Разом за Республіку» спільно не дали перемогти «Національному опору», що в другому турі виборів посів лише третє місце.

А ще в травні цього року «Соціалісти і демократи», ліберали з Renew Europe («Оновити Європу»), «Ліві» та «Зелені» офіційно дали обіцянку «не співпрацювати і не вступати в коаліцію з вкрай правими та радикальними партіями на будь-якому рівні» в Європарламенті. Тому вони, найімовірніше, об’єднаються з Європейською народною партією, щоб завадити «Патріотам Європи» чинити серйозний вплив на політику ЄС.

І «Патріоти» добре розуміють це і вже скаржаться з цього приводу. «Я хочу нагадати, що ми представляємо мільйони громадян Європи, які мають право, щоб їх почули», – заявив представник фракції. За його словами, «санітарний кордон» спрямований не «проти нас, проти нашої групи. Це «санітарний кордон» проти мільйонів європейських громадян, і він дуже суперечить демократії, і наша фракція сподівається, що його не буде використано».

Крім того, всередині самого ультраправого руху триває боротьба за лідерство. У Європарламенті один одному протистоять Віктор Орбан, одна з лідерок «Національного об’єднання» Марін Ле Пен і глава італійської «Ліги» Маттео Сальвіні, чия партія також вступила до лав «Патріотів Європи». Ці троє політиків «грають м’язами перед прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні, чия партія [«Брати Італії»] домінує в радикальній правій фракції «Європейських консерваторів і реформістів», – вважає політолог з Університету Бата Джордж Ньют, який спеціалізується на популізмі в ЄС.

Нарешті, у самих «Патріотів Європи» є розбіжності з різних політичних питань, наприклад, щодо російсько-української війни. Офіційна позиція фракції полягає в тому, що «Патріоти» «прихильні до миру і діалогу, але при цьому готові захищатися від будь-якої загрози». При цьому Орбан, який нещодавно здійснив візит до Москви, відомий своїми дружніми стосунками з президентом Росії Володимиром Путіним. А іспанська ультраправа партія Vox, що приєдналася до «Патріотів», налаштована радше проукраїнськи, як і лідер нідерландської Партії свободи Герт Вілдерс, який також вступив до їхніх лав.

«З цього погляду, я вважаю, що члени цієї фракції не завжди будуть згодні між собою, що, звичайно, також знижує її вплив», – заявив політичний аналітик Європейського політичного центру в Брюсселі Філіп Лаусберг. Ймовірно, «Патріоти Європи» зможуть домогтися більшого успіху в інших органах влади ЄС, а не в Європарламенті, оскільки в них є «можливість впливати через Раду», вважає Даніель Гегедюс, маючи на увазі Європейську раду, куди входять лідери держав-членів міжнародного об’єднання, на кшталт Орбана, а також Раду ЄС, де Угорщина зараз є головою.

Однак для цього їм необхідно домогтися і більшого впливу на внутрішньополітичному рівні. Зараз у лавах «Патріотів» є лише один чинний державний лідер – сам Орбан, який не може самотужки впливати на рішення як Європейської ради, так і Ради ЄС. Можливо, його соратники по фракції зможуть прийти до влади в інших країнах Європи, наприклад, в Австрії, де у вересні відбудуться парламентські вибори. Згідно з опитуваннями, на них цілком може перемогти Австрійська партія свободи, чий рейтинг зараз становить близько 28%.

Головне, чого поки що зуміли домогтися «Патріоти Європи», – це показати, що ультраправі партії в Євросоюзі поступово виходять із попереднього стану політичних вигнанців і аутсайдерів у політичний мейнстрім. Вони посідають перші місця на національних і європейських виборах, і навіть змогли створити третю за чисельністю фракцію в Європарламенті. Найімовірніше, навіть незважаючи на «санітарний кордон», вони поступово посилюватимуть свій вплив у рамках ЄС, змушуючи інші праві фракції, на кшталт Європейської народної партії, яка домінує нині, зміщуватися вправо за такими політичними темами, як міграція і «зелений курс». Однак до лідерства в європейському консервативному русі «Патріотам» поки що далеко.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 68
Реєстрація: 21.10.2019