To reset your password, please enter your email address or username below.

561 рік в’язниці замість Білого дому: що відомо про нову кримінальну справу Трампа

Суд у Вашингтоні висунув колишньому президенту США Дональду Трампу офіційне обвинувачення у змові з метою скасувати результати виборів 2020 року. Незважаючи на очікування журналістів, політика не стали брати під варту до початку судового процесу. Нова кримінальна справа Трампа виглядає набагато серйознішою, ніж попередні. Чи завадить вона планам колишнього президента повернутися в Білий дім?

Спеціальний незалежний прокурор Джек Сміт опублікував офіційне обвинувачення колишньому президенту США. Трампа звинувачують за чотирма статтями: змові з метою обману Сполучених Штатів, змові з метою перешкоджання офіційним процедурам, перешкоджанні та спробі перешкоджання офіційним процедурам, змові з метою порушення прав громадян. За першою статтею загрожує до 5 років в’язниці, за двома наступними – до 20 років, за четвертою термін можливий до довічного.

Обвинувачення вважає, що Трамп знав про неправдивість його тверджень щодо перемоги над Байденом, проте продовжував їх повторювати, щоб створити «напружену атмосферу недовіри та гніву», а також «підірвати довіру суспільства до процедури виборів». Прокурори вважають, що політик мав намір залишитися при владі, незважаючи на поразку на виборах. Також обвинувачення висунуто ще шістьом неназваним людям, зокрема адвокатам, які «поширювали необґрунтовані заяви про фальсифікації».

У висновку всі дії Трампа і його ймовірних спільників розділені на п’ять «фаз». Прокурори припускають, що в перший період після виборів президент і його наближені почали переконувати чиновників у штатах, що вагаються, скасувати результати виборів через масштабні фальсифікації. Водночас безліч підлеглих Трампа пояснювали йому, що жодних фальсифікацій не було: це віцепрезидент, керівники Мін’юсту, співробітники передвиборчого штабу, адвокати і глави спецслужб.

У другій «фазі» спільники почали організовувати групи псевдовиборщиків, які мали подати до Конгресу бюлетені за Трампа і таким чином зірвати затвердження результатів. Їм вдалося зібрати такі групи в семи штатах: Аризоні, Джорджії, Мічигані, Неваді, Нью-Мексико, Пенсільванії та Вісконсині. Чиновники на місцях попереджали трампістів, що вся ця затія нагадує державний переворот. Однак псевдовиборці вже відправляли документи до Конгресу, вказуючи, що всіх виборчих вимог дотримано.

Третій період – це тиск змовників на Міністерство юстиції США. Прокурори посилаються на таємну зустріч Трампа зі «спільником 4», який працював у відомстві. Чиновник порушив суворий протокол міністерства, який наказує доповідати начальству про випадки політичного впливу: обвинувачений приховав факт зустрічі. Потім він почав вмовляти своїх керівників підписати офіційний лист із визнанням фальсифікацій і груп псевдовиборців. Ті відмовлялися, незважаючи на дзвінки самого Трампа.

У четвертій «фазі» президент використав останній шанс: став тиснути на віце президента Майка Пенса, який мав формально затвердити результати виборів на спільній сесії Конгресу. Змовники сподівалися, що Пенс визнає легітимність бюлетенів псевдовиборців. Обвинувачі вважають, що Трамп брехав у розмові з Пенсом, коли говорив про підтримку Мін’юсту. Зрозумівши, що не може нічого зробити під час приватних розмов, президент почав тиснути на Пенса публічно. Врешті, перед сесією Конгресу Трамп виступив біля Білого дому і сказав прихильникам, що сподівається, що «Майк зробить правильний вчинок».

Під час заключного періоду, як вважають прокурори, Трамп допоміг штурму Капітолія. Обвинувачі не стверджують, що президент організував штурм, але створив для цього умови і скористався хаосом, що виник. Радники вмовляли Трампа заспокоїти його прихильників, але той не робив жодних дій. Засідання Конгресу було зірвано, спецслужби евакуювали законодавців і Пенса, якого натовп, що увірвався, закликав повісити. Незважаючи на штурм, результати виборів було затверджено.

Для Трампа це вже третя кримінальна справа. Раніше проти нього висунули звинувачення у фальсифікації бізнес-звітності та незаконному зберіганні секретних документів у його резиденціях. Проте попередні кримінальні справи ніби майже не вплинули на популярність колишнього президента. Республіканці навіть захищали свого кандидата, а справа про секретні документи вийшла боком і демократам: тим самим займався і Байден, залишаючи папери у своїх резиденціях.

Однак нова справа – це серйозний удар по передвиборчих планах Трампа. Колишній президент є фаворитом у боротьбі за номінацію на президентську посаду від Республіканської партії. Політик впевнено перемагає в соціологічних опитуваннях і набирає найбільше голосів серед 11 потенційних кандидатів-республіканців. Трампу грає на руку і зниження підтримки його головного конкурента – губернатора Флориди Рона Десантіса, у якого виникли проблеми з виборчим бюджетом і піар-кампанією.

Результат судового процесу формально не позбавить Трампа права балотуватися, навіть якщо його визнають винним за кожним зі звинувачень і відправлять до в’язниці. Питання полягає в тому, наскільки суд позначиться на настроях однопартійців. Уже зараз опитування показують, що звинувачення у змові з метою зміни результатів виборів – це серйозний аргумент для республіканців. Вагомою залишається думка Майка Пенса, який теж бореться за номінацію і тепер є конкурентом свого колишнього начальника.

З початком третього судового процесу перед Трампом постали дві проблеми, які можуть серйозно завадити його передвиборчій кампанії. Перша проблема – це брак грошей. Витрати на адвокатів і виборчий штаб кандидата зростають, через що політик змушений надсилати прихильникам фандрайзингові листи з проханням про пожертви. Інша проблема – це час. Судові засідання розпочнуться навесні наступного року, у розпал праймеріз. На відміну від конкурентів, Трампу доведеться розриватися між передвиборчими заходами і судами, це напевно вплине на його популярність серед виборців.

Але кримінальні звинувачення Трампа – аж ніяк не подарунок для демократів. По-перше, більша частина республіканців вважають усі звинувачення проти свого кандидата політично мотивованими. Цим пояснюється така непробивна підтримка Трампа. По-друге, судові розгляди ще не почалися, а до президентських виборів залишається трохи більше року. Прокурор Сміт обіцяє прискорене ведення справи, щоб встигнути винести вирок до наступної осені. У цій ситуації захист прагнутиме максимально уповільнити всі судові процеси.

За словами самого обвинуваченого, сукупно за всіма справами йому світить величезний тюремний термін. «Мені загрожує загалом 561 рік в’язниці внаслідок оголошеного лівими полювання на відьом. Це шість життів», – написав Трамп у листі донорам своєї кампанії. Зараз здається неймовірним, що з таким списком звинувачень колишній президент виграє номінацію і знову побореться за місце в Білому домі. Однак і в 2016 році практично ніхто не вірив у його перемогу – але диво все-таки сталося.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 295
Реєстрація: 22.06.2020