To reset your password, please enter your email address or username below.

Байдену приготуватися: Палату представників очолив прихильник Трампа

Республіканець Майк Джонсон із четвертого разу став спікером Палати представників США. Конгресмени полегшено зітхнули: затяжна криза в Республіканській партії призвела до відставки попереднього спікера і 22-денних перемовин про нову кандидатуру. Але заміна не обіцяє Білому дому нічого хорошого. Експерти очікують зниження допомоги Україні та посилення боротьби між партіями.

Вотум недовіри Кевіну Маккарті поставив хрест на кар’єрі спікера, який очолював Палату представників лише кілька місяців. Це перший випадок в історії США, коли голова палати втратив свою посаду внаслідок голосування. Республіканці, які посідають у палаті більшість, почали підбирати кандидатуру на заміну.

Пошуку нового спікера заважали дві обставини. По-перше, серйозний розкол у самій партії та фракції: сильного впливу набули ультраконсерватори, які блокують розгляд багатьох законопроєктів і виступають проти компромісів із демократами. З їхньої вини досі уряд не може узгодити з Конгресом проєкт бюджету – і в підсумку довелося ухвалювати тимчасовий варіант.

По-друге, серед самих республіканців немає очевидної постаті, яка користувалася б великим авторитетом і повагою однопартійців. Конгресмени пропонували зовсім екстравагантний варіант – запросити на посаду спікера Дональда Трампа, оскільки американська конституція дозволяє голові Палати представників не бути членом парламенту.

У результаті бурхливих обговорень кандидатів залишилося двоє: конгресмени Майк Джонсон і Байрон Дональдс. Обидва – неочевидні кандидатури. Республіканці вирішили виставити Джонсона, оскільки Еммеру пригадали, як він визнав перемогу Байдена на виборах і підтримав гей-шлюби. У підсумку за Джонсона проголосували 220 конгресменів-республіканців за необхідних 217 голосів.

Джонсон за освітою – юрист, спеціалізувався на конституційному праві. Тривалий час він працював у юридичних компаніях і вів справи, що стосувалися права на життя, свободу віросповідання і свободу носіння зброї. Його називали лобістом законодавства про шлюб, що ускладнювало процедуру розлучення. Консерватор був обраний до Палати представників 2016 року від рідного штату Луїзіана і неодноразово переобирався.

Політик не проявив себе як впливовий законодавець, але став членом “Кокусу свободи” – блоку ультраконсерваторів у Палаті представників, який і привів його в підсумку до посади спікера. Політика називають правим консерватором християнського спрямування: він виступає проти секс-меншин і за заборону обговорення гендерної ідентичності та одностатевих стосунків у школах.

Репутація Джонсона навіть серед однопартійців – суперечлива. Його вважають одним із ключових прихильників колишнього президента Дональда Трампа. Джонсон очолював юридичний захист Трампа під час процедури імпічменту в Палаті представників. Конгресмен підтримував його звинувачення у фальсифікації результатів президентських виборів 2020 року і просив Верховний суд їх скасувати.

Але більшої популярності Джонсон набув як противник допомоги Україні. Політик голосував проти більшості проукраїнських законопроєктів, за винятком закону про ленд-ліз 2022 року. Але вже в травні цього року Джонсон знову проголосував проти нового пакета допомоги в розмірі близько 40 мільярдів доларів. Його сумніви в ефективності допомоги підтримують ті самі ультраконсерватори з “Кокусу свободи”.

Білий дім, знаючи про настрої республіканців, вирішив діяти хитро і запропонував новий законопроєкт, до якого включив одразу допомогу і Ізраїлю, і Україні на суму в 106 мільярдів доларів. Серед республіканців безліч прихильників беззастережної підтримки ізраїльтян у війні з ХАМАС. Без спікера цей пакет був фактично заблокований. Але схвалення документа з приходом Джонсона застопорилося.

Новий голова палати заявив, що більшість республіканців не хочуть йти на поводу в адміністрації Байдена. «Сьогодні я сказав представникам Білого дому, що, на загальну думку республіканців, нам необхідно розділити ці питання»,- повідомив Джонсон. Чотири сенатори – Роджер Маршалл, Джей Ді Венс, Майк Лі і Тед Круз – запропонували свій варіант: виділити Ізраїлю надзвичайну допомогу в розмірі 14,3 мільярда доларів без узгодження з підтримкою України.

Напередодні президентських виборів, які відбудуться наступного року, позиції республіканців сильно зміцнилися, а переговорні можливості Білого дому ослабли. Замість поступливого Маккарті Байден отримав принципового Джонсона. Закінчення кризи в Палаті представників не означає зняття політичних розбіжностей: основний проєкт бюджету так і не затверджено, і передвиборчий популізм зробить вирішення цієї проблеми ще більш затягнутим.

Поява спікера-скептика вплине і на допомогу Україні. Джонсон вимагає прозорої оцінки ефективності американських поставок – тим самим залучаючи на свій бік дедалі більше виборців, втомлених від військової риторики. Білому дому буде все складніше вибивати з Конгресу схвалення на нові транші Україні, а їхній розмір буде поступово скорочуватися. Після початку війни між Ізраїлем і ХАМАС і наближенням президентських виборів українська тема повільно відходить на задній план.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 305
Реєстрація: 22.06.2020