To reset your password, please enter your email address or username below.

Чому Іран, не поспішає з помстою Ізраїлю, за вбивство Ханії?

Знищення в Тегерані одного з лідерів ХАМАС мало не призвело до початку повномасштабної війни між Іраном та Ізраїлем. Але Тегеран не поспішає завдавати прямих ударів по противнику.

Убивство 31 липня в Тегерані одного з лідерів ХАМАС Ісмаїла Ханія застало всіх зненацька. Політик загинув унаслідок ізраїльської спецоперації у своїй резиденції на ретельно охоронюваній території. Ханія, який з 2019 року проживав у Катарі та Туреччині, прибув до Тегерана на інавгурацію нового президента Ірану Масуда Пезешкіана. Також напередодні вбивства він зустрічався з верховним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї.

Для Ізраїлю Ханія був однією з головних цілей. Відомо, що він серед інших лідерів ХАМАС відповідав за напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Унаслідок атаки загинуло понад 1200 ізраїльтян, ще понад 250 осіб опинилися в заручниках. У квітні цього року під час удару ізраїльських військових загинули троє синів Ханії. Сам політик заявив, що з початку війни було вбито 60 членів його сім’ї.

Знищення такого видного учасника переговорів між ХАМАС та Ізраїлем викликало бурхливу реакцію Ірану. Після вбивства влада США отримала інформацію, що Іран готує удар у відповідь 3-4 серпня. Тегеран заявив, що відповідь на вбивство буде «швидкою і жорстокою». За даними The New York Times, верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї того самого дня наказав завдати прямого удару по Ізраїлю.

Із погрозами на адресу Ізраїлю виступила і «Хізбалла». За день до вбивства Ханії, внаслідок атаки було вбито військового командира ліванського угруповання «Хізбалли» Фуада Шукра. За даними CNN, «Хізбалла» готова завдати удару по Ізраїлю незалежно від позиції Ірану. Джерело, близьке до угруповання, повідомило, що «удар у відповідь неминучий, і дипломатія більше не є життєздатним варіантом».

Про підготовку удару повідомив глава МЗС Ізраїлю Ісраель Кац. За його словами, йому зателефонував глава МЗС Угорщини Петер Сійярто і передав, що отримав відповідну інформацію від міністра закордонних справ Ірану Алі Багері.

2 серпня США відправили додаткові винищувачі та есмінці на Близький Схід. Пентагон доручив екіпажу авіаносця «Авраам Лінкольн», що перебував у східній частині Тихого океану, замінити авіаносець «Теодор Рузвельт», який перебував у регіоні. Також додаткові крейсери та есмінці були направлені в регіони Європейського командування і Центрального командування США. Посольства західних країн у Лівані закликали своїх громадян покинути країну будь-якими способами.

Як союзники, так і противники Ірану намагаються відмовити Тегеран від різких рухів. Наприклад, за даними Reuters, президент РФ Володимир Путін попросив верховного лідера Ірану аятолу Алі Хаменеї «стримано» відреагувати на вбивство Ханії та утриматися від масованих ударів по мирних жителях Ізраїлю. The New York Times повідомила, що Іран запросив у Росії системи ППО.

Американська розвідка вважає, що Іран переглянув свої плани завдати масованого удару по Ізраїлю. США дипломатичними каналами закликали Тегеран переглянути рішення про атаку. Вашингтон попередив, що це створить ризик прямої конфронтації між Ізраїлем та Іраном. Politico зазначає, що спочатку Іран відкидав позицію Вашингтона, але згодом погодився з думкою американців.

Незважаючи на заспокійливі новини з Тегерана, в Ізраїлі з недовірою поставилися до даних американської розвідки. Портал Ynet з’ясував, що на нараді прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху обговорювали варіант превентивного удару Ізраїлю по Ірану. Це може статися в тому разі, якщо Ізраїль отримає розвіддані, які підтверджують намір Тегерана атакувати. Служба безпеки країни вже підготувала підземні бункери в Єрусалимі для керівництва країни.

Переговори з американцями, повідомлення глави іранського МЗС і тривала пауза після вбивства Ханії свідчать про те, що Іран намагається уникнути початку нової регіональної війни. У квітні цього року після вбивства кількох високопоставлених іранських військових у Дамаску Іран фактично зняв табу на пряме зіткнення з Ізраїлем. Тим самим Тегеран змінив свою стратегію проксі-війни, яка, ймовірно, перестала працювати.

Суперечлива реакція Ірану і «Хізбалли» свідчить про те, що їхні відносини не такі прямолінійні, як здається. На тлі розмов про секретний план великої війни Ірану проти Ізраїлю ескалація вигідна як Тегерану, так і Тель-Авіву. Для іранців продовження війни в Газі послаблює ізраїльтян і не дає їм нормалізувати відносини з мусульманським світом. Для ізраїльтян точкові вбивства зривають переговори про перемир’я і дають час для продовження війни.

На думку експертів, атака буде, але аналогічна комбінованому іранському удару по Ізраїлю у квітні. Тоді ізраїльська армія відзвітувала, що вразила 99% усіх цілей, що летіли з території Ірану. Повномасштабний конфлікт малоймовірний, оскільки це ризик втручання США, на що Тегеран не може піти. Фактично Іран залишився сам на сам з Ізраїлем, оскільки Росія не здатна його підтримувати, Туреччина побоюється посилення конкурента в регіоні, а Китай з байдужістю дивиться на спроби Ірану зберегти обличчя.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 66
Реєстрація: 21.10.2019