To reset your password, please enter your email address or username below.

Франція проти ПВК Вагнера: що вибере Нігер після заколоту

Нігер несподівано став яблуком розбрату відразу для кількох угруповань. Заколот, влаштований військовими, різко підвищив антизахідні настрої – і Франція ризикує втратити залишки впливу у своїй колишній колонії. Натомість нігери можуть отримати черговий форпост ПВК Вагнера і громадянську війну. Чим загрожує заколот для всієї Західної Африки?

28 липня в Нігері стався військовий переворот. Начальник президентської гвардії Абдурахман Чіані заарештував президента Мохамеда Базума і оголосив себе новим лідером країни. Генерал заявив, що його хунта прийшла до влади через низку проблем, зокрема відсутність безпеки, економічні складнощі та корупцію. Чіані вже підозрювали у спробі держперевороту 2015 року, але в суді генерал заперечував усі звинувачення.

Нігер є частиною африканського регіону під назвою Сахель – це своєрідний перехід між Сахарою на півночі та територіями на півдні, відомими як африканський Судан. Окрім Нігеру, територія охоплює 12 країн і об’єднує 300 мільйонів жителів. У 2014 році кілька держав створили «Сахельську четвірку» для розвитку регіонального співробітництва: до неї увійшли Буркіна-Фасо, Мавританія, Малі, Нігер і Чад.

Попри слова Чіані, хунта так і не оголосила, хто її очолить: серед військових немає очевидного лідера заколотників. Однак багато хто з них був проти нового президента Базума. Ще під час правління його попередника Махамаду Іссуфу армія неодноразово намагалася змістити уряд. Усі спроби виявилися невдалими багато в чому завдяки впливовості Іссуфу. На його тлі Базум виглядає як легковажний політик, якого не раз попереджали про новий переворот, але він ніби не помічав загрози.

Переворот різко засудили ООН, ЄС та Африканський союз і Економічне співтовариство західноафриканських держав (ECOWAS). Проти путчистів виступила і Росія, хоча країну підозрювали в допомозі заколотникам. Напередодні путчу біля будівлі парламенту Нігеру прихильники військових тримали в руках російські прапори. Також у пабліках, близьких до ПВК Вагнера, поширилося повідомлення нібито від імені Євгена Пригожина, який хвалив путчистів і називав переворот тріумфом.

Для пригожинців переворот у Нігері – нова можливість після низки заколотів, що відбулися в сусідніх Малі, Гвінеї та Буркіне-Фасо. Путчисти в цих країнах також висловлювали симпатію Росії. Малі стала однією з основних баз ПВК Вагнера в Африці і підтримує Росію в конфлікті з Україною. Скинутий президент Базум навпаки підтримував контакти з українською стороною і приєднався до “Кримської платформи” – дипломатичної ініціативи для повернення півострова Україні.

Для Пригожина Нігер – знайома територія. У своєму звіті ООН стверджувала, що ПВК Вагнера брали пряму участь у так званій різанині в Мурі. Тоді було вбито понад 500 мирних громадян, хоча влада заявляла про втрати тільки серед ісламістських бойовиків. Пригожинців звинувачують у військових злочинах і в інших державах, де вони задіяні: у Лівії, Судані, Малі, ЦАР, Мозаміці, Буркіна-Фасо, Мадагаскарі та Венесуелі.

Нігер вважався партнером Заходу в регіоні і зберігав тісні зв’язки з Францією – своєю колишньою метрополією – навіть після здобуття незалежності 1960 року. Франція досі користується там значним впливом і утримує військові бази. Також у країні базуються американські війська, які допомагають владі боротися зі збройним ісламістським рухом. Нігер має стратегічне значення через свої запаси уранової руди: у країні працює французька компанія з виробництва ядерного палива Orano.

Буквально за кілька днів Франція почала стрімко втрачати свої позиції в регіоні. Раніше французькі війська і війська ООН були змушені піти із сусіднього Малі, але в Нігері залишаються півтори тисячі солдатів. Колишня метрополія призупинила всю фінансову підтримку Нігеру і припинила співпрацю в галузі безпеки. Після перевороту французький військовий літак приземлився на військовій базі в Нігері, хоча путчисти оголошували про закриття кордонів.

Потім Франція почала евакуацію своїх громадян і громадян інших європейських країн через зростання антифранцузьких настроїв. Обстановка значно загострилася: прихильники путчистів влаштували мітинг біля французького посольства, спалили французький прапор і кидали каміння в будівлю, а потім підпалили її стіни. Загалом у Нігері живуть близько 600 французьких громадян. До евакуації готуються також Німеччина, Італія та Іспанія.

Не залишилися осторонь і сусіди Нігеру. Держави-члени Економічного співтовариства західноафриканських держав (ECOWAS) висунули військовій хунті ультиматум: якщо протягом семи днів не поновлять на посаді обраного президента, то в іншому разі вони погрожують застосувати силу. Крім того, вони заборонили польоти будь-яких комерційних рейсів над територією Нігеру, закрили всі сухопутні кордони і ввели фінансові санкції проти хунти.

Для Нігеру позиція ECOWAS – не порожній звук. Організація вже відправляла свої війська в інші країни блоку для допомоги законній владі. У 2017 році війська спільноти увійшли до Гамбії, коли президент Яйя Джамме відмовився передати владу після поразки на виборах. Минулого року ECOWAS направила контингент до Гвінеї-Бісау для придушення держперевороту. Обстановка залишається невизначеною через позицію Малі та Буркіна-Фасо: там заявили, що теж готові ввести війська, але підтримають путчистів.

Для Франції Нігер був стратегічним пунктом його операцій по всьому Сахелю. Чи означає повалення Базума кінець присутності Франції в регіоні та появу ще однієї гарячої точки в скарбничці пригожинців? Відповідь залежатиме від дій Парижа і сусідів Нігеру найближчими тижнями. Заколот може призвести до повного виведення французького контингенту з країни, як це трапилося раніше в Малі та Буркіна-Фасо, а також до погіршення ситуації з безпекою в усьому регіоні.

Перевороти надихнули країни Західної Африки покінчити з багаторічною залежністю від Франції та шукати нових партнерів. На жаль, цим скористалися пригожинці, що призвело до більшої дестабілізації. Експерти вважають, що будь-який варіант розвитку подій передбачає насильство. Захід напевно втратить свої військові бази в Нігері, а втручання ECOWAS спровокує громадянську війну. Порожнє місце західних військ може швидко зайняти ПВК Вагнера. Плутанина зіграє на руку ісламістам, насамперед таким організаціям, як “Боко Харам”, Аль-Каїда та Ісламська держава.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 295
Реєстрація: 22.06.2020