To reset your password, please enter your email address or username below.

Китай закриває сонце для Європи: у зеленій енергетиці настала криза

Європейський союз планує потроїти виробництво сонячної енергії до 2030 року. Ключову роль у цьому мають відіграти місцеві постачальники обладнання. Однак амбітним планам можуть завадити китайські виробники: їхні сонячні панелі значно дешевші за європейські.

Мільйони панелей на європейських складах стали результатом промислової битви з Китаєм, де жорстка конкуренція призвела до того, що попит не встигав за пропозицією. Надлишок призвів до того, що ціни на сонячні батареї впали вдвічі. Це могло бути чудовою новиною для ЄС, який взяв на себе зобов’язання потроїти потужності з виробництва сонячної енергії до 672 гігават до 2030 року. Показник приблизно дорівнює виробленню 200 великих атомних електростанцій.

Насправді таке зниження ціни призвело до кризи. Відповідно до плану європейського зеленого пакту 40% сонячних панелей, які потрібно встановити на полях і дахах у Європі, мають бути створені місцевими компаніями. З появою дешевих китайських рішень промисловці йдуть з ринку або стають неплатоспроможними. Наприклад, минулого року 97% сонячних панелей, встановлених у Європі, були з Китаю.

Європейська Рада виробників сонячної енергії (ESMC) попередила про хвилю банкрутств, що насувається: зокрема нідерландського виробника Exasun і австрійського Energetic. Генеральний секретар ESMC Йохан Ліндаль закликав до термінових заходів зі збереження сектора. Він запропонував ЄС викупити сонячні батареї, які не знайшли покупця, щоб врятувати європейських виробників. За приблизними оцінками, еквівалент 90 гігават сонячних батарей зберігається по всій Європі.

Неясно, що робити після того, як європейські чиновники дадуть добро – і батареї переїдуть з одного складу на інший. Потужності цих панелей приблизно відповідають 25 великим атомним електростанціям. Але з тією ж проблемою зіткнулася і Longi – найбільший у світі виробник сонячних панелей з Китаю. За прогнозами аналітиків, компанія скоротить свій штат приблизно на третину, оскільки галузь зіткнулася з кризою перевиробництва.

Міжнародне енергетичне агентство попередило, що у світі встановлюють сонячні батареї з рекордною швидкістю – близько 400 гігават на рік. До кінця 2024 року заводи з виробництва сонячних панелей зможуть виробляти еквівалент 1100 гігават на рік: це втричі більше, ніж потрібно світовій економіці. Наприклад, такі потужності в 11 разів перевищують загальну потужність виробництва електроенергії у Великій Британії.

За словами індійського бізнесмена Сагара Адані, його компанія Adani Green Energy встановлює десятки мільйонів сонячних панелей, вироблених у Китаї. «Жодна інша країна не може постачати їх у таких кількостях або за такими цінами. Китай побачив перспективу раніше за інших», – пояснив Адані. Бізнесмен вважає, що китайські виробники заздалегідь підготувалися до зеленого енергетичного буму і змогли значно знизити собівартість виробництва.

У підсумку інвестиційні витрати на встановлення сонячних панелей стали меншими. Якщо у 2015 році потрібно було витратити близько 1,5 мільйона євро за мегават, то тепер на таку саму потужність припадає близько 700 000 євро – зниження більш ніж на 50%. Якщо до 2012 року європейський сектор сонячних панелей багато в чому залежав від субсидій і пільг, то пізніше він так і не зміг стати конкурентоспроможним: у виробників не було стимулів знижувати ціну і собівартість товару.

Європейські уряди та інші клієнти почали масово скуповувати сонячні панелі у Китаю, оскільки його продукція була набагато дешевшою. І таким чином потрапили в жорстку залежність від імпортованих товарів. Експерти вважають, що для європейського сектора відновлюваної енергії час згаяно.

У цій ситуації Брюссель оголосив про два розслідування, які спрямовані проти китайських виробників. Цей захід свідчить про посилення позиції ЄС щодо дешевого китайського імпорту. Перша справа стосується румунської групи Enevo і німецької дочірньої компанії Longi. Друге розслідування спрямоване проти двох дочірніх компаній Shanghai Electric, групи, яку безпосередньо контролює китайський уряд.

На думку Єврокомісії, «існують переконливі докази того, що два консорціуми отримали вигоду з іноземних субсидій, які спотворюють [європейський] внутрішній ринок». Єврокомісар із внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що ці розслідування «спрямовані на збереження економічної безпеки та конкурентоспроможності Європи», зазначивши, що «сонячні панелі зараз мають стратегічне значення для Європи».

Наслідки війни в Україні та економічна криза на енергетичному ринку роблять плани ЄС дедалі примарнішими. Крім китайського демпінгу цін на сонячні панелі інше болюче питання – це ядерна енергетика. Під сильним тиском Франції Єврокомісія віднесла ядерну енергію та газ до «зелених» джерел енергії. Проти чого виступала проти Німеччина, яка планує повністю відмовитися від атомних електростанцій. У сумі ці проблеми відсувають досягнення вуглецевої нейтральності, якої планують досягти до 2050 року. Поки не вирішені нагальні проблеми – про «зелену» Європу можна лише мріяти.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 305
Реєстрація: 22.06.2020