To reset your password, please enter your email address or username below.

Міністр зникає: що означає зникнення глави китайського МЗС?

Головною новиною липня в китайській політиці стало зникнення Цинь Гана – міністра закордонних справ і однієї з найпомітніших фігур в уряді. Політологи роблять припущення, чому так різко обірвалася кар’єра ставленика Сі Цзіньпіна.

Журналісти помітили дивну відсутність Цинь Гана ще в середині липня: на той час очільник МЗС уже понад три тижні не з’являвся на публіці. Оскільки жодних коментарів від китайських чиновників не було, оглядачі та політологи почали робити припущення про долю міністра. Експерти звернули увагу, що версії зникнення Цинь Гана обговорюють і в китайському інтернеті – і влада чомусь не цензурує такі повідомлення.

Логічним виглядає зв’язок між зникненням міністра і нещодавніми спробами США знову налагодити відносини з Китаєм. До Пекіна потекла ціла низка високопоставлених американських чиновників: прилітав держсекретар Ентоні Блінкен, міністр фінансів Джанет Єллен. Налагоджувати мости відправили навіть відставних: у Китаї побували колишні держсекретарі Джон Керрі та Генрі Кіссінджер. На знак поваги Сі Цзіньпін прийняв столітнього Кіссінджера, а той для краси заявив, що це його сотий візит до Китаю.

Для китайської політики таке багатозначне мовчання свідчить про серйозні проблеми в зовнішньополітичному відомстві. Ще більш дивною виглядала відповідь офіційного представника МЗС Мао Нін. На запитання журналіста, куди подівся Цинь Ган, вона сказала, що не має інформації, яку могла б надати. Востаннє міністра бачили 25 червня в Пекіні, де він провів зустріч зі своїм колегою зі Шрі-Ланки і заступником міністра закордонних справ РФ Андрієм Руденком.

Після цього Цинь Ган пропустив усі заходи, які тільки були. Не було його на зустрічах із Джанет Єллен і Джоном Керрі, хоча він мав бути присутнім за дипломатичним протоколом. Потім міністр мав очолювати китайську делегацію на саміті АСЕАН, але в останній момент його замінили. Тоді Пекін пояснив заміну проблемами зі здоров’ям у глави МЗС. Разом з ним делегацію очолив директор канцелярії Комісії у закордонних справах ЦК Компартії Китаю Ван І.

Були перенесені переговори з главою зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепом Боррелем: Китай сповістив про це європейців лише за два дні до зустрічі. Цінь Гана не побачили на зустрічі Сі Цзіньпіна з колишнім президентом Філіппін Родріго Дутерте. Зазвичай у разі тривалого зникнення таких високопосадовців вони оголошуються вже в іншій якості – обвинувачених у кримінальній справі. Експерти вважають, що загадкове зникнення міністра – ознака посилення боротьби за владу у верхівці Компартії Китаю.

57-річний політик зробив запаморочливу кар’єру в китайській політиці, де суворо дотримуються принципу ієрархії і будь-які перестановки довго узгоджуються. Цінь Ган став наймолодшим міністром закордонних справ в історії країни. До цього чиновник пропрацював менше двох років на посаді посла Китаю в США, був офіційним представником МЗС і на самому початку кар’єри допомагав організовувати поїздки Сі Цзіньпіна за кордон.

Саме знайомством із головою Сі політологи пояснюють таку швидку кар’єру Цінь Гана. Начальник зробив йому пропозицію, від якої не відмовляються: запросив на роботу з Вашингтона до Пекіна. Мабуть, здібний підлеглий справив враження на китайського лідера. Джерела The Guardian повідомляють, що на перспективного чиновника покладали великі надії: нібито Цинь Гану було обіцяно, що в майбутньому він змінить Ван І як керівника китайської зовнішньої політики.

Розв’язка настала 25 липня, коли китайські ЗМІ повідомили, що Цинь Гана відсторонили від посади. Державне агентство Сіньхуа передало, що новим міністром став Ван Ї, який виконував обов’язки попередника під час його зникнення. Для Ван Ї це призначення – формальне пониження в ієрархії, оскільки раніше він уже обіймав цю посаду і тепер керував загальною зовнішньополітичною стратегією. Найімовірніше, така рокіровка – тимчасова, поки ЦК підбирає постійного кандидата для посади.

Настільки стрімке піднесення Цинь Гана і його швидке падіння може вдарити по Сі Цзіньпіну, оскільки звільнений міністр вважається його протеже. Для китайського лідера останній рік виявився пов’язаний з низкою проблем як усередині країни, так і на міжнародній арені. Китайська економіка стагнує і стикається з новою хвилею американських санкцій у найбільш високотехнологічних галузях. Загострення протистояння з Тайванем і втручання в конфлікт США не додає очок популярності Сі.

Для китайської політичної системи зміна глави МЗС – не така показова подія, як історія Цинь Гана. Міністр закордонних справ Китаю – посада виконавча, оскільки відповідальність за формулювання зовнішньополітичного курсу несуть партійні чиновники (читай Ван І), а міністр лише здійснює їхні доручення. Видалення настільки яскравого ставленика Сі Цзіньпіна видається ознакою ослаблення позицій його покровителя, хоча досить важко визначити наслідки такої події в непрозорій китайській політиці.

Більш зрозумілим виглядає повернення Ван Ї. Попереду – намічена зустріч Сі з Байденом, яка має символізувати потепління відносин між країнами. Китайське керівництво вирішило використати перевіреного чиновника, який має великий досвід спілкування з американцями – і якому довіряють партнери.

Цінь Ган був представником нового покоління китайських дипломатів, яке відрізнялося від старої школи «вовчої дипломатії», до якої належить Ван І. Її суть полягає в дуже жорсткій позиції МЗС, аж до використання образ, за допомогою яких дипломати відволікають увагу зарубіжних колег від внутрішніх проблем. Риторика колишнього міністра виявилася м’якшою і миролюбнішою, що могло не сподобатися партійним начальникам, які звикли до мови вимог і погроз. Експерти помітили, що згадка Цинь Гана стрімко зникає з сайту китайського зовнішньополітичного відомства. Що б не сталося за минулий місяць, це означає, що на свою посаду він уже не повернеться.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 295
Реєстрація: 22.06.2020