To reset your password, please enter your email address or username below.

На межі поразки: чи зможе правляча коаліція Шольца зберегти владу в Німеччині?

На початку серпня цього року рейтинг коаліційного уряду Німеччини на чолі з Олафом Шольцем впав до 30% голосів, що стало мінімумом з моменту його приходу до влади 2021 року. Чи зможе правляча коаліція ФРН знову набрати популярність і виграти парламентські вибори 2025 року?

На початку серпня 2024 року рейтинг коаліційного уряду Олафа Шольца у ФРН, до якого входять представники Соціал-демократичної партії Німеччини (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD), «Зелених», а також Вільної демократичної партії Німеччини (Freie Demokratische Partei, FDP), становив лише 30% голосів. Це стало для неї найгіршим результатом від моменту приходу до влади 2021 року, коли «семафорна» коаліція (прізвисько пішло від кольорів кожної з партій – червоного в соціал-демократів, жовтого – в лібералів із FDP, і, відповідно, зеленого в третьої партії) набрала 52%.

За даними Politico, рейтинг SPD наразі становить 15%, «Зелених» – 10%, що стало їхнім найгіршим результатом з 2018 року, а у FDP – 5%. При цьому їхні основні суперники з правоцентристського блоку ХДС/ХСС (Християнсько-демократичний союз Німеччини і Християнсько-соціальний союз у Баварії) набирають 31%, а ультраправі з «Альтернативи для Німеччини» (АдН) – 18%. Зазначимо також, що на нещодавніх виборах до Європарламенту 6-9 червня коаліція Шольца зазнала серйозної поразки. Так, SPD змогла набрати лише 13,9% голосів, що стало для неї найгіршим результатом з часів закінчення Другої світової війни. «Зелені» ж отримали 11,9%, а ліберали з FDP – 5,2%.

Саме на цьому тлі наприкінці липня Олаф Шольц оголосив, що хоче переобратися на наступних парламентських виборах у Німеччині у 2025 році, незважаючи на всі низькі рейтинги. «SDP – дуже згуртована партія. Ми всі сповнені рішучості спільно вести кампанію на наступних федеральних виборах і перемогти. І я знову буду балотуватися на посаду канцлера», – заявив він журналістам, відкинувши припущення, що може наслідувати приклад президента США Джо Байдена та надати можливість балотуватися комусь іншому.

За словами Шольца, падіння рейтингів – це «стимул» працювати краще. «Я впевнений, що ми повинні переконувати людей тим, що ми робимо, і що ми зробили, і ясністю», – підкреслив він. «До моменту проведення виборів до Бундестагу [німецького парламенту] ми переломимо ситуацію», – додав Шольц. Раніше уряд Німеччини вибрав як дату проведення парламентських виборів 28 вересня 2025 року. Тепер рішення про це має підписати президент країни Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Шольц розповів, що на наступні місяці до проведення виборів пріоритетом його уряду стане зростання промисловості, маючи на увазі нещодавні інвестиції в напівпровідникову промисловість. Водночас в економіці Німеччини триває спад. Так, обсяг виробництва в обробній промисловості країни, згідно з індексом S&P Global, у липні знизився до мінімуму за три місяці.

Однак у правлячої коаліції ФРН може просто не вистачити часу до виборів, щоб виправити проблеми, які багато в чому були породжені її ж політикою. З моменту перемоги на виборах 2021 року в лавах коаліції тривають конфлікти з усіх питань – від російсько-української війни до дефіциту бюджету, що ускладнило ухвалення політичних рішень і призвело до дестабілізації уряду.

У результаті зараз кабінет Шольца є найбільш непопулярним у сучасній історії Німеччини, і понад 65% населення країни незадоволені його роботою. Сам же канцлер також домігся рекордного негативного рейтингу: майже 70% німців вважають, що він погано справляється зі своєю роботою.

У самій коаліції соціал-демократи і «Зелені» перебувають у постійному конфлікті з лібералами з FDP. Більш ліві члени коаліції хочуть збільшити державні витрати, тоді як представники FDP, включно з її лідером і міністром фінансів країни Крістіаном Лінднером, виступають проти, посилаючись на обмеження держборгу в Конституції ФРН.

У липні коаліційний уряд після довгих суперечок все ж зміг ухвалити бюджет на 2025 рік. Також він ухвалив економічний пакет, спрямований на прискорення німецької економіки та підвищення її зростання більше, ніж на 0,5% наступного року. За оцінками міністерства економіки ФРН, посилення економічного зростання завдяки ухваленому пакету має принести державі додаткові доходи в розмірі 6 млрд євро у 2025 році.

Те, що правляча коаліція Німеччини змогла домовитися про бюджет, уникнувши чергової політичної кризи, – добрий знак, який свідчить про те, що уряд країни все ж продовжує функціонувати й може ухвалювати рішення. Однак його антирейтинг все ще занадто високий, і до наступних виборів залишається досить мало часу, щоб виправити ситуацію.

Багато в чому негативний рейтинг правлячої коаліції впирається у фігуру самого Шольца. З ним як канцлером у нинішнього уряду дуже мало шансів утриматися при владі після наступних виборів. Ситуацію могла б змінити відставка Шольца і вибір ним наступника, за прикладом Джо Байдена, однак поки що глава уряду відмовляється від такого варіанту.

Експерти вважають, що очолити уряд замість нього міг би міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, який набрав популярність завдяки політиці з підвищення обороноздатності країни. Однак популярність Пісторіуса зараз схожа на популярність Шольца перед виборами 2021 року – виборці просто не надто добре його знають, оскільки міністр обійняв свою посаду лише минулого року. До виборів його рейтинг, особливо якщо він обійме посаду канцлера, цілком може знизитися.

Зміна глави уряду не вирішить більш серйозних проблем, що стоять зараз перед Німеччиною. Йдеться, насамперед, про спад її економіки і деіндустріалізацію. Плани Шольца домогтися зростання промисловості можуть змінити ситуацію, але тільки в тому разі, якщо йому вдасться розв’язати конфлікти всередині коаліції, налагодити роботу уряду і почати нову індустріалізацію в економіці. Але все впирається в те, що до наступних парламентських виборів у нього залишається трохи більше 13 місяців.

Крім того, на уряд Шольца чекає важке завдання переконати розчарованих німців у тому, що він дійсно відстоює їхні інтереси. Це означає, що він має зайняти чітку позицію з проблем, які зараз найбільше турбують виборців, включно з економікою, міграцією та російсько-українською війною.

Тут у суперників правлячої коаліції ФРН справи також йдуть набагато краще. Консерватори з ХДС/ХСС виступають за жорсткішу боротьбу з імміграцією, критикують «зелений курс» уряду і підтримують військову допомогу Україні. Ультраправі з «АдГ» же згодні з першими двома пунктами, але виступають проти подальшої підтримки Києва. Чого ж хоче правляча коаліція країни – не знає, схоже, вона сама.

Якщо соціал-демократи, «Зелені» і ліберали з FDP хочуть зберегти владу після виборів наступного року, то вони повинні не тільки показати виборцям, що піклуються про їхні інтереси, а й забезпечити економічне зростання, причому найближчим часом. І, можливо, їм доведеться знайти нову людину на роль канцлера. Якщо ж Шольц залишиться канцлером до наступних виборів, то, цілком імовірно, статус найбільш непопулярного уряду в історії країни – єдине, чим запам’ятається нинішній кабінет міністрів Німеччини.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 66
Реєстрація: 21.10.2019