To reset your password, please enter your email address or username below.

Наговорив на скандал. Інтерв’ю Саркозі про Україну і Крим розлютило всю Європу

Колишній президент Франції Ніколя Саркозі вирішив висловитися про російсько-український конфлікт – і викликав шквал обурення як у країні, так і у світі. Уже засуджений до тюремних термінів, політик, здається, топить свої ж спроби повернутися до Єлисейського палацу. Навіщо він це робить?

Напередодні виходу чергового тому мемуарів французького політика Саркозі дав велике інтерв’ю газеті Le Figaro. Політик недвозначно заявив, що його точка зору на російсько-український конфлікт кардинально відрізняється від загальноприйнятої у Франції. «Росіяни – слов’яни, і вони відрізняються від нас. Діалог завжди був складним і викликав багато непорозумінь у нашій спільній історії. Незважаючи на це, ми потребуємо їх, а вони потребують нас», – намагався примирити опонентів герой інтерв’ю.

Як приклад він навів свої посередницькі зусилля під час переговорів між Москвою і Тбілісі 2008 року. За словами Саркозі, він «переконав» Путіна «відвести свої танки, які були за 25 кілометрів від Тбілісі, коли той почав вторгнення до Грузії». «Разом з Ангелою Меркель ми показали йому, що знаємо про його червоні лінії. Ось чому ми відмовилися від прийняття України та Грузії до НАТО, незважаючи на сильний тиск з боку США», – пояснив політик.

Однак пам’ять підводить колишнього президента, оскільки Україні та Грузії відмовили в наданні плану дій щодо вступу до НАТО ще на саміті Північноатлантичного альянсу у квітні 2008 року, за чотири місяці до вторгнення російських військ до Грузії. Посередницькі зусилля Меркель і Саркозі не запобігли захопленню грузинських територій Росією.

У нинішньому конфлікті Саркозі бачить єдиний вихід – це діалог із Кремлем. Політик закликав знайти «прийнятне вирішення» протистояння, яке «в будь-який момент може вийти з-під контролю». При цьому він назвав «дивною ідеєю» позицію європейських країн надавати військову підтримку Україні без безпосередньої участі в конфлікті. Саркозі вважає, що з Путіним потрібно домовлятися, щоб «вийти з цього глухого кута».

Для вирішення питання окупації Саркозі пропонує екстравагантний спосіб – знову провести референдуми на цих територіях. Визнаючи право українців на повернення окупованих земель, герой інтерв’ю заявив, що «гідний вихід» – це проведення референдумів «під суворим контролем міжнародного співтовариства, щоб вирішити ці територіальні питання остаточно та прозоро».

При цьому колишній французький президент висловився проти вступу України до ЄС і НАТО, оскільки «вона повинна залишатися нейтральною країною». «Я не розумію, в чому цей нейтралітет був би образою», – дивується політик. Але найскандальнішою частиною інтерв’ю стали слова Саркозі про долю Криму. Саркозі назвав ілюзорною ідею повернення Криму Україні. Однак він визнав, що анексія півострова Росією 2014 року є явним порушенням міжнародного права.

«Але коли йдеться про цю територію, яка до 1954 року була російською і де більшість населення завжди почувалася росіянином, я вважаю будь-який крок назад ілюзорним. Вважаю, що для підтвердження існуючого стану речей буде необхідний беззаперечний референдум, тобто організований під суворим контролем міжнародного співтовариства», – заявив експрезидент.

Це не перша гучна заява Саркозі щодо кримської проблеми. Ще 2015 року він порівнював ситуацію на кримському півострові з частково визнаним Косово. Тоді він сказав, що не можна одночасно визнавати незалежність Косово і відмовляти в цьому Криму. Проте рішення російського керівництва визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії 2008 року політик визнав неприйнятним.

Жорстко на слова Саркозі відреагували в Україні. «Не здивуюся, якщо український генпрокурор зацікавиться висловлюваннями і перевірить їх на склад злочину», – сказав посол України у Франції Володимир Омельченко. Дипломат звернув увагу, що колишній президент не відмовився від активної ролі у французькій політиці, а його висловлювання все частіше можна почути в європейських колах. Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк звинуватив Саркозі у «злочинній змові» з Москвою.

Для політичних опонентів республіканців слова Саркозі були черговим приводом звинуватити його партію у зв’язках із Кремлем. Член комісії з оборони в Національних зборах, депутат Жюльєн Байу висловив спільну думку, назвавши Саркозі «агентом російського впливу». «Росія дає доручення Саркозі. У 2019-му році він підписав контракт на три мільйони євро зі страховою компанією, близькою до Кремля», – нагадав Байу одну зі справ.

Колишній президент уклав контракт про надання «консалтингових послуг» російській фірмі «РЕСО-Гарантія». Французькі ЗМІ писали, що Саркозі отримав близько півмільйона євро на початку 2020-го року на рахунок у швейцарському банку. З літа того ж року французька прокуратура веде розслідування зв’язків колишнього президента і російської влади. Крім того, Саркозі отримав 300 тисяч євро після свого виступу на прийомі Російського фонду прямих інвестицій наприкінці 2018 року, де політик схвально відгукувався про Путіна.

Історія з консалтингом – це лише мала частина розслідувань, у яких замішаний колишній президент. Його вже засудили у двох справах: про корупцію і грошові махінації. У першій справі Саркозі засудили до трьох років в’язниці, з яких два йому зарахують умовно. Адвокати підсудного оскаржують вирок. У другій справі у так званій «справі Bygmalion» суд засудив до року домашнього арешту, це рішення також перебуває на оскарженні.

Скандал виявився настільки гучним, що виправдовуватися за колишнього президента довелося нинішньому. «Я хочу ще раз сказати тут, перед вами, поруч із вами, дуже чітко: Франція не визнає ані анексію Росією українських територій, ані результати фіктивних виборів, які були організовані», – заявив Еммануель Макрон у зверненні на саміті «Кримської платформи», організованому Україною.

Хоча спочатку політик не відповідав на публічні нападки на свою адресу, але ситуація змусила Саркозі висловитися. «Одна з проблем наших демократій у тому, що обговорення стало неможливим без образ. У кожного може бути своя думка, і я не вважаю, що тільки моя думка цікава», – заявив він.

Невипадково інтерв’ю збіглося з виходом політичних мемуарів Саркозі. Різкі висловлювання політика означають, що колишній президент по-своєму хоче повторити долю Трампа. Той теж загруз у кримінальних справах і розслідуваннях, проте його популярність серед республіканців б’є рекорди. На тлі слабшаючого і непопулярного Макрона Саркозі може взяти реванш і якщо не повернутися в Єлисейський палац, то посісти чільне місце в опозиції макроністам.

Французькі політологи припускають, що Саркозі може спробувати виставити свою кандидатуру на наступних президентських виборах 2027 року. Для цього політик створює імідж досвідченого лідера, який вміє розв’язувати міжнародні конфлікти і добре знає психологію Путіна. Порівняно з ним спроби Макрона задобрити російського президента і напоумити виглядали ще більш безпорадними.

Однак у нинішньому політичному контексті фігура Путіна максимально токсична для європейських політиків. Примирливі висловлювання Саркозі виглядають одіозними – і опоненти вважають його ледь не політичним прокаженим після таких слів і сумнівних зв’язків із Кремлем. Навіть націоналісти на чолі з Марін Ле Пен були змушені спішно відхрещуватися від симпатій Росії заради голосів виборців.

Але навіть не це вразило експертів і журналістів, уже знайомих із поглядами Саркозі. Абсурдними і відірваними від реальності звучать міркування колишнього французького президента про росіян як «слов’ян» та «інших», з якими доводиться якось уживатися. Інтерв’ю виявилося наповнене дрімучими західними стереотипами про «росіян», популярних ще за часів Холодної війни. На відміну від Трампа, у Саркозі немає такої потужної партійної підтримки, і його виступ має вигляд фальстарту, який може згубити всі шанси повернутися у велику політику.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 295
Реєстрація: 22.06.2020