To reset your password, please enter your email address or username below.

Найгірший результат: що чекає на Шольца після поразки на виборах до Європарламенту?

На минулих виборах до Європарламенту Соціал-демократична партія Німеччини посіла третє місце, що стало її найгіршим результатом на виборах до законодавчого органу ЄС. Голоси втратили й інші учасники правлячої коаліції Німеччини, включно із «Зеленими» та Вільною демократичною партією, тоді як ультраправа «Альтернатива для Німеччини» посіла друге місце. Чому коаліція канцлера Олафа Шольца зазнала поразки на виборах, і що тепер на нього чекає

На минулих 6-9 червня 2024 року виборах до Європарламенту правляча лівоцентристська коаліція Німеччини зазнала серйозної поразки. Так, Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), представник якої Олаф Шольц є канцлером країни, посіла третє місце, набравши лише 13,9% голосів, що майже на 2% нижче, ніж на виборах 2019 року. Це найгірший результат партії на виборах до Європарламенту.

Союзники соціалістів і демократів по коаліції виступили ненабагато краще. Так, ліберали з Вільної демократичної партії набрали 5,2% голосів, що на 0,2% менше, ніж 2019 року. Найбільших же втрат зазнали «Зелені», які отримали лише 11,9% голосів, як порівняти з 20,5% п’ять років тому. У результаті Соціал-демократична партія Шольца, за попередніми результатами, займе 14 місць у Європарламенті, «Зелені» – 12, а Вільна демократична партія – близько п’яти.

Водночас перше місце на виборах посів блок правоцентристських партій ХДС/ХСС (Християнсько-демократичний союз Німеччини і Християнсько-соціальний союз Баварії), який набрав 30% голосів. За попередніми результатами, представники блоку отримають 29 місць у Європарламенті. А на друге місце, незважаючи на всі нещодавні скандали, вийшла ультраправа «Альтернатива для Німеччини» (АДН), яка здобула 15,9% голосів і 15 місць у європейському законодавчому органі.

Німецькі ЗМІ назвали результати виборів «покаранням» уряду Шольца, чия популярність у червні цього року впала до рекордно низького рівня – 22%. Свою роль внесли і постійні конфлікти всередині правлячої коаліції з усіх питань – від російсько-української війни до бюджету. За словами експерта з опитувань виборців Майкла Зоферта, «союзники по коаліції сильно відрізняються один від одного і займають протилежні позиції з ключових питань. Вони втратили голоси за результатами опитувань і місцевих виборів, що лише посилило чвари».

Генеральний секретар СДПН Кевін Кюнерт визнав, що партія отримала погані результати на виборах: «Сьогодні для нас це важка поразка. Ми повинні зрозуміти, що ми зробили неправильно». А головна кандидатка від соціалістів і демократів Катаріна Барлі заявила, що  «абсолютно очевидно, що ми не отримали жодної підтримки» з боку Берліна. Результати виборів після закриття виборчих дільниць 9 червня вона назвала «гіркими».

Поразка на виборах до Європарламенту стала особливо принизливою для Шольца, який, незважаючи на свою непопулярність серед виборців (у січні 2024 року його рейтинг становив 28%), наполягав на тому, що саме він має бути обличчям передвиборчої кампанії СДПН. Після виборів канцлер сказав, що представники правлячої коаліції не можуть поводитися так, ніби нічого не сталося, сподіваючись повернути голоси виборців. «Ніхто не повинен поводитися так, ніби нічого не сталося», – заявив він на прес-конференції в Берліні. Шольц додав, що успіх ультраправих викликає занепокоєння і не повинен повторитися.

«Ми повинні турбуватися про це. До цього ніколи не звикнеш, і завдання завжди полягає в тому, щоб знову перемогти їх, – наголосив він., – подчеркнул он.

Дійсно, на виборах до Європарламенту «Альтернатива для Німеччини» отримала найкращий результат за всю свою історію. За даними екзит-полів, більшість із тих, хто проголосував за «АдН», непокояться щодо свого рівня життя і вимагають жорсткіших заходів у боротьбі з нелегальною міграцією. Близько 95% німців, які проголосували за ультраправих, сказали, що «дуже багато мігрантів приїжджають до Німеччини», а 78% бояться, що «не зможуть підтримувати той рівень життя, до якого звикли» в майбутньому.

При цьому явка на виборах у Німеччині становила 64,8%, що вище, ніж на будь-яких попередніх виборах до Європарламенту за минулі 30 років. Нещодавно в країні було знижено віковий ценз для голосування до 16 років, щоб підвищити участь молоді в політиці. За іронією долі, це зіграло проти правлячої коаліції.

Згідно з аналізом, проведеним німецькою громадською телекомпанією ZDF, близько 17% виборців у віці від 16 до 24 років проголосували за «АдН», а ще 17% підтримали ХДС/ХСС. При цьому раніше молодь переважно голосувала за «Зелених».

За словами співавтора дослідження «Молодь у Німеччині» Кіліана Гампеля, «АдН» надала молодим людям можливість показати, що вони незадоволені чинним урядом і своїм рівнем життя». Він додав, що важливу роль також відіграли соцмережі та TikTok, де німецьким ультраправим вдалося набрати тисячі прихильників. «АдГ» принесла політичний контент через соцмережі молоді, яка зазвичай не почувається в безпеці та не вважає, що її думку чують традиційні партії».

А науковий співробітник Вільного університету в Берліні Антоніо Суріс сказав, що багато хто проголосував за ультраправих просто на знак протесту проти нинішнього уряду Німеччини. «У вас є певна кількість людей, які голосують за праву партію через свої політичні переконання. Однак є й інша група виборців, яка голосує за неї на знак протесту».

Він додав, що якщо подивитися на правлячу коаліцію на рівні країни, а також на політичні коаліції на місцевому рівні, то «АдГ» є єдиною партією, яка не перебуває при владі. «Отже, якщо вони хочуть покарати уряд, то багато людей можуть подумати про те, щоб проголосувати за «АдГ», щоб їхні голоси почули», – заявив Суріс.

Хай там як, несподіваний успіх ультраправих на виборах змусив багатьох німців задаватися питанням, чи може взагалі уряд, який підтримують лише близько 30% виборців у країні, взагалі вважатися легітимним. Схожі причини призвели до того, що президент Франції Емманюель Макрон розпустив парламент і призначив дострокові вибори після перемоги ультраправого «Національного об’єднання» Марін Ле Пен на виборах до Європарламенту.

За словами президента Німецького інституту економічних досліджень Марселя Фратцшера, дострокові парламентські вибори в Німеччині «цілком вірогідні», хоча жодна з партій, що входять зараз до правлячої коаліції, не виграє від цього. Особливо це стосується Вільної демократичної партії Німеччини, яка набрала на виборах до Європарламенту лише 5,2% голосів. Якщо на наступних виборах до німецького парламенту вона отримає менше 5%, то ліберали просто не пройдуть до законодавчого органу.

Фратцшер вважає, що щойно Вільна демократична партія подолає цей поріг, вона може вийти з правлячої коаліції і спровокувати своїми діями дострокові вибори, щоб отримати місця в парламенті Німеччини в найближчому майбутньому. Однак, на думку головного економіста Berenberg Хольгера Шмідінга, дострокові вибори є малоймовірним варіантом:

«Жодній із трьох партій нинішньої коаліції не вигідні дострокові вибори. Очікуйте, що коаліція продовжить боротьбу навіть після ймовірних невдач на регіональних виборах у вересні», – заявив він.

Справді, наступні вибори до парламенту Німеччини відбудуться вже 2025 року, і правлячій коаліції, як і самому Шольцу, радше вигідно підготуватися до них, а не влаштовувати дострокові вибори з незрозумілою перспективою перемогти. Однак результати виборів до Європарламенту свідчать про те, що Соціал-демократична партія цілком може не висунути Шольца як кандидата на посаду канцлера наступного року, вважають економісти Deutsche Bank. «Цей досить слабкий результат може спровокувати суперечки про те, чи є він відповідним кандидатом, щоб очолити СДПН на загальних виборах наступного року», – сказали вони.

Водночас успіх на виборах до Європарламенту, найімовірніше, призведе до того, що свою кандидатуру на посаду канцлера 2025 року висуне глава Християнсько-демократичного союзу Фрідріх Мерц, і він має всі шанси на перемогу. Однак друге місце в «Альтернативи для Німеччини», і її несподіваний успіх серед молодих виборців свідчить про те, що вже в наступному електоральному циклі, після 2025 року, німецьким канцлером цілком може стати представник ультраправих. І його можлива перемога матиме величезні наслідки для всієї Європи.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 74
Реєстрація: 21.10.2019