To reset your password, please enter your email address or username below.

Наступний канцлер: чи очолить Німеччину консерватор Фрідріх Мерц

У середині вересня консервативний політик, лідер ХДС Фрідріх Мерц висунув свою кандидатуру на посаду канцлера Німеччини на майбутніх виборах, які мають відбутися восени наступного року. А нещодавно його офіційно висунув кандидатом і сам правоцентристський блок ХДС/ХСС. Чи зможе Мерц очолити уряд Німеччини за результатами виборів? Яку політику він проводитиме, якщо прийде до влади? І як вчинить зі своїми прямими конкурентами – ультраправими з «Альтернативи для Німеччини»?

У середині вересня цього року лідер Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Фрідріх Мерц оголосив, що буде балотуватися на пост канцлера на наступних парламентських виборах, які відбудуться восени 2025 року. «Ми вступаємо в рік федеральних виборів із твердим наміром повернути собі лідерство в нашій країні», – заявив він.

Кандидатуру Мерца беззастережно підтримав глава Християнсько-соціального союзу (ХСС), другої партії у складі правоцентристського блоку, прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер. «Питання про кандидатуру канцлера вирішено. Це буде Фрідріх Мерц. Мене це влаштовує, і я відкрито це підтримую», – сказав він.

Раніше вважалося, що саме Зьодер може стати головним конкурентом Мерца як кандидата від блоку ХДС/ХСС. У минулому політик критикував більш ліберальну політику християнських демократів щодо міграції за попереднього лідера партії Ангели Меркель. І зараз він вважав за краще підтримати Мерца, який займає набагато жорсткішу позицію щодо міграції, що призводить до висновку, що дві консервативні партії все ж змогли дійти згоди з цього питання. «Фундаментальна зміна позиції ХДС з приводу міграції загоїла розкол між ХДС і ХСС, – заявив Зьодер, – можливо, це також був розкол, який викликав невдоволення у багатьох німців. Я думаю, що ми можемо сказати, що ми вперше повністю згодні. У нас більше немає жодних суперечок, і це просто приємно».

Після цього висунення Мерца кандидатом від консерваторів можна було вважати вирішеною справою, оскільки раніше інший його можливий суперник, прем’єр-міністр Північного Рейну-Вестфалії Хендрік Вюст, сказав, що не братиме участі в передвиборчій боротьбі, і також підтримав лідера ХДС. І справді, 23 вересня блок ХДС/ХСС офіційно затвердив Мерца своїм кандидатом на пост канцлера на наступних парламентських виборах.

І в політика є всі шанси перемогти. Наразі правоцентристський блок є найпопулярнішою політичною силою в країні. За даними опитувань, рейтинг ХДС/ХСС становить 32%, значно випереджаючи будь-яку іншу партію. Для порівняння, у другої за популярністю «Альтернативи для Німеччини» – 19%, а у правлячої нині «Соціал-демократичної партії Німеччини», до якої належить канцлер Олаф Шольц, – 14%.

Крім того, за результатами опитування, проведеного на початку вересня, якби вибори відбулися найближчої неділі, то 33% респондентів проголосували б за ХДС/ХСС. А правляча «семафорна» коаліція, що складається з «соціал-демократів», «Зелених» і лібералів зі «Зведеної демократичної партії», набрала б у сумі не більше 30%.

Щоправда, рейтинг самого Мерца не настільки високий – згідно з опитуванням INSA, лише 25% виборців віддали б свій голос за нього на прямому голосуванні, порівняно з 21% за Шольца. При цьому 48% респондентів не підтримали б нікого з них. Однак на парламентських виборах у Німеччині голосують за партію, а не за конкретну людину, тому рейтинг Мерца на голосуванні не матиме великого значення, і він все одно зможе стати канцлером, якщо ХДС/ХСС здобуде перемогу.

Що стосується того, яку політику він проводитиме на посаді глави уряду, то сам Мерц назвав двома своїми пріоритетами економіку і міграцію. «З політикою, яка підштовхне Німеччину вперед, дозволить країні знову функціонувати, і, можливо, знову змусить нас пишатися нею», – сказав він.

Сам Мерц – ліберал з економічного погляду, який серйозно зрушив ХДС праворуч від моменту свого приходу на посаду лідера партії 2022 року. Зокрема, він зайняв більш жорстку позицію щодо міграції, відійшовши від ліберального курсу Меркель.

Що стосується економіки, то Мерц заявляв, що хоче скоротити соціальну допомогу і податки, особливо для компаній. Він також планує спростити саму податкову систему Німеччини, відому своєю складністю. Зокрема, Мерц зазначив, що податкові декларації за рік мають бути настільки простими, щоб їх можна було б заповнювати прямо на підстаканнику.

Крім того, політик вважає, що уряд має створити більш конкурентоспроможні умови для всіх компаній, наприклад, знизивши ціни на енергоносії та стимулюючи інвестиції, а не тільки для певних секторів економіки, наприклад, виробництва електромобілів.

Як фіскальний консерватор, Мерц також виступає проти зростання зовнішнього боргу Євросоюзу, який явно зачепив би Німеччину як одну з головних економік ЄС. «Я хочу сказати це дуже чітко, зараз і в майбутньому я зроблю все можливе, щоб не допустити скочування Європейського союзу в боргову яму», – заявив він із цього приводу.

 Що стосується міграції, то Мерц не тільки зрушив позицію своєї партії з цього питання вправо, а й, як лідер опозиції в бундестазі, зумів підштовхнути уряд Шольца до посилення своєї політики. Так, на початку вересня міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер оголосила про нові заходи прикордонного контролю. «Ми зміцнюємо нашу внутрішню безпеку за допомогою конкретних дій і продовжуємо наш жорсткий курс проти нелегальної міграції», – сказала вона, оголосивши про перевірки на всіх німецьких сухопутних кордонах. «Поки ми не доб’ємося надійного захисту зовнішніх кордонів ЄС, – додала Фезер, – нам необхідно посилити контроль на наших національних кордонах».

Однак, на думку Мерца, чинний уряд усе ще не готовий зайти досить далеко в боротьбі з міграцією. «Федеральний уряд, вочевидь, безнадійно розділений усередині себе і не може домовитися про ефективні заходи, – написав він у X. За його словами, правляча коаліція «нездатна до дій, і їй не вистачає лідера».

Сам же Мерц виступає за більш жорсткі заходи в боротьбі з міграцією, наприклад, закликаючи не впускати біженців, які просять притулку, через сухопутні кордони країни. Щоправда, він також зробив низку популістських заяв, наприклад, звинувативши деяких українських біженців у «туризмі за велфером», і назвавши дітей мусульманських іммігрантів «маленькими пашами», які не поважають владу. Усе це, за словами джерел Reuters із ХДС, може відштовхнути від Мерца поміркованих виборців.

Однак, можливо, ці заяви мають на меті привабити зовсім інших виборців – радикалів, які голосують за «Альтернативу для Німеччини» («АДГ»). Адже головним противником консерваторів на майбутніх виборах може виявитися зовсім не «семафорна» коаліція Шольца, а ультраправі. І саме їхніх виборців, налаштованих жорстко проти міграції, і сподівається залучити подібними заявами на свій бік Мерц.

Сам же він заявляє, що перемога ХДС/ХСС критично важлива для збереження центристів при владі в Німеччині перед «АдН», яка набирає популярність. «У деяких частинах нашої країни ХДС/ХСС є останньою великою популярною партією демократичного центру, що залишилася, – сказав він, – це особливо справедливо щодо Східної Німеччини, але стосується і всієї країни. На нас лежить велика відповідальність тут, у політичному центрі нашої країни».

І справді, зараз ХДС/ХСС справді є єдиною політичною силою в Німеччині, яка серйозно перевершує за популярністю «АдН» і здатна перемогти її на майбутніх виборах. Однак, як свідчать результати нещодавніх регіональних виборів у Тюрінгії та Саксонії, на яких ХДС/ХСС у першому випадку поступився першим місцем «АдН», а в другому – переміг її з невеликим відривом, боротьба буде жорсткою, а її результат не гарантований.

Для того щоб переманити на свій бік радикально налаштованих виборців і сформувати коаліцію більшості, ХДС/ХСС потрібні союзники, які, з одного боку, дотримуються такої ж жорсткої позиції з міграції та популярні серед таких виборців, а, з іншого, не помічені в симпатії до нацистських гасел, як «АдН». І таким партнером цілком може стати ультраліва партія «Союз Сари Вагенкнехт» (BSW), яка посіла третє місце на всіх регіональних виборах, що відбулися у вересні. І хоча Мерц раніше назвав BSW «правоекстремістською з одних питань, і лівоекстремістською – з інших», він уже дозволив місцевим відділенням ХДС вести переговори з ультралівими про створення коаліції. І хоча це рішення викликало розкол серед самих консерваторів, якщо вони хочуть сформувати свій уряд після майбутніх виборів, у них, імовірно, немає іншого виходу, окрім як вступити в союз із BSW.

За результатами парламентських виборів у вересні наступного року Фрідріх Мерц цілком може стати наступним канцлером Німеччини. Але для цього йому доведеться вийти переможцем із серйозної боротьби з ультраправими, взявши над ними гору на їхньому ж власному полі і при цьому не відштовхнувши від себе поміркованих виборців. І на те, щоб довести, що він на це здатний, у Мерца залишився лише рік.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 76
Реєстрація: 21.10.2019