To reset your password, please enter your email address or username below.

Пастка Трампа: чому республіканцям нема з кого обирати кандидата в президенти

Майбутні президентські вибори у США можуть повторити події чотирирічної давнини: здається, ні демократи, ні самі республіканці вже не сумніваються, що це буде чергове протистояння Байдена і Трампа. Колишній президент буквально розчавив своїх конкурентів – і тепер залишилася лише одна суперниця, яка вперто не хоче визнавати поразку.

Перемога Дональда Трампа на минулих республіканських праймеріз у Нью-Гемпширі відкрила одіозному політику шлях до номінації на президентські вибори. Після самовідводу останнього серйозного противника Трампа Десантіса у нього не залишилося перешкод, щоб стати безальтернативним кандидатом від своєї партії. Якщо не брати до уваги колишнього губернатора Південної Кароліни і посла США в ООН Ніккі Гейлі. Незважаючи на програш у Нью-Гемпширі, вона заявила, що залишається в перегонах.

«Вона не виграла. Вона програла», – заявив Трамп із неприхованим роздратуванням після оголошення результатів праймеріз. Він навіть пригрозив назавжди відлучити від свого неформального руху MAGA (Make America Great Again) усіх, хто продовжить спонсорувати виборчу кампанію суперниці. Політик називає її Birdbrain («Пташині мізки»): «Будь-хто, хто зробить «внесок на користь Birdbrain, відтепер буде назавжди виключений із табору MAGA. Ми їх не хочемо і їх не приймемо», – написав він у соцмережах.

Фактор Гейлі викликає суперечки серед політологів, оскільки досі неясно, чи залишилися в Республіканській партії сили, які ще можуть протистояти Трампу. Навіть ті видатні республіканці, які виступали різко проти президента після штурму Капітолію 2021 року, тепер його підтримують, як і Десантіс. Гейлі симпатизують помірковані республіканці, але їх не так багато, щоб дати відсіч трампістам.

У Нью-Гемпширі Трампу вдалося випередити Гейлі, але не набагато – лише на 12 процентних пунктів замість передбачених 20. Однак він переміг з великою перевагою в праймеріз в Айові. За опитуваннями виборців, наступні республіканські первинні вибори також пройдуть без затримок – і колишній президент отримає заповітну номінацію. Кожне голосування робить цей сценарій дедалі ймовірнішим і показує, що республіканці не відвернулися від скандального кандидата, а навпаки, їхня підтримка тільки посилилася.

Це означає, що розрахунок демократів на дискредитацію Трампа численними кримінальними справами не виправдався. Хоча сукупно політика можуть засудити майже на 700 років тюремного ув’язнення, а Верховний суд може заборонити його кандидатуру в подальших праймеріз, лояльність трампістів не зменшилася. У Республіканській партії залишилася лише невелика і маргінальна група активістів, які відмовляються співпрацювати з Трампом. Решта не бачать альтернативи на майбутніх виборах.

Виборцям насамперед подобається консервативний популізм Трампа і його погляди на імміграцію, злочинність, зовнішню політику і ставлення до абортів. На його тлі молодший і менш досвідчений Десантіс значно програвав. У підсумку губернатору Флориди так і не вистачило духу кинути виклик Трампу, а його політична програма була невиразною і не викликала інтересу. Гейлі набагато красномовніша, але Трамп відмовляється брати участь у дебатах, вважаючи свою номінацію справою вирішеною.

Незважаючи на значні ресурси і підтримку місцевого губернатора, Ніккі Гейлі втратила Нью-Гемпшир. Тепер республіканці та аналітики чекають на попередні вибори в Південній Кароліні – рідному штаті Гейлі, де вона працювала губернатором. Якщо і там політика не підтримають земляки, то в багатьох штатах, що залишилися, Трамп безперешкодно переможе, залишивши конкурентку далеко позаду. На результат праймеріз прямо впливають і пожертви: через падіння популярності Десантіс опинився без коштів для продовження перегонів.

Тепер у Гейлі є місяць для того, щоб змінити ситуацію на свою користь. Проте опитування республіканців показують парадоксальну ситуацію: за потужної підтримки Трампа близько третини однопартійців не стануть голосувати за Трампа, якщо він виграє номінацію. Це може призвести до повторення ситуації 2020 року: Байден перетягне голоси тих, хто сумнівається. Уже зараз президент повторює ті самі тези чотирирічної давнини, що Трампу не можна дозволити повернутися в Білий дім.

Байден вважає, що перемога Трампа в праймеріз очевидна. Чинний президент наголосив, що готується до серйозної боротьби і ставки зараз високі як ніколи. Республіканці розуміють, що в них не залишається вибору, щоб не допустити другого терміну Байдена. Яким би не був поганим варіант Трампа, але в партії просто немає інших таких самих яскравих кандидатів, які могли б скласти конкуренцію демократу.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 295
Реєстрація: 22.06.2020