To reset your password, please enter your email address or username below.

«Передвоєнне покоління»: як Велика Британія готується до великої війни?

Наприкінці січня начальник британського Генштабу генерал Патрік Сандерс заявив, що Велика Британія не може більше розраховувати на свою контрактну армію, а повинна готувати «армію громадян» на випадок великої війни. І незважаючи на те, що міністерство оборони дистанціювалося від цієї заяви, багато військових згодні з Сандерсом і говорять про загрозу масштабного конфлікту на території Європи. У Британії навіть уперше з 1960-х років було порушено тему повернення призовної армії. З ким же може початися велика війна, і як у Лондоні готуються до неї?

Наприкінці січня глава Генштабу Великої Британії генерал Патрік Сандерс, виступаючи на Міжнародній конференції з бронетехніки в Лондоні, заявив, що Англія більше не може розраховувати на свою невелику контрактну армію, а повинна готувати «армію громадян» на випадок великої сухопутної війни. Він прямо не сказав, що йдеться про війну НАТО з Росією, однак згадав, що союзники Великої Британії у Східній і Північній Європі готуються саме до відбиття російської загрози.

«Наші завбачливі друзі у Східній та Північній Європі, які більш гостро відчувають російську загрозу, вже діють, закладаючи фундамент для загальної мобілізації», – зазначив генерал.

Глава британського Генштабу генерал Патрік Сандерс

Він додав, що британської армії, чисельність якої до 2025 року знизиться до 72,5 тис. повністю навчених солдатів, буде недостатньо для повномасштабної війни. Ба більше, не вистачить і чисельності в 120 тис. осіб, включно із солдатами на службі, резервами і «стратегічним резервом», тобто вже відставними військовослужбовцями, готовими до можливого призову. Сандерс розповів, що за 30 років з часів закінчення Холодної війни армія Великої Британії скоротилася вдвічі, і на 28% за останні 12 років.

«Український конфлікт жорстко показує, що регулярні армії починають війни; а армії громадян їх виграють», – заявив Сандерс. «Наші попередники не змогли усвідомити наслідки так званої липневої кризи 1914 року і вплуталися в найжахливішу з воєн (Першу світову війну). Ми не можемо дозволити собі зробити ту саму помилку сьогодні. Український конфлікт дійсно має велике значення», – сказав він.

Сандерс наголосив, що потенційний масштаб конфліктів найближчими роками не можна недооцінювати, і додав, що хоча традиційна мобілізація військовослужбовців є важливою, звичайні британські громадяни також мають бути готовими – якщо не до призову, то до того рівня цивільної мобілізації, якого не було в Європі з 1945 року.

«Підготовчі кроки до того, щоб наші країни могли, якщо знадобиться, перейти у військовий режим, зараз не тільки бажані, а й необхідні. Ми не залишимося невразливими, і, як передвоєнне покоління, ми теж повинні готуватися, і це має бути справою всієї нації», – сказав генерал.

Само собою, в уряді Великої Британії не могли підтримати заяви Сандерса, які перед швидкими парламентськими виборами могли схвилювати народ і викликати питання до влади. Прес-секретар прем’єр-міністра країни Ріші Сунака заявив, що публічні міркування про сценарії майбутніх воєн шкідливі, а уряд не збирається повертати обов’язкову військову службу. Варто зазначити, що правляча Консервативна партія вже зіткнулася з невдоволенням своїх прихильників тим, що в британській армії тривають скорочення.

Міністерство оборони Великої Британії також дистанціювалося від заяв генерала, який уже влітку цього року залишить посаду глави Генштабу. Водночас сам глава британського оборонного відомства Грант Шеппс, а також інші високопоставлені військові, зокрема й відставні, висловлювалися в тому самому дусі, що й Сандерс.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс

Так, Шеппс заявив, що ситуація у світі змінюється від «післявоєнної до передвоєнної», і Велика Британія має зробити так, щоб її збройні сили були оснащені всім необхідним для захисту батьківщини. Він також додав, що за консерваторів при владі чисельність армії не впаде нижче 73 тис. осіб, що пролунало на тлі зростаючого занепокоєння британців щодо подальшого скорочення чисельності військовослужбовців.

Крім того, Комітет з питань оборони британської Палати громад опублікував доповідь, в якій попередив, що збройні сили країни недостатньо підготовлені до ведення масштабної війни, але ж саме ця готовність стримує супротивників під час загострення геополітичної нестабільності.

Також у доповіді йдеться, що ЗС Великої Британії залишаться погано підготовленими, якщо уряд не вирішить проблему нестачі озброєнь і набору солдатів.

Британська армія «постійно перевантажена», а «неослабний тиск» на особовий склад посилює кризу набору й утримання військовослужбовців, через що більше людей йдуть зі складу ЗС, ніж приєднуються до них, заявили депутати парламенту.

Сама по собі швидкість поточних операцій означає, що міністерство оборони ризикує «бути нездатним забезпечити справжню бойову і стратегічну готовність» військ, що може поставити під загрозу безпеку країни, попередили в Комітеті.

На думку депутатів, зусилля оборонного відомства щодо вирішення цієї проблеми «не втілюються в життя потрібними темпами».

Під час проведеного Комітетом розслідування з’ясувалося, що «спустошення» британських ЗС з 2010 року підірвало бойову міць країни, і їхнє скорочення чисельності означає, що під час війни з рівним супротивником армія вичерпає свої можливості «після перших кількох місяців ведення бойових дій».

Також лідерка Палати громад, і колишня міністерка оборони Пенні Мордонт 30 січня 2024 року заявила, що підтримує створення у Великій Британії «сил цивільної оборони».

Лідер Палати громад британського парламенту Пенні Мордонт

Заяви Сандерса підтримали і відставні британські військові, включно з колишнім заступником Головнокомандувача об’єднаними силами НАТО в Європі Річарда генералом Річардом Ширрефффом, який сказав, що настав час «подумати про немислиме» (про повернення призову в армію), навіть якщо «британські збройні сили традиційно покладалися на високопрофесійних солдатів-добровольців, які служать тривалий час і володіють величезним досвідом, і ми хотіли, щоб так усе і залишалося».

Полковник у відставці Тім Коллінз також погодився, що повернення до призову «може бути єдиною альтернативою» тому, що він назвав провалом системи рекрутування солдатів.

Варто зазначити, що генерал Сандерс багато в чому повторив слова інших високопоставлених військових і представників оборонних відомств західних країн про можливу війну між Росією і НАТО в майбутньому. Так, нещодавно міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Москва може атакувати Північноатлантичний альянс через «п’ять-вісім років». А голова військового комітету НАТО Роб Бауер, віце-адмірал ВМФ Нідерландів, сказав, що Альянс зіткнувся з «найнебезпечнішою ситуацією у світі за минулі десятиліття», і закликав до «військової трансформації НАТО».

Таким чином, точка зору Сандерса є поширеною серед західних військових, занепокоєних можливим повномасштабним конфліктом між Росією і НАТО. Водночас потрібно зауважити, що хоча британський генерал і навів у своїй промові як приклад Швецію, яка нещодавно знову запровадила в країні один із видів військової служби, він не закликав повернутися до призовної армії.

Сандерс підтримує ідею професійної армії, в якій служать тільки добровольці. Однак він зазначив, що в разі повномасштабної війни її чисельність буде занадто малою для повноцінного ведення бойових дій, особливо в умовах того, що вона продовжує скорочуватися.

Говорячи про «армію громадян», генерал закликав британську владу підготуватися до масової мобілізації десятків тисяч громадян, якщо вибухне велика війна. А для цього знадобляться не тільки розроблені плани, а й зміна мислення самого уряду, який не готовий до самої ідеї того, що Великобританія може виявитися учасником повномасштабної війни.

Водночас у самій британській армії вже починають готуватися до подібного розвитку подій. Джерело в уряді розповіло, що військова підготовка українських громадян на території Великої Британії, яка проводиться зараз, може стати обкаткою можливого швидкого розширення британської армії в майбутньому. У такій армії служитимуть громадяни, які пройшли відповідну військову підготовку.

Британський солдат у складі військ НАТО, 2020 рік

Однак для навчання й оснащення великої армії будуть потрібні й великі кошти. Британський уряд заявляє, що має намір витратити 2,5% національного доходу на оборону, але поки що не каже, коли саме це станеться. А оскільки наступні вибори до парламенту відбудуться не пізніше кінця січня наступного року, і консерватори цілком можуть на них програти, з огляду на накопичений вал проблем за довгий період перебування партії при владі, ці плани можуть так і не втілитися в життя.

Однак у разі початку повномасштабного військового конфлікту на території Європи, розв’язаного Росією або самими військами НАТО, Велика Британія за будь-якого уряду неминуче виявиться одним із головних його учасників. І до такого сценарію необхідно готуватися, навіть якщо саме британське суспільство поки що не хоче приймати такий розвиток подій.

Автор публікації

Коментарі: 17
Публікації: 250
Реєстрація: 08.10.2019