To reset your password, please enter your email address or username below.

Перша серйозна поразка: чи покине Джо Байден президентські перегони після невдалих дебатів?

Наприкінці червня 2024 року відбулися перші передвиборчі дебати між кандидатами на пост президента США – чинним главою держави демократом Джо Байденом і експрезидентом республіканцем Дональдом Трампом. Дебати стали серйозною поразкою для Байдена, який плутався, забував слова і не зміг чітко висловити свої думки. Після цього багато виборців виступили за те, щоб він залишив передвиборчі перегони і надав іншому кандидату можливість поборотися з Трампом за посаду президента. Але чи вийде Байден із боротьби, які кандидати, крім нього, є в демократів, і чи зможе він тепер перемогти Трампа?

Найважливішим завданням, яке стояло перед Байденом на дебатах, що відбулися 27 червня, було переконати американських виборців у тому, що його похилий вік (81 рік), не завадить йому виконувати обов’язки президента США ще чотири роки. І саме з цим кандидат у президенти та чинний глава держави не впорався.

Під час дебатів він заїкався, втрачав хід думки, говорив хрипким голосом і давав незв’язні відповіді на запитання. Байден також не зміг змусити вже Трампа виправдовуватися за спірні моменти його правління, на кшталт спроб скасувати результати президентських виборів 2020 року. В один момент, коли президент замовк після промови на захист своєї політики щодо забезпечення безпеки кордонів, Трамп сказав: «Я дійсно не розумію, що він сказав наприкінці свого речення. Я не думаю, що він сам знає, що саме він сказав».

Зі свого боку кандидат від Республіканської партії, згідно з опитуванням CBS News, висловив свої думки чіткіше, виглядав як справжній глава держави, викликав більше довіри, і фактично виграв дебати. Це при тому, що, на думку виборців, він не завжди говорив правду.

Провал Байдена викликав швидку і негативну реакцію, навіть з боку тих, хто його підтримує. Згідно з опитуванням CBS News, майже три чверті зареєстрованих виборців у США тепер вважають, що чинному президенту не варто брати участь у майбутніх виборах, включно з 46% прихильників Демократичної партії.

Навіть затяті критики Трампа заявили в соцмережах, що Байден зазнав на дебатах невдачі. А ЗМІ стали писати про те, що представники Демократичної партії, донори передвиборчої кампанії Байдена і чиновники обговорюють можливість знайти іншого кандидата на виборах.

«Сумна істина полягає в тому, що Байден має вийти з перегонів заради блага нації, якій він так чудово служив упродовж півстоліття», – йдеться в редакційній статті Atlanta Journal-Constitution, – можливість вийти на пенсію тепер необхідна президенту Байдену».

За вихід Байдена з президентських перегонів виступила і редакція The New York Times. У статті, що вийшла в газеті, зазначено, що «найбільша послуга суспільству, яку (Байден) зараз може надати, – це оголосити, що він не буде продовжувати свою участь у боротьбі за другий президентський термін». А раніше провідний оглядач The New York Times Томас Л. Фрідман закликав свого «друга» покинути передвиборчі перегони. «Джо Байден, хороша людина і хороший президент, не повинен балотуватися на другий термін», – сказав він.

За цих обставин постає питання, хто ж може замінити Байдена як кандидата від Демократичної партії та суперника Трампа на виборах? Якщо Байден сам вирішить вийти з боротьби, але найбільш логічною заміною йому виступає віцепрезидентка Камала Гарріс, як друга людина після чинного глави держави. Однак будуть також і інші кандидати, які раніше заявляли, що могли б більш ефективно боротися з Трампом, – наприклад, губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом, голова Мічигану Грехен Вітмер, а також губернатор Пенсільванії Джон Шапіро.

Крім того, за словами сенатора-республіканця Теда Круза, Байдена може замінити дружина колишнього президента США Барака Обами Мішель. «Імовірність того, що Демократична партія прибере Джо Байдена зі списку кандидатів і замінить його на Мішель Обаму, становить понад 80%, тому що Байден сьогодні ввечері (на дебатах) виступив так катастрофічно погано, що демократи по всій країні перебувають у стані цілковитої невизначеності та паніки», – сказав він.

Однак зазначимо, що сам експрезидент Обама в соцмережах виступив на підтримку Байдена, який був при ньому віцепрезидентом, після невдалих дебатів. «Погані дебати трапляються, – написав він, – але це голосування все ще є вибором між кандидатом, який усе життя боровся за простих людей, і тим, хто дбає тільки про себе».

Крім того, сам Байден не виявляє жодного бажання залишати президентські перегони. Розмовляючи з журналістами після дебатів, він відповів негативно, коли його запитали, чи не збирається він виходити з боротьби. У своїй же поразці на дебатах Байден передбачувано звинуватив Трампа. «Важко сперечатися з брехуном», – сказав він, а потім заявив своїм прихильникам в Атланті, виступаючи після дебатів: «Давайте продовжимо (боротьбу)».

Також уже 28 червня Байден виголосив промову перед своїми прихильниками в Північній Кароліні. Він виступав уже більш упевнено й енергійно, ніж на дебатах із Трампом, і підтвердив, що не збирається залишати перегони.

«Я ходжу вже не так легко, як раніше, я говорю вже не так добре, як раніше, я не дебатую так успішно, як раніше», – визнав Байден, відповівши на критику його поведінки на дебатах 27 червня, – але я знаю те, що знаю. Я знаю, як говорити правду».

Крім того, Байден запевнив своїх прихильників, що не став би балотуватися, якби не був упевнений, що впорається з обов’язками президента. «Хлопці, я даю вам слово як Байден – я б не став балотуватися знову, якби не вірив усім серцем і душею, що зможу виконати цю роботу«, – сказав він, – ставки занадто високі». Також президент заявив своїм прихильникам у Північній Кароліні: «Я збираюся виграти (голоси) цього штату в листопаді… Ми переможемо тут, ми виграємо вибори».

І якщо Байден не захоче виходити з президентських перегонів, то жодного офіційного способу змусити його зробити це не існує. У теорії делегати, які голосуватимуть за кандидата від демократів на Національному з’їзді партії в серпні, можуть просто підтримати іншу кандидатуру. Однак Байден уже переміг на праймеріз, обійшовши всіх суперників із величезним відривом, і може розраховувати на голоси майже 3,9 тис. із 4 тис. «заявлених» делегатів. За правилами Демократичної партії, делегати повинні «з чистою совістю відображати думку тих, хто їх обрав», а більшість прихильників партії все ще підтримують Байдена. З цієї причини несподіваний «бунт на кораблі» малоймовірний, і, найімовірніше, делегати проголосують на Національному з’їзді за чинного президента, як від них цього і чекають.

Крім того, поки що жоден із впливових демократів відкрито не закликав Байдена вийти з передвиборчих перегонів, а серед членів партії немає консенсусу щодо того, хто міг би стати кандидатом крім нього. Ба більше, після вдалого виступу президента в Північній Кароліні його публічно підтримали деякі делегати від Демократичної партії. «День і ніч, – порівняла виступ Байдена та його дебати з Трампом делегатка від Північної Кароліни на майбутньому Національному з’їзді Бренда Поллард, – я маю на увазі, що для мене сьогодні він був тим, ким є насправді. І ось, як я щойно сказала, його надихають люди. Учора ввечері в нього цього не було. Це не виправдання, але я думаю, що це зіграло свою роль».

Поллард додала, що навіть не розглядає можливість висунути на з’їзді будь-якого іншого кандидата, окрім Байдена, і не чула, щоб це десь «серйозно» обговорювалося. Тому за голоси делегатів чинному президенту, найімовірніше, переживати не доведеться.

Що ж стосується шансів Байдена перемогти на виборах після невдалих дебатів, то, за результатами опитувань The New York Times, Трамп поки що обходить його на 2% голосів (46% проти 44%). Однак у рамках американської виборчої системи все вирішують голоси вибірників, яким громадяни США делегують своє право обирати президента. Для перемоги одному з кандидатів потрібно набрати 270 голосів виборників. І навіть великий відсоток голосів самих виборців не гарантує йому перемоги. У 2016 році Трамп відстав від Гілларі Клінтон на 2% голосів виборців (46,1% проти 48,2%), але здобув 304 голоси виборників проти 227 у неї, тому виграв вибори.

Розрив між Байденом і Трампом поки що невеликий і може повернутися в будь-який бік. З огляду на суперечливі висловлювання Трампа, його одіозну репутацію і проблеми із законом, багато американців вважають його занадто непередбачуваним кандидатом, який навіть здатний установити в країні диктатуру. Байдена ж вони розглядають як більш стабільного та передбачуваного політика, навіть незважаючи на його справді похилий вік. Тож, якщо надалі він виступатиме енергійніше й активно критикуватиме Трампа за його незаконні вчинки, то цілком може знову здобути перемогу на виборах і обійняти посаду президента вдруге.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 63
Реєстрація: 21.10.2019