To reset your password, please enter your email address or username below.

Повернути колишню любов: чи зможе новий уряд Великої Британії налагодити відносини з ЄС?

На початку липня цього року на виборах у Великій Британії перемогли лейбористи, які обіцяли «перезавантажити» відносини країни з Євросоюзом, зі складу якого вона з галасом вийшла 2020 року під час Брекзиту. І згідно з опитуваннями, більшість британців зараз би проголосували за повернення в ЄС, якби з цього приводу відбувся новий референдум. Чи зможе новий лейбористський уряд Великої Британії налагодити відносини з Євросоюзом? І які проблеми чекають на нього на цьому шляху?

Йдучи на вибори 4 липня 2024 року, британські лейбористи обіцяли «перезавантажити» торговельні та інвестиційні відносини з Євросоюзом, а також укласти з Брюсселем пакт про безпеку. Своє перше закордонне турне після перемоги на виборах міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі здійснив у Німеччину, Польщу та Швецію, подаючи тим самим сигнал європейським країнам, що новий уряд готовий до цього «перезавантаження». І тепер, судячи з усього, лейбористи хочуть перейти від слів до справи.

Виступаючи в липні з програмою уряду, новий прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер запропонував ухвалити Закон про безпеку та метрологію продукції. Цей законопроєкт надає Кабінету міністрів повноваження визнавати оновлені норми безпеки продукції, ухвалені в Євросоюзі вже після Брекзиту, тим самим зближуючи британські стандарти в торгівлі з нормами ЄС.

Новий пакет законів потенційно може полегшити ведення бізнесу для компаній, які хочуть одночасно торгувати як на британському, так і на європейському ринках, і використовувати деталі з Євросоюзу у своїх ланцюжках поставок. Особливо важливу роль він відіграє для галузі сільськогосподарської продукції, полегшуючи зближення з нормами ЄС, що було однією з головних проблем після Брекзиту для фірм, які займаються транскордонною торгівлею.

«Цей законопроєкт вказує на кардинальну зміну політики щодо Євросоюзу, – сказав Джоель Реланд з аналітичного центру UK in a Changing Europe, – уперше з часів Брекзиту уряд Великої Британії відкрито заявляє про те, що хоче активно підтримувати відповідність новим нормам ЄС, щоб полегшити життя бізнесу».

Крім того, ухвалення Закону про безпеку та метрологію продукції відкриває шлях для укладення в майбутньому нових угод з Євросоюзом, наприклад, ветеринарної угоди. Воно «цілком може полегшити реалізацію ветеринарної угоди між ЄС і Великою Британією, якщо в рамках неї Велика Британія погодиться прийняти будь-які правила або юридичні визначення, які відповідатимуть нормам ЄС», – сказав юрист Джордж Перец.

Йдеться про угоду, яку також прагнуть укласти лейбористи, щоб забезпечити відповідність британських стандартів нормам Європейського єдиного ринку щодо продуктів харчування та сільськогосподарської продукції, а також товарів для рослин і тварин. В уряді Великої Британії заявили, що подібна угода «допоможе запобігти непотрібним перевіркам на кордоні та сприяє зниженню цін на продукти харчування».

Зазначимо, що значна частина британського суспільства підтримує прагнення лейбористського уряду поліпшити відносини з Євросоюзом після їхнього серйозного погіршення за консерваторів. Згідно з опитуванням YouGov, проведеним у середині серпня, 59% респондентів проголосували б за повернення до ЄС на новому референдумі, тоді як проти виступив би 41%. Ці результати свідчать про те, що багато британців змінили свою думку з часів Брекзиту і тепер виступають за тісніші відносини з європейськими країнами.

Однак на шляху до подальшого зближення Великої Британії та Євросоюзу стоять відразу кілька перешкод. Для початку, сам Кір Стармер заявляв, що лейбористи не прагнуть повернути країну до ЄС, або приєднатися до Європейського єдиного ринку чи Митного союзу ЄС. За словами прем’єра, повернення Великої Британії до Євросоюзу за його життя не відбудеться.

Крім того, самі британці також не вважають, що у лейбористського уряду, незважаючи на перемогу партії на минулих виборах із великим відривом, немає мандата на те, щоб повернути країну в ЄС. Згідно з тим самим опитуванням YouGov, 51% респондентів вважає, що у лейбористів немає мандата на повернення Великої Британії до Євросоюзу, 40% кажуть, що в них немає мандата повернути країну до Європейського єдиного ринку, а 38% – до Митного союзу. Протилежної думки ж дотримуються лише 21%, 24% і 25% опитаних, відповідно.

Додамо, що в самому ЄС також не поспішають іти на поступки новому британському уряду, незважаючи на його бажання налагодити відносини. Європейські чиновники раніше сказали Politico, що укладення ветеринарної угоди вимагатиме від Великої Британії відповідати нормам ЄС щодо продовольства і сільського господарства, а також погодитися з провідною роллю Європейського суду. А представник Євросоюзу в Лондоні Педро Серрано заявив, що така угода супроводжуватиметься певними «умовами», які Велика Британія повинна буде прийняти. Зокрема, згідно з Politico, в обмін на укладення ветеринарної угоди Брюссель може зажадати від Лондона розв’язання пріоритетних для нього проблем, включно з угодою про молодіжну мобільність або полегшення доступу європейських рибалок до британських вод.

За словами джерела DW, ЄС зараз не готовий іти на серйозні поступки, зокрема, через те, що приклад Великої Британії можуть наслідувати інші країни. «Великобританія не може користуватися перевагами єдиного ринку, якщо не входить до нього, – зазначив він, – це може стати поганим прецедентом, і в союзі 27 держав ми не можемо цього дозволити».

З огляду на складну історію взаємовідносин Євросоюзу і Великої Британії, яка кілька разів намагалася вийти з його складу і все ж зробила це 2020 року, не дивно, що європейські політики поки що не схильні довіряти заявам нового британського уряду. І перше завдання, яке стоїть перед лейбористами – повернути цю довіру.

Тут їм вдалося домогтися невеликого прогресу – у середині липня відбулася зустріч між новим британським міністром у європейських справах Ніком Томасом-Сімондсом і заступником голови Єврокомісії Марошем Шефчовичем, відповідальним за політику щодо Великої Британії, що стала початком їхньої спільної роботи зі зміцнення контактів між Лондоном і Брюсселем.

Однак Євросоюзу потрібні не тільки слова, а й дії, і лейбористський уряд має показати, що він дійсно готовий проводити іншу політику щодо Європи. Ухвалення Закону про безпеку та метрологію продукції – перший крок у цьому напрямку. Однак наступна важлива проблема, яка очікує на лейбористів, – це реалізація Віндзорської рамкової угоди з ЄС, підписаної ще 2023 року попереднім прем’єром Ріші Сунаком. Ця угода спрощує торгівлю між Великою Британією та Північною Ірландією, яка, хоч і входить до її складу, все ще залишається частиною Європейського єдиного ринку за умовами відповідного Протоколу.

У рамках угоди в період з жовтня 2024 по липень 2025 року Велика Британія має впровадити нову систему маркування продукції. Деякі британські компанії занепокоєні тим, скільки це може коштувати, і цілком здатні чинити тиск на уряд країни, щоб відтермінувати впровадження маркування або ж змінити його умови. І якщо лейбористи почнуть відкладати реалізацію угоди або зовсім не стануть виконувати її умови, Євросоюз навряд чи піде на укладення нових угод, поки ця ситуація не зміниться.

А якщо новий уряд все ж почне впроваджувати маркування продукції, він цілком може зіткнутися з жорсткою критикою консервативних і ультраправих політиків, які вже звинуватили його у «зраді Брекзиту» після перших кроків до зміцнення відносин з ЄС. І тоді лейбористам доведеться вирішувати, що для них важливіше – виправити помилки попереднього уряду і показати, що Велика Британія справді готова до нової віхи у взаєминах з Європою, або ж отримати голоси прихильників Брекзиту на наступних виборах.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 66
Реєстрація: 21.10.2019