To reset your password, please enter your email address or username below.

Розкол у стані радикалів: чому «Альтернативу для Німеччини» виключили з ультраправої фракції в Європарламенті?

Наприкінці травня 2024 року, лише за два тижні до виборів у Європарламенті, які, за прогнозами експертів, можуть стати дуже успішними для правих політиків, депутатів від партії «Альтернатива для Німеччини» виключили з ультраправої фракції «Ідентичність і демократія». Чому це сталося? І як виключення «АдН» вплине на шанси ультраправих на виборах?

23 травня дев’ять депутатів Європарламенту від «Альтернативи для Німеччини» були виключені з ультраправої фракції «Ідентичність і демократія» (ID) на прохання інших партій-учасників групи. «Бюро групи ID у Європейському парламенті сьогодні ухвалило рішення негайно виключити німецьку делегацію «АдГ», – йдеться в заяві політичної коаліції в соцмережах.

«ID більше не хоче бути причетною до скандалів, пов’язаних із Максиміліаном Кра, головою списку кандидатів «АдН» на виборах до Європарламенту», – йдеться в заяві групи. Ще до заяви ID сама «Альтернатива для Німеччини» заборонила Кра брати участь у передвиборчій кампанії перед майбутніми виборами до Європарламенту, які відбудуться 6-9 червня цього року. А сам він пізніше оголосив, що йде з керівної посади в партії.

Причиною таких радикальних дій стало нещодавнє інтерв’ю Кра італійській газеті La Repubblica, в якому він заявив, зокрема, що не всі солдати СС (які охороняли нацистські табори смерті під час Другої світової війни і брали участь у вбивстві мільйонів людей) були злочинцями:

«Перш ніж оголосити когось злочинцем, я хочу знати, що саме він зробив. Серед 900 тисяч есесівців було і багато фермерів: відсоток злочинців, звісно, був високим, але не всі члени організації ними були. Я ніколи не скажу, що будь-хто, хто носив форму СС, автоматично стає злочинцем».

Подібні заяви популярного політика, до того ж представника німецької ультраправої партії, відомої своїми «складними» поглядами на нацистське минуле країни, викликали цілком передбачувану реакцію. Зазначимо, що це далеко не перший скандал, у який потрапляє сам Кра і його соратники по партії. Так, у квітні цього року німецька поліція заарештувала одного з помічників Кра за звинуваченням у шпигунстві на користь Китаю. Незабаром після цього прокуратура Німеччини почала попереднє розслідування проти політика за підозрою в тому, що йому платили Росія і Китай за «його роботу як депутата Європарламенту».

А на початку травня іншого представника «АдН» Бьорна Хьоке, який планує балотуватися від партії на місцевих виборах у Тюрінгії у вересні, суд оштрафував на 14 тис. доларів за використання заборонених нацистських гасел. Усі ці скандали призвели до падіння популярності німецьких ультраправих. Згідно з опитуванням POLITICO, «Альтернатива для Німеччини» може набрати на виборах 16% голосів, тоді як у січні її результати становили 22%.

За таких обставин керівництво «Ідентичності і демократії», незважаючи на вимоги депутатів Європарламенту від «АдН» виключити тільки Кра, який завинив, судячи з усього, визнало всіх представників партії надто проблемним активом і ухвалило рішення позбутися їх. Лише лідери Австрійської партії свободи і Консервативної народної партії Естонії висловилися за збереження депутатів від «Альтернативи для Німеччини» у складі ID.

Особливо активно за виключення «АдН» виступила французька партія «Національне об’єднання», що також входить до ID. Її представники заявили, що не хочуть більше перебувати з «Альтернативою для Німеччини» в рамках однієї фракції. За словами однієї з лідерів «Національного об’єднання» Марін Ле Пен, «АдН рухається від однієї провокації до іншої». Вона додала, що німецька партія «явно перебуває під контролем радикалів».

А голова «Національного об’єднання» Жордан Барделла заявив, що «Альтернатива для Німеччини», з якою ми п’ять років співпрацюємо в Європейському парламенті, перейшла межу, яка для мене є червоною лінією».

 «Після виборів до Європарламенту у нас з’являться нові союзники, і ми більше не будемо в одній фракції з «АдН», – додав він.

Позицію «Національного об’єднання» підтримала італійська «Ліга», що означало, що за виключення «Альтернативи для Німеччини» виступили дві найбільші за кількістю депутатів Європарламенту партії в ID. До них також приєдналися представники Чехії та Бельгії, водночас ультраправі з Данської народної партії утрималися, що в рамках процедури голосування було прирівняно до голосу «за». У результаті рішення про виключення «АдГ» набрало необхідну підтримку п’яти партій і пройшло голосування.

За словами дослідника Центру моніторингу, аналізу та стратегії (CeMAS), аналітичного центру з моніторингу екстремізму, Джо Дюкера, причина, чому «Національне об’єднання» виступило за виключення «Альтернативи для Німеччини», полягає в тому, що європейські ультраправі намагаються представити себе як помірніших політиків в очах виборців. «Крайні праві популісти завжди намагаються апелювати до широкої виборчої бази і завжди намагаються створити собі більш «чистий» імідж, ніж насправді. Ми знаємо, що партія Ле Пен в останні пару років намагається очистити свій імідж. Через це вона порвала зі своїм батьком, засновником цієї партії».

Однак, незважаючи на всі спроби «Національного об’єднання» та ID загалом зменшити шкоду від скандалів, пов’язаних з «АдН», заяви Кра укупі з виключенням важливого союзника з фракції просто перед виборами, найімовірніше, серйозно вплинуть на результати ультраправих на виборах 6-9 червня. За оцінками експертів, вибори до Європарламенту мали стати важливим успіхом для ID, яка могла отримати на них 85 місць замість 59 (до виключення депутатів від «Альтернативи для Німеччини»). Однак після втрати місць, які могли посісти представники «АдН», результати виборів для ID, імовірно, виявляться значно гіршими, і позиція, яку займають ультраправі в Європарламенті, може зазнати змін.

Водночас для Ле Пен і «Національного об’єднання» це буде не настільки великою втратою, як для «Альтернативи для Німеччини». Французькі ультраправі вважають вибори до Європарламенту насамперед репетицією майбутніх президентських виборів у самій Франції, на яких Ле Пен цілком може вкотре висунути свою кандидатуру і має всі шанси перемогти. У своїй країні вони є фаворитами передвиборчих перегонів на виборах 6-9 червня, обходячи центристську коаліцію чинного президента Емманюеля Макрона, і можуть набрати чимало місць у Європарламенті. У цій ситуації падіння популярності «АдГ», від якої «Національне об’єднання» вже певний час дистанціювалося через розбіжності, навряд чи сильно турбує французьких ультраправих.

Що ж стосується самої «Альтернативи для Німеччини», то, за словами політолога Фонду Амадеу Антоніо Лоренца Блюменталя, незважаючи на заяви Кра та всі скандали, пов’язані з партією, те, що сталося, навряд чи вплине на її популярність серед прихильників:

«Після того, як вони фактично зруйнували (вкрай праву) європейську коаліцію, це справді зашкодить «АдГ» у Європарламенті, але я не думаю, що сильно вплине на їхній електорат тут, у Німеччині», – заявив він.

Також, незважаючи на всі збитки від скандалів і спірних заяв представників партії, вона, швидше за все, не зможе залишити свою подальшу радикалізацію. Річ у тім, що, вимовляючи дедалі радикальніші речі та займаючи дедалі крайніші позиції, ультраправі політики приваблюють виборців, яким це подобається. Однак потім вони нерідко стають заручниками свого електорату, змушеними дедалі більше радикалізуватися, щоб зберегти популярність серед прихильників.

Джо Дюкер відзначив тут схожість між «АдГ» і кандидатом у президенти США Дональдом Трампом:

«Що більше скандалів (пов’язаних із ним), і що більше обурливих речей говорив колишній президент, то більше його послідовники, судячи з усього, підтримували його. І щось подібне, схоже, відбувається з «АдГ».

У цій ситуації німецькі ультраправі, навіть втрачаючи популярність серед звичайних виборців, які не схильні підтримувати радикалів, найімовірніше, продовжать займати дедалі крайнішу позицію та робити дедалі більш скандальні заяви. У результаті «АдН», яка вже перебуває під наглядом німецької влади як потенційно «екстремістська» партія, одного разу можуть просто заборонити, обрубавши їй усі шанси перемогти на будь-яких виборах.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 25
Реєстрація: 21.10.2019