To reset your password, please enter your email address or username below.

Шлях до Піднебесної: навіщо президент Польщі Анджей Дуда вирушив із візитом до Китаю?

Наприкінці червня 2024 року президент Польщі Анджей Дуда прибув із візитом до Китаю. Навіщо він прилетів до КНР, і про що йому вдалося домовитися з Сі Цзіньпіном? Чи пов’язаний візит польського лідера з нещодавньою поїздкою голови КНР до країн Східної Європи? І чи хоче Китай заручитися підтримкою східноєвропейських держав в умовах торгової війни з ЄС?

23 червня президент Дуда прибув до Китаю з візитом, який триватиме до 26 червня. Під час візиту він зустрівся з прем’єром Держради КНР Лі Цяном і главою країни Сі Цзіньпіном. На зустрічі з китайським лідером, за словами самого Дуди, сторони обговорили триваючу російсько-українську війну, міграційну кризу на кордоні Польщі та Білорусії, а також зміцнення економічних зв’язків між двома країнами.

Президент Польщі заявив, що Варшава розраховує на тісніші відносини з Пекіном, особливо в рамках ініціативи Сі Цзіньпіна «Один пояс і один шлях». Зі свого боку китайський лідер назвав відносини двох країн «дружніми». «За останні 75 років з моменту встановлення дипломатичних відносин двосторонні контакти стійко розвивалися, постійно надаючи нового життя традиційній дружбі між двома країнами», – заявив він.

Переговори між Сі Цзіньпіном і Дудою, за словами останнього, тривали майже чотири години в різних форматах, включно з майже годинною бесідою між лідерами віч-на-віч. За результатами зустрічі Дуді вдалося домовитися про збільшення експорту до Китаю, оскільки Польща потребує нових ринків для своєї сільськогосподарської продукції, включно з домашньою птицею.

Також Варшава домагалася скасування віз для польських студентів і бізнесменів на в’їзд до КНР, щоб не тільки потенційно підвищити експорт до Китаю, а й привести торгівлю двох країн до більшого балансу. За даними Державної статистики Польщі, 13,9% імпорту країни 2023 року припадало на товари з КНР, тоді як польський експорт до неї був набагато меншим за цю цифру.

Тут Дуді також вдалося домовитися, і Сі Цзіньпін пообіцяв скасувати візи для польських громадян, які приїжджають до Китаю, на термін до 15 днів. Крім того, за результатами зустрічі двох лідерів було підписано кілька торговельних відносин, зокрема тих, що стосуються експорту польської сільськогосподарської продукції та обміну студентами.

Сторони також обговорили російсько-українську війну. За словами Дуди, він докладно виклав точку зору Варшави на цей конфлікт, на міграційну кризу, спровоковану Росією і Білоруссю на польському кордоні, на безпеку в Європі і на необхідність встановлення миру. «Нас почули», – сказав він.

Дуда додав, що під час зустрічі Сі Цзіньпін неодноразово говорив, що Китай хоче миру і мирного розвитку. «Я сподіваюся, що Китай як світова держава і член Ради Безпеки ООН підтримає мирне завершення війни… таке, яке відповідало б принципам міжнародного права», – заявив польський президент. Він підкреслив, що Варшава виступає проти зміни державних кордонів силовим шляхом.

Загалом за результатами зустрічі Сі Цзіньпіна і Дуди помітно, що останнього цікавив насамперед економічний порядок денний. І це не дивно, оскільки довгі роки Китай був другим за величиною торговельним партнером Польщі, а вона, своєю чергою, виступала найбільшим торговельним партнером КНР у Центральній і Східній Європі.

За словами посла Китаю в Польщі Сунь Ліньцзяна, за минулі п’ять років торгівля між двома країнами в середньому зростала більш ніж на 10% на рік. Китайський бізнес нарощує свою присутність на польському ринку, а прямі інвестиції КНР у Польщу становили понад 4 млрд доларів, додав він. А прем’єр Держради Лі Цян розповів, що товарообіг між КНР і Польщею 2023 року становив 42 млрд доларів, що вдвічі більше, ніж вісім років тому.

За цих обставин Польща зацікавлена в тому, щоб захистити і зміцнити свої економічні контакти з Китаєм як з одним зі своїх головних партнерів, особливо з огляду на те, що Євросоюз дедалі більше перебуває до повноцінної торговельної війни з ним. Так, у середині червня Єврокомісія ухвалила рішення запровадити з 4 липня додаткові мита в розмірі до 38,1% на китайські електромобілі, якщо сторони не дійдуть згоди щодо китайського субсидування галузі електромобілів, яке в ЄС вважають несправедливим.

Однак Польща демонструє інший підхід, виступаючи за продовження співпраці з КНР, і, як вважають китайські експерти, може зіграти позитивну роль на переговорах між Пекіном і Євросоюзом. За словами колишнього заступника прем’єр-міністра Польщі Януша Пєхочинського, Варшава і Європа загалом мають обговорювати з Китаєм те, що в них є спільного, що вони можуть зробити краще і як можуть отримати взаємну вигоду в сучасному світі, при цьому поважаючи своїх партнерів. А починати цю розмову з обмежень, замість конструктивного діалогу, – значить, заважати розвитку у розв’язанні проблем, що не призведе до кращого результату для жодної зі сторін. «Китай прагне й надалі залишатися потужним двигуном світової економіки. Торгові війни з КНР можуть знизити попит і обмежити можливості для розширення торгівлі. Нам потрібно більше співпраці і менше конфронтації, більше практичного діалогу, спрямованого на розв’язання, а не посилення проблем за допомогою протекціоністських заходів», – сказав він в інтерв’ю китайському виданню Global Times.

Фактично підхід Польщі – це відповідь на заклики, що дедалі частіше лунають у ЄС, вжити протекціоністських заходів у торгівлі з Китаєм. І своїм візитом до КНР польський лідер показує, що не боїться розвивати економічні контакти з Пекіном, оскільки це в інтересах країни.

За словами професора Академії регіонального та глобального управління Пекінського інституту іноземних мов Цуй Хунцзяня, відносини між Китаєм і країнами Центральної та Східної Європи залишаються стабільними цьогоріч, і Польща розглядає візит свого президента до КНР як спосіб поліпшити співпрацю як у політичній, так і в економічній сфері.

Він додав, що зміцнення співпраці з Китаєм не тільки приносить користь польській економіці, а й допомагає підвищити вплив Варшави в рамках ЄС, оскільки вона прагне розширити свій вплив у регіоні. При цьому, хоча Польща і є одним із головних союзників США в Європі, візит Дуди свідчить про те, що Варшава зараз прагне до більш збалансованої зовнішньої політики, щоб підтримувати тісні зв’язки з КНР.

З боку Китаю ж вибудовування подібних дружніх відносин із Польщею – це прагматичний підхід, спрямований, зокрема, на руйнування європейської єдності, особливо в питанні протекціоністських заходів проти китайських товарів. Сюди ж укладається і нещодавній візит Сі Цзіньпіна до Сербії та Угорщини на початку травня.

Поки в ЄС готували обмеження і тарифи проти китайських товарів, лідер КНР у Східній Європі підписував угоди про «спільне майбутнє» і «всепогодне співробітництво», розвиваючи свою економічну експансію на європейський континент. А з огляду на те, що Китай, окрім Угорщини та Сербії, розвиває стосунки зі Словаччиною та Польщею, тобто з усіма європейськими країнами, що мали або мають конфлікти з Брюсселем, можна дійти висновку, що Пекін прагне виступати у Східній Європі як третя сила разом з ЄС та США.

Замість обмежень, які прагнуть запроваджувати ЄС і США, КНР пропонує східноєвропейським державам вигідне економічне співробітництво, при цьому не втручаючись у їхні внутрішні справи. За цих обставин не дивно, що деякі країни Східної Європи вважають за краще розвивати тісну співпрацю з Пекіном, щоб менше залежати від Брюсселя, який постійно на них тисне.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 63
Реєстрація: 21.10.2019