To reset your password, please enter your email address or username below.

Швидше, вище, скандальніше: паризьку олімпіаду оточили критики і провокатори

Прийдешню літню Олімпіаду в Парижі можна назвати багатостраждальною: вже не перший рік столична мерія перебуває під градом критики. Противникам змагань не подобається бюджет, екологія, поводження з робітниками на спортивних будівництвах. Окрім цих проблем поліція отримала спроби організувати теракти та провокації проросійських агентів. Чи готова Франція до олімпіади?

Французький уряд дуже розраховує на економічний ефект від олімпіади. Оргкомітет Ігор замовив спеціальне дослідження Центру вивчення спортивної економіки і права. За оцінками експертів, довгостроковий ефект від олімпіади становитиме до 11,2 мільярда євро. Доходи від спортивних заходів принесуть близько 4,6 мільярда євро. Будівництво олімпійських об’єктів дасть ще близько 3 мільярдів євро. Економісти вважають, що загалом олімпіада має окупитися більш ніж удвічі.

Ці розрахунки дозволили Єлисейському палацу і паризькій мерії парирувати численні звинувачення в надмірних витратах на проведення Олімпійських ігор. Тут немає французької специфіки: олімпійський рух сьогодні переживає нелегкі часи не тільки через політичні катаклізми, а й через економічні проблеми. Грандіозні будівництва в містах, що приймають чергову олімпіаду, роздувають заплановані бюджети, а величезні витрати рідко окупаються.

Крім фінансових проблем є й специфічні. Наприклад, грандіозний план паризької мерії очистити Сену і провести змагання просто в річці в центрі міста – як це відбувалося на паризькій олімпіаді сто років тому. Мер Парижа Анн Ідальго та Еммануель Макрон навіть пообіцяли скупатися просто перед відкриттям. Однак екологічні організації заявляють, що досі рівень забруднення води в річці досить високий – а це може бути ризикованим для здоров’я спортсменів.

Або питання з в’язницями. Французькі юристи стурбовані тим, що в’язниці країни переповнені напередодні олімпіади. Згідно з даними Мін’юсту Франції, у в’язницях, які розраховані на 60 719 місць, зараз перебуває 76 766 осіб. На думку юристів, перед Іграми кількість арештів і затримань тільки збільшиться, поведінку гостей під час олімпіади передбачити важко. Одне з рішень – це дострокове звільнення ув’язнених, чий термін позбавлення волі добігає кінця.

Але французький уряд більше турбує не окупність усієї витівки та екологічні проблеми, а проблеми безпеки. Ще в березні після теракту в підмосковному «Крокус Сіті Холі» міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен заявив, що проведення церемонії відкриття олімпіади в Парижі під питанням – через «дуже високу» терористичну загрозу в країні. Влада побоювалася активізації «Ісламської держави» і пов’язаного з нею руху «Вілаят Хорасан».

22 травня головне управління внутрішньої безпеки МВС Франції (DGSI) затримало 18-річного іммігранта, якого підозрюють у підготовці теракту на стадіоні «Жоффруа Гішар». За даними ЗМІ, затриманий – уродженець Чечні. Також до організації нападу може бути причетна «Ісламська держава». Згідно з попередньою версією слідства, підозрюваний хотів напасти на глядачів і поліцейських і «померти мученицькою смертю».

Контррозвідка побоюється «повернення до Франції масового тероризму, здійснюваного з використанням бойової зброї або таранів транспортних засобів». Спецслужби хочуть максимально уникнути сценарію «скоординованої атаки в день церемонії відкриття Олімпійських ігор перед камерами з усього світу». Один із форматів відкриття – річковий парад на Сені – становить безліч ризиків, і у розвідслужби є план Б – це скасування відкриття в традиційному форматі.

Олімпіада стала приводом для пред’явлення претензій. Компанія Microsoft заявила, що Росія активізувала в інтернеті кампанію дезінформації проти французького уряду, Олімпійських ігор і Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Корпорація стверджує, що російські пропагандисти намагаються очорнити репутацію МОК і створити враження, що олімпіада супроводжуватиметься сплеском насильства.

Наприклад, у телеграм-каналах з’явилася реклама неіснуючого документального фільму під назвою «Падіння Олімпійських ігор». Користувачі сканували QR-код і потрапляли на сайт, дизайн якого імітував бойовик 2013 року «Падіння Олімпу». Згенерований голос Тома Круза в ролику критикував політику МОК. Також Microsoft виявила фейкові новинні репортажі, приписувані європейським телеканалам. У них йшлося про нібито загрози безпеці під час паризької олімпіади.

Ще одна провокація, що сколихнула Париж, – це перформанс, який влаштували невідомі поруч з Ейфелевою вежею. На тротуарі було кинуто п’ять трун, вкритих французькими прапорами, з написами «Soldats franais de l`Ukraine» («Французькі солдати з України»). Поліція затримала на місці громадян Болгарії, Німеччини та України. Затримані пояснили, що отримали це замовлення від невідомих осіб і заробили на ньому близько 400 євро. У підсумку Франція звинуватила Росію у спробах зриву олімпіади.

«Чи намагається Росія перешкодити проведенню Ігор? Без сумнівів. Зокрема, в інформаційному плані. Щодня Росія публікує матеріали про те, що ми не в змозі що-небудь зробити. Тож Ігри будуть під загрозою», – заявив Еммануель Макрон. Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков назвав ці звинувачення «огульною критикою і абсолютним наклепом».

До відкриття олімпіади залишається менш ніж два місяці: вона пройде з 26 липня по 11 серпня. Незважаючи на бравурні повідомлення паризької мерії, у французької влади залишилося безліч невирішених проблем: екологічних, економічних і політичних, наприклад, що робити з російськими та білоруськими спортсменами під час Ігор. Але головною проблемою залишається безпека учасників і гостей олімпіади. Для Єлисейського палацу будь-який інцидент стане болючим ударом по престижу країни, і Макрон вимагає від спецслужб граничної пильності. Однак усе передбачити неможливо.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 273
Реєстрація: 22.06.2020