To reset your password, please enter your email address or username below.

Ставка на небо: чому союзники не поспішають ділитися винищувачами з Україною?

Президент України Володимир Зеленський уже вдруге за рік здійснив турне європейськими країнами. Союзники не поспішають ділитися з українськими військовими літаками F-16, хоча обіцяють їх відправити після узгодження з Вашингтоном. Чому поставки винищувачів затримуються? І чи допоможуть вони зупинити російську агресію?

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підтвердив, що його країна передасть Україні американські винищувачі F-16. За даними каналу NRK, Норвегія направить від п’яти до десяти винищувачів. Усі норвезькі винищувачі Україні не дістануться. Зі списаних торік F-16 32 літаки пообіцяли Румунії, 12 одиниць готова купити приватна американська компанія, яка займається тренуванням кадрів для ВПС США. 13 літаків Норвегія пустить на запчастини.

Таким чином Норвегія стане третьою країною, яка схвалила передачу винищувачів Україні. Раніше про аналогічні наміри заявляли Нідерланди і Данія, заручившись схваленням країни-виробника США. Вони мають намір відправити 24 і 19 літаків відповідно. Греція, яка володіє найбільшим авіапарком американських винищувачів (153 одиниці), поки що повідомляє про намір поділитися літаками.

Хоча США схвалили відправку літаків ще в липні, Вашингтон не поспішає почати поставки – вони очікуються тільки до кінця року. Також західні союзники досі не узгодили план навчання українських льотчиків управлінню F-16. Спочатку пілотів планували відправити до США для навчання у 162-му авіакрилі американських ВПС в Аризоні. 

Замість американських авіабаз натовці запропонували європейські. Навчанням українських пілотів займуться Данія, Нідерланди та Румунія. Після довгих переговорів США погодилися прийняти кілька десятків льотчиків на базі в Аризоні в жовтні. Перед цим у вересні українські військові повинні будуть пройти навчання англійської мови. Разом з льотчиками пройде навчання і технічний персонал, який обслуговує літаки.

Тільки після закінчення навчання США схвалять передачу винищувачів, попередньо проконсультувавшись з Конгресом. Представник Пентагону заявив, що Києву також треба буде виконати низку умов, зокрема – пілоти мають знати англійську мову, а українська влада має забезпечити необхідну логістику на землі. Літаки відправлять без озброєння, поставок крилатих ракет JASSM Україні доведеться домагатися окремо. Наявні на озброєнні ЗСУ ракети Storm Shadow або SCALP не підходять для F-16.

Проблема полягає не тільки в термінах поставок, але також і в кількості обіцяних літаків. Український уряд б’ється буквально за кожен винищувач. На пресконференції з прем’єром Фінляндії Петтері Орпо Володимир Зеленський заявив, що Україна готова прийняти і фінські старіші винищувачі F-18 Hornet, хоча основним пріоритетом залишається отримання F-16. Однак Фінляндія зможе їх віддати в обмін на отримання F-35.

Поява винищувачів на фронті може сильно вплинути на обстановку. За переговорами про постачання F-16 уважно стежать у Кремлі і вже пригрозили відповідними заходами. Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що Росія розцінить факт появи в України винищувачів як загрозу в ядерній сфері з боку Заходу. Країна «не може ігнорувати здатність цих літаків нести ядерну зброю», додав Лавров.

Але коли українці зможуть спробувати винищувачі в дії – велике питання. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, це станеться вже навесні 2024 року, оскільки необхідно підготувати інфраструктуру для літаків, що може зайняти шість місяців або “трохи довше”. Резніков переконаний, що поява F-16 дасть Україні беззаперечну перевагу в повітрі, що, своєю чергою, вплине на результати контрнаступу.

Успіхи на фронті життєво важливі Києву, оскільки від них залежать подальші сценарії можливих мирних переговорів з Росією. Затримка поставок озброєнь пов’язана з вичікувальною позицією західних союзників, які спостерігають, як використовується вже видана зброя під час контрнаступу. Ситуація неоднозначна: Києву потрібне сучасне озброєння для успіхів на фронті, Заходу потрібні переконливі військові результати, щоб це озброєння дати.

Тепер союзники України розробляють стратегію на 2024 рік і говорять про другий контрнаступ, який має бути більш успішним за перший. Вирішальним стає політичний фактор: наближаються президентські вибори в США, а тривалий конфлікт, на який витрачаються гроші американців, не допоможе Байдену знову зайняти Білий дім. Від переговорної стратегії відмовилися з умовою дати українським військовим ще один шанс, який може стати для них останньою спробою відвоювати окуповані території в осяжному майбутньому.

Непрямим підтвердженням ставки на новий контрнаступ стали переговори про постачання F-16. Винищувачі та екіпажі якраз будуть готові до бойових вильотів навесні 2024 року. Але переговорна загроза залишається. За даними Bloomberg, Байден має намір підштовхнути Україну до переговорів з Росією в разі, якщо не буде значного прогресу на полі бою. Наступного року підтримка Вашингтона вже не буде такою масштабною: запаси боєприпасів вичерпані, а виробництво вдасться наростити тільки до кінця 2024 року. Вікно можливостей для Києва залишається відкритим ще кілька місяців.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 305
Реєстрація: 22.06.2020