To reset your password, please enter your email address or username below.

Трампа визнали винним у першій справі. Що буде з іншими трьома?

Історична подія – перший обвинувальний висновок в історії проти колишнього президента США – звучить досить гучно, але експертів і політиків більше цікавить, як вердикт вплине на передвиборчу кампанію Трампа. У кандидата від консерваторів залишаються ще три процеси, але низка судових невдач парадоксальним чином лише посилює його підтримку.

Журі присяжних у Нью-Йорку винесли обвинувальний вердикт у справі Дональда Трампа про фальсифікацію бізнес-звітності. Політика визнали винним за всіма 34 пунктами обвинувачення. Тепер слово за суддею Хуаном Мерчаном, який визначить покарання на спеціальному засіданні 11 липня. За кожним з епізодів обвинувачення Трампу загрожує до 4 років в’язниці. Однак навіть у разі тюремного покарання політик не втратить право балотуватися на президентських виборах.

Обвинувачення стосувалося платежів Трампа своєму адвокату Майклу Коену в 2017 році. Перекази були оформлені як оплата юридичних послуг, але насправді покривали витрати за мовчання порноактриси Стормі Деніелс, з якою Трамп зустрічався у 2006 році. Політик від самого початку називав процес політичним, а оформлення платежів – бухгалтерською помилкою. Незважаючи на свою обіцянку, він так і не дав свідчення в суді.

Вердикт присяжних і швидке покарання підвищують ставки для колишнього президента. Крім нью-йоркської справи, на розгляді перебувають ще три, проте малоймовірно, що процеси за іншими звинуваченнями почнуться до листопадових виборів президента. Трамп уже виграв праймеріз Республіканської партії, у липні він має бути затверджений на партійному з’їзді офіційним кандидатом від консерваторів.

Новини з Нью-Йорка розбурхали політикою й експертів. Президент Байден заявив, що вердикт підтвердив «американський принцип, згідно з яким ніхто не стоїть вище закону». За його словами, «нерозважливо, небезпечно й безвідповідально казати, що справу було сфальсифіковано, тільки тому, що їм не подобається вердикт». Для штабу демократів таке рішення – подарунок перед першими телевізійними дебатами кандидатів, які відбудуться 27 червня.

Всупереч очікуванням, підтримка прихильників засудженого політика тільки посилилася. Передвиборчий штаб Трампа відзвітував, що отримав майже 53 мільйони доларів після того, як присяжні оголосили колишнього президента винним. Штаб стверджує, що гроші вдалося зібрати за 24 години після винесення вердикту: 35 мільйонів прихильників брали участь у кампанії. Майже 30% із них зробили таку пожертву вперше. Хоча перевірити інформацію можна буде лише після подачі даних до виборчої комісії, це тривожний дзвінок для конкурентів: штаб Байдена має 84 мільйони, і тепер Трамп його обганяє.

Соратники Трампа називали рішення присяжних «повною пародією» і «насмішкою» над системою правосуддя. Критику супроводжували заклики жертвувати гроші на передвиборчу кампанію. Bloomberg зазначає, що скандальний процес ніяк не вплинув на думку великих фінансистів і мільярдерів, які підтримують Трампа. Після штурму Капітолія 2021 року багато хто відвернувся від політика, але з часом колишньому президенту вдалося повернути їхню довіру. Історію сумнівних платежів вони вважають незначною.

У великих донорів Трампа свої інтереси: агентство пояснює, що кандидат обіцяє знизити податки для багатих і полегшити регулювання бізнесу. Наприклад, серед підприємців, які нещодавно заявили про підтримку Трампа, – глава інвестиційної компанії Blackstone Group Стівен Шварцман, який входить до числа найбагатших людей у світі. Бізнесменів відштовхує програма Байдена, яка більш соціально спрямована і передбачає більше втручання держави в регулювання ринку.

The New York Times наводить думки виборців після винесення вердикту присяжними. Видання зазначає, що поширена думка – це незначність процесу, за яким слабко слідкували, а в тонкощах справи розбиралися юристи та журналісти, але не прихильники політика. Немає підстав очікувати, що лояльна йому частина суспільства відвернеться від Трампа навіть після обвинувального вироку. А переконаним демократам не потрібен був ще один процес, щоб переконатися у своїй неприязні.

Набагато серйознішими для кандидата виглядають справи, що залишилися, зокрема звинувачення в спробі утримати владу і перешкодити затвердженню результатів президентських виборів. За ними республіканцеві загрожує довічний термін. Головна стратегія захисту – це переконати суд у реальності абсолютного імунітету, який поширюється на всі дії президента під час виконання своїх повноважень. Для цього необхідно отримати рішення Верховного суду.

Перші дебати відбулися 25 квітня, очікується, що Верховний суд винесе вердикт до початку липня. Експерти вважають, що підсумкове рішення в тому чи іншому вигляді посилить позиції Трампа, якщо враховувати консервативну більшість суддів. Найімовірнішою може бути думка про обмежений імунітет, і судді опишуть нові межі президентських повноважень. Питання полягає в тому, яких саме і чи стосуватимуться вони дій Трампа, проти яких порушено справи.

Численні апеляції та неспішний розгляд звернення адвокатів Трампа у Верховному суді грають консерваторам на руку. Навіть якщо Верховний суд вирішить питання про президентський імунітет не на користь політика, процес у справі про спробу утримання влади не закінчиться до президентських виборів. Процеси штатів – у Флориді та Джорджії – були припинені через досудові скарги захисту.

Отже, вердикт у нью-йоркській справі – єдиний, ухвалений до президентських виборів, тяжби в інших справах триватимуть і після 5 листопада. У разі перемоги Трампа їхній розгляд виявиться скрутним: після 20 січня 2025 року він отримає той самий президентський імунітет, про який точаться суперечки у Верховному суді.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 269
Реєстрація: 22.06.2020