To reset your password, please enter your email address or username below.

«Вони вбили демократію»: що відбувається в Еквадорі після вбивства кандидата в президенти

Убивство одного з кандидатів у президенти Еквадору показало, що до перемоги над організованою злочинністю в Латинській Америці ще далеко. Чому порівняно безпечна країна всього за кілька років стала місцем нескінченних убивств, обігнавши за показниками Мексику і Колумбію?

Одного з кандидатів у президенти Еквадору, 59-річного журналіста Фернандо Вільявісенсіо, було вбито 9 серпня трьома пострілами в голову одразу після передвиборчої зустрічі в столиці країни Кіто. Постріли пролунали в той момент, коли політик сідав у машину біля будівлі колишньої школи. Очевидці повідомляли, що загалом було близько 30 або 40 пострілів. Нападники кинули в натовп гранату, але вона не спрацювала.

На місці вбивства було затримано шістьох громадян Колумбії, які можуть бути підісланими наркокартелем кілерами. Ще один колумбієць, який стріляв у Вільявісенсіо, був застрелений його охороною. Під час перестрілки було поранено дев’ятьох осіб, зокрема кандидата в депутати конгресу і двох співробітників поліції. Міністр внутрішніх справ Еквадору Хуан Сапата заявив, що співучасники вбивства входять до організованих злочинних угруповань, але не уточнив, до яких саме.

Президент Еквадору Гільєрмо Лассо оголосив надзвичайний стан терміном на два місяці. На думку Лассо, за вбивством стоїть мафія. «Це політичне вбивство, і ми не сумніваємося, що це вбивство – це спроба зірвати виборчий процес», – заявив президент. Президентські вибори, намічені на 20 серпня, Лассо не скасував. Також президент попросив американське ФБР допомогти в розслідуванні вбивства Вільявісенсіо. Відомство відповіло згодою, і скоро делегація слідчих прибуде в Еквадор.

США є головним ринком збуту наркотиків з Південної Америки. ФБР бере активну участь у боротьбі з наркомафією в латиноамериканських країнах. В Еквадорі немає великих плантацій коки або нарколабораторій, проте країна розташована між двома великими виробниками кокаїну – Колумбією і Перу, тому стала перевалочною базою і місцем сутичок між наркокартелями. Наприклад, у 2022 році кількість убивств у країні збільшилася вдвічі порівняно з попереднім роком і сягнула показника в 25 убивств на 100 тисяч населення.

Убивство політика сколихнуло всю країну, усі кандидати вимагали якнайшвидшого розслідування замаху. Після інциденту відповідальність за замах взяло на себе злочинне угруповання «Лос Лобос» («Вовки»). Ця банда вважається другою за величиною в Еквадорі і налічує близько 8 тисяч членів, багато з яких перебувають у в’язниці. Угруповання підозрюють у зв’язках зі злочинним мексиканським картелем «Нове покоління Халіско» (CJNG), для якого «Вовки» займаються торгівлею кокаїном.

Фернандо Вільявісенсіо був журналістом-розслідувачем, який займався темою наркотрафіку. Популярність він здобув у зв’язку з розслідуваннями корупційних справ колишнього президента Рафаеля Корреа. Той був змушений тікати з країни і зараз живе в Бельгії. Його заочно звинуватили в корупції та засудили на вісім років. Інтерпол відхилив еквадорський ордер на його арешт, вважаючи справу політичною. Вільявісенсіо обіцяв виборцям переглянути контракти з іноземними видобувними компаніями і зайняти жорстку позицію щодо кокаїнових картелів.

Журналіст викривав багатьох відомих еквадорських політиків. За даними Reuters, журналіст давно і часто отримував погрози, проте не звертав на них уваги. Під час передвиборчої кампанії він заявив, що йому погрожувало вбивством одне з найвпливовіших злочинних угруповань у країні «Лос Чонерос». «Вони порадили мені носити бронежилет. Мені не потрібен бронежилет! Нехай підсилають кілерів! Вони можуть зігнути мене, але ніколи не зможуть зламати!» – сказав він за кілька днів до вбивства на мітингу в місті Чоні, яке вважається штаб-квартирою банди.

Із заявою виступив дядько політика Гало Валенсія. На місці трагедії він звинуватив державу в тому, що вона не забезпечила племіннику достатній рівень безпеки. «Те, що ми побачили, було схоже на фільм жахів. Смерть мого родича. У мене немає слів про те, що відбувається в країні. Вони просто вбили демократію. З яким рівнем незахищеності ми живемо, якщо людину, яка боролася понад 20 років, у якої найбільше шансів перемогти на виборах, примушують замовкнути. Хіба це спосіб перемогти на виборах?», – сказав він на мітингу.

Для еквадорської політики звинувачення у зв’язках із наркокартелями – це звичайний риторичний хід. Наприклад, одна з кандидаток Луїза Гонсалес звинуватила у зв’язках з албанською мафією чинного президента Лассо. Албанські наркоділки останніми роками посіли чільне місце серед наркокартелів, що діють у країні. Популярність Лассо досягла критичної точки, коли конгрес намагався оголосити йому імпічмент. Тоді президент розпустив парламент і оголосив дострокові парламентські та президентські вибори.

Уже 12 серпня влада Еквадору в результаті масштабної військово-поліцейської операції перевела до в’язниці суворого режиму ватажка «Лос Чонерос» Хосе Адольфо Масіаса на прізвисько «Фіто». В операції взяли участь близько чотирьох тисяч добре озброєних поліцейських. Фіто звинуватили в тому, що він надсилає погрози Вільявісенсіо. У соцмережах почали з’являтися різні відео, в яких люди в чорних балаклавах звинувачували інші угруповання у вбивстві кандидата в президенти.

Погрози розправи в Еквадорі часто закінчуються неминучим вбивством. Через тиждень після подій у Кіто біля свого будинку був застрелений лідер політичного руху «Громадянська революція» Педро Бріонес. Ймовірно, політика застрелили члени банди, які вимагали в нього гроші. На погрози скаржаться не тільки політики, але, наприклад, члени виборчих комісій. До випадку з Вільявісенсіо було вбито мера портового міста Манта. Порти в Еквадорі – основні канали наркотрафіку, тому саме в них трапляються розбірки між наркокартелями, що призводять до постійних жертв.

Еквадорська преса вважає, що Вільявісенсіо не був фаворитом перегонів. Опитування показують, що зі значним відривом лідирує соціалістка Луїза Гонсалес. Другим найчастіше опиняється колишній віце–президент Отто Зонненхольцнер. Однак розкид результатів опитувань у країні традиційно великий, і журналіст мав усі шанси вийти до другого туру. Його вбивство сколихнуло країну і посилило звинувачення влади в безпорадності перед розгулом злочинності та всесиллям наркокартелів. Також воно напевно загострить і без того неспокійну політичну обстановку в країні.

Вбивство Вільявісенсіо показує, що до перемоги над організованою злочинністю в Еквадорі та Латинській Америці загалом ще далеко. Вибори привернули увагу світової громадськості як перевірка на міцність демократичних інститутів у боротьбі зі злочинністю. За кілька років Еквадор з відносно безпечної країни перетворився на кримінальне місце, обігнавши за кількістю вбивств на душу населення Мексику і Колумбію. Усе це може підштовхнути владу піти шляхом Сальвадора, де президент Найіба Букеле відправив за ґрати десятки тисяч підозрюваних учасників вуличних банд.

Питання полягає в тому, наскільки чиновники хочуть дотримуватися цих демократичних правил у боротьбі зі злочинністю. Найіба відправив за ґрати безліч людей в обхід стандартних юридичних процедур. Вбивство топ політиків може спонукати Еквадор скористатися надзвичайними заходами і не озиратися на законодавство. Яким би не був результат найближчих виборів, новому президенту доведеться буквально рятувати країну від розгулу злочинності.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 295
Реєстрація: 22.06.2020