To reset your password, please enter your email address or username below.

«Забута війна»: чому триває конфлікт у Ємені?

Наразі погляди з усього світу прикуті до конфлікту на території України. Країни вводять санкції, виражають обурення, проводять конференції та висловлюють підтримку тій чи іншій стороні конфлікту. Але в цей же час на іншому боці світу восьмий рік йде інша війна, яка вже забрала життя десятків тисяч людей, але при цьому дії агресора не викликали засудження міжнародного співтовариства. Йдеться про громадянську війну в Ємені, в яку ще 2015 року втрутилася коаліція на чолі із Саудівською Аравією. Чому розпочалася ця війна? Чому США не втручаються в конфлікт і які шанси на його завершення?

Будинок розділений

Ємен – це маленька країна у Південно-Західній Азії. Більшість свого періоду незалежності він був розділений за релігійними та культурними ознаками на південь і північ. Сучасна Єменська Республіка з’явилася лише у 1990 році, коли об’єдналися підтриманий США та Саудівською Аравією Північний Ємен та прорадянський Південний Ємен. Першим президентом об’єднаної держави став глава Північного Ємену Алі Абдалла Салех.

Алі Абдалла Салех, президент Ємену у 1992-2012 роках

Проте мир у країні продовжився недовго. Вже за чотири роки після об’єднання сепаратисти на півдні відокремилися на кілька місяців, а потім знову з’явилися на політичній арені у 2007 році, продовжуючи боротися за велику автономію у складі Ємену.

Крім того, терористичне угруповання «Аль-Каїда» та пов’язані з ним бойовики з «Ансар аль-Шаріа» захопили території на півдні та сході країни.А повстанці-хусіти, основу яких становлять зайдитські шиїти на півночі Ємену, шість разів виступали проти уряду Салеха у період 2004-2010 років.

З приходом до Ємену «Арабської весни» в країні почалися масові протести проти корумпованого та автократичного режиму Салеха, чим скористалися його супротивники. Поки єменські силовики пригнічували протести у містах, «Аль-Каїда» посилила свою присутність у периферійних регіонах.

Перебуваючи під зростаючим внутрішнім та зовнішнім тиском, Салех пішов з посади президента у 2012 році в обмін на гарантії недоторканності. Його наступником на перехідний період став віце-президент Абд-Раббу Мансур Хаді за посередництвом Ради співпраці країн Перської затоки (РСАПГЗ) – регіональної організації зі штаб-квартирою в Саудівській Аравії та США.


Абд-Раббу Мансур Хаді, президент Ємену у 2012-2022 роках.

Однак зміна влади не призвела до закінчення кризи, політичні суперечності продовжували зростати і в результаті вилилися у повноцінний воєнний конфлікт.

У 2014 році уряд Ємену під тиском Міжнародного валютного фонду (МВФ), який надав йому кредит у 550 млн дол. в обмін на обіцянки провести економічні реформи, скасував субсидії на пальне. Ціни різко поповзли вгору і хусіти організували нові масові протести, вимагаючи зниження цін на паливо та зміни уряду.

До кінця року вони зайняли більшу частину столиці країни – Сани. Зміцнивши контроль над столицею, вони почали рухатися на південь. Уряд Хаді був змушений піти у відставку, а сам він утік до Саудівської Аравії. У цей час активізувалися і сепаратисти на півдні.

У 2015 році до Ємену на прохання Хаді вторглася коаліція арабських держав на чолі з Саудівською Аравією під егідою РСАПГЗ, щоб відновити владу президента-втікача в країні.

З того часу війна в Ємені триває вже восьмий рік. За цей час у країні загинули 14 тис. мирних жителів, понад 20 млн людей потребують гуманітарної допомоги, а понад 4 млн були змушені залишити свої будинки. Наприкінці березня 2022 року хусити та арабська коаліція домовилися про перемир’я терміном на два місяці, на час переговорів, проте поки що війна далека від завершення.

Роль заокеанського союзника

Аналіз війни у ​​Ємені буде неповним без урахування ролі США. З самого початку підтримуючи свого старого союзника Салеха, Вашингтон у 2000-х допомагав йому боротися з Аль-Каїдою і пов’язаними з нею угрупованнями.2000 року «Аль-Каїда» здійснила теракт на військовому кораблі ВМС США «Коул» у порту міста Аден, внаслідок якого загинуло 17 американських солдатів. З того часу Вашингтон надав Сані військову допомогу на суму понад 850 млн. дол.

Після початку війни в Ємені США підтримали арабську коаліцію, як і Франція, Німеччина та Великобританія. Американські інтереси в Ємені включають:

  • безпека саудівських кордонів;
  • вільний прохід через протоку Баб-ель-Мандеб – життєво важливий канал для транспортування нафти, що знаходиться між Червоним та Аравійським морями;
  • лояльний уряд у країні, який братиме участь у контртерористичних операціях США.

До американських поставок арабської коаліції увійшли бомби, снаряди, ударні літаки та бойові вертольоти, які серйозно допомогли саудитам продовжувати війну.

Однак у зв’язку з масовим обуренням з приводу вбивств мирних жителів під час повітряних операцій коаліції, під час яких найчастіше використовується американська зброя, та ролі Саудівської Аравії у вбивстві у 2018 році журналіста Washington Post Джамаля Хашоггі, США та інші західні країни обмежили військову допомогу коаліції. Американські законодавці також були стурбовані тим, що зброя американського виробництва потрапляє до рук бойовиків “Аль-Каїди” та хуситів.

Водночас колишній президент США Дональд Трамп тричі накладав вето на законопроекти, які мали зупинити продаж зброї саудитам. Не краще виявився і його наступник на посаді президента Джо Байден, який вимовив чимало гучних слів, але на практиці продовжив курс свого попередника.

Президент США Джо Байден

У ході своєї виборчої кампанії він назвав Саудівську Аравію «ізгоєм» та пообіцяв зупинити продаж їй американської зброї. А у своєму першому виступі на тему зовнішньої політики вже як президент Байден заявив, що «припинить підтримку наступальних операцій в Ємені» разом з «відповідним продажем зброї».

Однак насправді його адміністрація ще в перший рік при владі продала саудитам зброї на суму понад 1 млрд дол. і відмовилася використати всі важелі тиску, що є у неї, для того, щоб припинити війну в Ємені. Більше того, кількість повітряних нальотів саудівської авіації на об’єкти в Ємені при Байдені лише зросла, включаючи удар по центру утримання мігрантів на початку 2022 року, внаслідок якого 90 людей загинули, а понад 200 отримали поранення.

Незважаючи на всі гучні слова, США й досі залишаються головним постачальником зброї арабської коаліції.

Неміцне перемир’я

Наприкінці березня 2022 року уряд Ємену, підтриманий арабською коаліцією, та повстанці-хусіти домовилися про припинення вогню терміном на два місяці. 

«Командування об’єднаними силами коаліції оголошує про припинення військових операцій в Ємені з 06:00 ранку середи <…> на підтримку зусиль з досягнення всеосяжного та сталого політичного рішення, щоб покласти край єменської кризи», — написало з цього приводу саудівське інформаційне агентство SPA.

Сам режим припинення вогню у Ємені почав діяти з 2 квітня. Згодом перемир’я продовжили ще на два місяці. “Погодившись на дотримання, а тепер і на продовження перемир’я, сторони дали надію на те, що цей руйнівний конфлікт може бути зупинений”, – заявив спеціальний посланець ООН з Ємену Ганс Грундберг, який бере участь у переговорах між урядом і повстанцями.

Спеціальний посланник ООН з Ємену Ханс Грундберг

За його словами, за минулі два місяці мешканці країни відчули переваги перемир’я. За цей час знизилася кількість жертв серед мирного населення, збільшилося постачання палива через порт Ходейда, а з аеропорту Сани знову почали літати комерційні рейси.

Крім того, сторони вперше за кілька років провели зустріч під егідою ООН, щоб обговорити відкриття доріг у Таїзі та інших провінціях, що постраждали від війни, а також запровадження загальнонаціональних механізмів деескалації конфлікту. «Я дякую сторонам конфлікту за ці кроки і за згоду продовжити перемир’я, – заявив Грундберг. – Перемир’я є значним поворотом у траєкторії війни і було досягнуто завдяки відповідальним і сміливим рішенням».

Тепер, за його словами, потрібно вжити і додаткових кроків, особливо з питань відкриття доріг та відновлення комерційних рейсів.

Чинне перемир’я з урахуванням його продовження є першим кроком до реального світу в Ємені.Зараз, здавалося б, час для того, щоб США натиснули на Саудівську Аравію, пригрозивши, що якщо Ер-Ріяд не буде дотримуватися режиму припинення вогню і домовлятися про мир, то американська військова допомога повністю припиниться. Як заявив заступник радника екс-президента США Барака Обами з національної безпеки Бен Родс невдовзі після укладання перемир’я: «Я хотів би, щоб США заявили, що ми аж ніяк не підтримаємо відновлення бойових дій із саудівського боку… Ми маємо важелі впливу в цій ситуації …»

Проте, на думку експертів, це навряд чи станеться. За словами старшого викладача Школи сходознавства НДУ ВШЕ Андрія Чупригіна, Саудівська Аравія була і залишається однією з головних держав не лише на Близькому Сході, а й у всьому світі. «Це означає, що відносини з Ер-Ріядом архіважливі для США, об’єднаної Європи та певною мірою навіть для Росії.

До того ж, ставлення до дій Саудівської Аравії в Ємені, яке той же Вашингтон формував у всьому світі, полягає в тому, що Ер-Ріяд на території країни веде війну з «терористичним» Іраном (хуситів як шиїтів вважають агентами впливу Тегерана) і якщо Тут виникає побічна шкода, то з цим нічого не вдієш. Це цинічна та негуманна позиція, але це факт. Тому проти Саудівської Аравії і немає жодних санкцій за те, що вона фактично в тремтіння рознесла як мінімум всю північ Ємену», — додав він. А в умовах військового конфлікту між Росією та Україною, коли західні країни намагаються знизити свою залежність від російської нафти та газу, і їм терміново потрібні альтернативні постачальники енергоресурсів, вони не сваряться з «нафтоносними» монархіями Перської затоки. Тому малоймовірно, що США тиснуть на Саудівську Аравію, змушуючи її домовлятися про мир у Ємені.

Чоловік тримає на руках дівчинку, яка постраждала внаслідок авіанальотів арабської коаліції на місто Сана

Враховуючи те, що основні переговори нерідко відбуваються без участі повстанців-хуситів, а закінчення військових дій неможливе без виведення іноземних військ, досягнення дійсного світу в Ємені, на жаль, поки що залишається недосяжною метою, тоді як життя простих єменців продовжують приносити в жертву геополітичним. інтересам світових держав.

Автор публікації

Коментарі: 17
Публікації: 250
Реєстрація: 08.10.2019