To reset your password, please enter your email address or username below.

Зниклі мільярди і мрія про бункер: скандальна історія криптомільярдера Бенкмана-Фріда

Мільярди зниклих грошей, генетичні експерименти, плани купити острів в океані, щоб пережити апокаліпсис – це не сюжет голлівудського блокбастеру, а реальні деталі кримінальної справи проти скандально відомого засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда. Ім’я підприємця стало прозивним, а його репутація значно підірвала довіру людей до індустрії криптовалют.

Затриманий бізнесмен має постати перед судом 2 жовтня за звинуваченням у нецільовому використанні клієнтських коштів. Хоча сам обвинувачений вважає себе невинним, проти Бенкмана-Фріда зібрано цілу низку серйозних доказів його махінацій. Важливо, що зі слідством співпрацює нинішнє керівництво криптобіржі, яке дуже зацікавлене в поверненні зниклих клієнтських коштів. За півроку після краху майданчика прокуратура дізналася безліч дивовижних подробиць про бізнес криптомільярдера.

Криптобіржа FTX збанкрутувала в листопаді 2022 року. Після цього її засновник Сем Бенкман-Фрід залишив посаду керівника компанії. Досить скоро стало відомо, що топ менеджери біржі досить вільно обходилися з клієнтськими коштами, а бухгалтерія фактично не велася. Через два дні після звільнення бізнесмена стало відомо про виведення $1 мільярда з клієнтських рахунків FTX. За даними Reuters, Бенкман-Фрід таємно перевів гроші у свою трейдингову компанію Alameda Research.

Прокуратура США порушила проти нього кримінальну справу. Підприємець полетів на Багами в надії сховатися від американського правосуддя. Потім між владою двох держав почалися переговори про екстрадицію підозрюваного, які закінчилися успішно – Бенкмана-Фріда повернули в країну. Він не визнав себе винним за 13 пунктами обвинувального висновку. За всіма пунктами йому може загрожувати до 115 років в’язниці. 

Останнім у списку звинувачень значиться підкуп іноземних посадових осіб. Прокуратура заявила, що Бенкман-Фрід давав хабарі одному або кільком чиновникам із Китаю на суму близько $40 мільйонів. Слідчі вважають, що бізнесмен намагався підкупити чиновників, щоб ті розблокували заморожені в країні рахунки хедж-фонду Alameda Research. На них можуть перебувати клієнтські кошти, які зникли з криптобіржі.

Нове керівництво FTX провело внутрішнє розслідування дій колишньої команди. У підсумку в липні цього року менеджмент криптобіржі подав до суду на Бенкмана-Фріда та інших колишніх керівників майданчика: співзасновника компанії Гері Вана, екс-CEO хедж-фонду Alameda Research Керолайн Еллісон і екс-CTO Нішада Сінгха. Через їхні дії виникла плутанина у фінансовій звітності: бюджетна діра компанії склала $11,6 мільярда.

FTX Group стверджує, що зі зниклих коштів вдалося знайти тільки $2,7 мільярда. Решту коштів компанія визнає зниклими і не може пояснити, куди вони поділися. Сума боргу перед FTX становить $9,3 мільярда, яка, як вважають менеджери, перебуває на рахунках Alameda Research або пов’язаних із фондом осіб.

За іншими даними, через платформу Alameda спільники отримали доступ до $65 мільярдів клієнтських коштів, які витрачали на купівлю літаків і нерухомості. За словами юриста FTX Ендрю Дітріха, фігуранти справи влаштовували вечірки і робили політичні пожертви. Частина викрадених грошей йшла на “особисті позики, спонсорство та інвестиції”. Це відбувалося за допомогою “бекдора” – лазівки, яка забезпечила Alameda доступ до грошей клієнтів FTX.

Позивачі також стверджують, що Бенкман-Фрід перевів $10 мільйонів з бюджету американського підрозділу на особистий рахунок і відправив кошти своєму батькові, Аллену Джозефу Бенкману. Нібито той використав гроші для спекулятивної торгівлі на платформі, а залишок витратив на юристів, які повинні захищати його сина. Крім того, біржа зажадала повернути $71,5 мільйона від фонду FTX Foundation і благодійної організації Latona.

Прокуратура зажадала відкликати заставу бізнесмена в розмірі 250 мільйонів доларів і повернути його до в’язниці. Слідство звинуватило Бенкмана-Фріда у витоку особистого щоденника колишнього СЕО компанії Alameda Research Керолайн Еллісон і співпраці зі ЗМІ. Прокурори вважають, що так обвинувачений намагається дискредитувати одного з головних свідків у справі.

Раніше Еллісон визнала себе винною минулого року і тепер активно співпрацює зі слідством. Також суддя у справі Льюїс Каплан заборонив учасникам процесу обговорювати деталі з пресою. Однак після арешту Бенкмана-Фріда його спіймали на використанні месенджера Signal. У підсумку влада дозволила підсудному спілкуватися з колишніми і нинішніми співробітниками FTX, але під контролем слідства.

The Washington Post дізналася про плани бізнесмена, які він не встиг здійснити. За даними видання, планував вивести гроші клієнтів із криптобіржі та купити цілий атол в острівній державі Науру, щоб побудувати там бункер і перечекати можливий апокаліпсис. Про це йдеться у службовій записці, якою обмінялися його брат Габріель і співробітник FTX. Бункер міг бути використаний за “деякої події, коли загине 50-99,99% людей”.

Габріель Бенкман-Фрід планував купити острів Науру за рахунок коштів клієнтів FTX, щоб перетворити його на “постапокаліптичний притулок для тих, хто вірить в ефективний альтруїзм”. Брати хотіли створити на острові полігон для генетичних експериментів і деякі “інші речі, які корисно робити в суверенній країні”, випливає з виявленої записки. ЗМІ почали публікувати подробиці скандального й екстравагантного життя сім’ї.

Виявилося, що сюжет фільму “Вовк з Волл-стріт” доволі правдоподібний: нескінченні вечірки і розкішне життя бізнесмена вимагало величезних витрат. Слідчі дізналися, що часто транзакції в компанії схвалювали смайликами в месенджерах, а частину критично важливих фінансових паперів так і не знайшли. Історією швидко зацікавилися продюсери – і вже Amazon планує випустити восьмисерійний проєкт про крах FTX і життя її засновника.

Гучна справа про шахрайство призвела і до сумних наслідків для всієї індустрії. Слідом за FTX ринок позбувся двох великих гравців – Bitfront і BlockFi. Американські регулятори на тлі занепокоєння клієнтів почали пильніше стежити за іншими компаніями – і проблеми виникли вже у головного гравця в криптосвіті Binance. Котирування основних криптовалют впали – довіру до цифрових активів було підірвано.

Але найбільшого удару зазнала репутація самого Бенкмана-Фріда. Незадовго до оглушливого банкрутства він писав у твіттері: “Я облажався безліч разів. Але знаєте мою найбільшу помилку? Усі мені говорили подавати за 11 статтею на банкрутство, і я зробив це. Якби я не подав заяву, то проблеми FTX були б вирішені вже відсотків на 70. Але я подав папір і тепер влада намагається повністю знищити компанію”, – написав він.

Тепер же його проблеми виглядають набагато серйознішими. Наприкінці 2022 року The Guardian помістила Бенкмана-Фріда на перше місце в списку найгірших виконавчих директорів технологічних компаній поряд із Джеффом Безосом і Марком Цукербергом. Його історія показує, що головна мрія всієї криптоіндустрії – відійти від державного контролю і побудувати саморегульовану спільноту – залишається нездійсненною. Їй заважає звичайна людська меркантильність, яка ставить свої інтереси вище за інші.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 305
Реєстрація: 22.06.2020