To reset your password, please enter your email address or username below.

Громадська організація NewsPrice підтримала «Перуджійську декларацію для України»

Журналістика в сучасному світі стала не лише об’єктом гонінь, а й справжньою загрозою для тих, хто хотів би диктувати умови виходячи з «особистих» бажань невеликих груп осіб, які так чи інакше отримали будь-який вид впливу на маси.

Автори ЗМІ будь-яких категорій зазнають переслідувань, тортур і вбивств за те, що намагаються розібратися в причинно-наслідкових зв’язках негативних процесів, що вбивають будь-які прояви демократії, прав і свобод.

Однак, сучасне суспільство не може повноцінно жити без сильної протиотрути від пропаганди будь-якого виду та величезної кількості дезінформації, що ллється на людей з усіх боків та контрольованої вигодами можновладців.

На міжнародному фестивалі журналістики в місті Перуджі (Італія) 9 квітня 2022 року, на панельній дискусії, котра організована Фондом Томсона в залі Сан-Франческо, присвяченій російсько-українському конфлікту, була представлена ​​декларація, яка торкається всіх перерахованих вище питань.

Конкретним кейсом тиску на журналістську спільноту в декларації названо російсько-український конфлікт, де безпека репортерів та авторів, які намагаються донести реальну картину того, що відбувається, залишилася лише як міф.

Проте, подібний тиск змушує справжніх професіоналів своєї справи, які борються за правду та об’єктивність, лише згуртуватися та продовжувати справу, обрану раніше.Разом з колегами, на користь ЗМІ всього світу, ми:

  • наполягаємо на тому, щоб держави та озброєні групи звільнили всіх ув’язнених та викрадених журналістів, у тому числі затриманих чи засуджених під приводом заборони дифамації чи боротьби з тероризмом;
  • визнаємо, що багато конфліктів і криз часом не отримували єдиної, швидкої та стійкої реакції, якої вимагає наша колективна совість;
  • підтверджуємо, що польові продюсери — це журналісти, а не «вирішувачі» — їхні мовні навички, культурне та регіональне розуміння та міцні мережі контактів мають вирішальне значення для міжнародного висвітлення та заслуговують на ті ж права, пошану, підтримку, соціальний захист та визнання, що й усі журналісти, які висвітлюють конфлікти;
  • зобов’язуємося активізувати наші зусилля щодо підтримки журналістів у зонах конфліктів, у вигнанні та повсюдно стикаються з труднощами, у тому числі незалежних ЗМІ/журналістів з Білорусі та Росії, які були змушені покинути свої країни;
  • засуджуємо нападки на свободу преси та залякування незалежної журналістики – ці дії змушують журналістів, які, як і раніше, віддані правді та свободі слова, замовкнути чи покинути країну.

Докладніше про підписану декларацію можна дізнатися на ресурсі-джерелі. А від себе ми хотіли б додати, що повністю згодні із заявленою позицією і готові надавати підтримку кожному автору, який говорить про реальний стан справ.

Наш грант спрямований на забезпечення такої можливості журналістам із будь-якої точки світу.А система конфіденційності, прийнята у редакції, дозволить зберегти інкогніто та убезпечити автора від негативних наслідків.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 293
Реєстрація: 03.12.2020