To reset your password, please enter your email address or username below.

Презентація медіапроекту «NewsPrice» та грантів з підтримки дата-журналістики на Українській конференції журналістів-розслідувачів

Вже 13 років поспіль Українська конференція журналістів-розслідувачів (UIJC), організатором якої є Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП), збирає найкращих представників професії за підсумками року. Фокусною темою щорічної конференції у 2021-му стала «Колаборація журналістів-розслідувачів: синергія та вплив». І на одній із центральних панелей заходу першу публічну презентацію міжнародного медіапроекту «NewsPrice» провів заступник директора проекту – Анатолій Шалаєв.

Майже півтора десятки років історії конференції можна занести в один з найбільш значущих активів організаторів. У той час, як свобода слова по всьому світу стала досить абстрактним поняттям, а десь і зовсім переслідуються, журналістика – це неймовірно складний процес і не говорити про це не можна.

При цьому, найскладнішим напрямком однозначно можна вважати журналістські розслідування – квінтесенцію професії, представники якої за всіх часів були схожі на військових кореспондентів. Тільки їхня «передова» – не настільки очевидна як у останніх і «кулі» частіше свистять тишком і ночами, а не відкрито над головою.

Трохи про організаторів

Звичайно, працювати на такій ниві без підтримки та обміну досвідом просто неможливо. І саме для цього силами організацій, які підтримують журналістів-розслідувачів, і була колись організована щорічна конференція. З повним списком організаторів можна ознайомитись на сайті самого заходу. Але про найбільш значущі, на думку редакції, ми трохи розповімо у цьому матеріалі.

Internews

Міжнародна некомерційна організація Internews була заснована ще 1982 року Девідом М. Хоффманом, Кім Спенсер та Евелін Мессінджер – грандами професії, що відзначились у десятках великих транснаціональних проектів.

За майже чотири десятки років існування Internews працював більш ніж у 100 країнах і «пропустив через себе», реєстрами самої організації близько ста тисяч журналістів, підтримуючи незалежні ЗМІ по всьому світу різними грантами.

У 2015 році в Internews актуалізували свої цінності, доопрацювавши їх згідно з духом часу:

• Постійно слухайте та навчайтеся – ми цікаві та чуйні, керовані духом творчості та інновацій;

• Створюйте спільноту – ми цінуємо відкрите спілкування та діалог. Ми доброзичливо ставимося один до одного, співпрацюємо та підтримуємо один одного.

• Дійте чесно та наполегливо – ми зміцнюємо довіру, дотримуємось високих стандартів та не здаємось.

• Прагнення – змінити світ на краще, ми захоплені покращенням життя та створенням позитивних змін у світі.

• Даруйте оптимізм та азарт – ми підходимо до своєї роботи з ентузіазмом та любимо те, що робимо.

USAID

Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) – фактично було створено Джоном Кенеді у листопаді 1961 року з метою допомоги та підтримки демократії у країнах, що розвиваються. Здавалося б, що до розслідувальної журналістики агентство прямого відношення начебто не має. Але це зовсім не так.

Проекти USAID мають на увазі під собою зокрема освячення проблематики та боротьбу з нею можливими законними методами. Оскільки повноважень правоохоронних органів у організації немає, то доводиться «воювати» словом.

З повним переліком тим, якими займається АМР та звітами про діяльність – можна ознайомитись на офіційному сайті. Корисної та цікавої інформації там чимало, і кожен знайде собі «що почитати». На даний момент в ареал роботи агентства входять понад 100 країн світу

EUACI

Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI) – комплексна антикорупційна програма в Україні, спільно створена Євросоюзом та Данією та реалізована Міністерством закордонних справ Данії.

Мета програми – викорінення корупції в країні на будь-якому рівні та розширення прав, свобод та можливостей мешканців України. Причому в будь-якій конфігурації – від особистих можливостей до бізнес-програм.

Проект стартував у 2017-му році і швидко зарекомендував себе як цілком успішна програма для реалізації. У травні 2020-го розпочався новий чотирирічний етап із бюджетом у 22,9 млн євро, і EUACI стала інтегрованою частиною Міністерства закордонних справ Данії.

Колаборація журналістів-розслідувачів: синергія та вплив

NewsPrice вперше був офіційно представлений на подібному майданчику, де наш спікер коротко описав основні цілі та завдання проекту, особливо наголосивши на програмі підтримки журналістів-розслідувачів Східної Європи та Центральної Азії, а також можливість розміщення матеріалів міжнародних колег:

NewsPrice – це міжнародний проект, який позиціонує себе як незалежне медіа, засновниками якого стали журналісти з Білорусі та українські партнери. Крім того, організація є учасником програми допомоги від Євросоюзу «EU4Belarus: solidarity with the people of Belarus»

Минулого року авторами, які співпрацюють з майданчиком, було написано кілька десятків аналітичних матеріалів та проведено понад тридцять розслідувань на різні теми, серед яких: питання вакцинації в країнах Східної Європи, порушення карантину можновладцями, кабальні умови продажів вакцини «Pfizer» державам, питання міграції, продажу людей, незаконна реалізація підакцизних товарів, тіньові схеми збагачення чиновників різного рангу тощо.

І в 2022 році команда проекту готова не тільки не зупинятися, але й нарощувати темпи та гостроту актуальних публікацій, залучаючи нових авторів за допомогою спеціальних програм та грантів, яскравим прикладом яких є основний грант проекту, присвячений підтримці журналістики даних: програма фінансується Єврокомісією, діятиме протягом усього року, та передбачає допомогу авторам у використанні інструментів OSINT та матеріальну підтримку від $2000 до $10000.

Разом з нами про свої можливості для журналістів-розслідувачів говорив інші учасники дискусії UIJC-21:

Гоар Ходжаян – “Media Bridge” та “International Media Support” (Данія):

«Ми плануємо проведення 15 конкурсів журналістських розслідувань у найближчі 5 років, у яких організатори нададуть допомогу у пітчингу та підборі як журналістів, так і редакцій у всьому світі. Прикладом такої злагодженої роботи можна назвати спільну діяльність «ARIJ» та «Слідство.Інфо», які розповіли історію про українського лікаря, що проводив нелегальні ампутації в Ємені. Координатором цього проекту виступив член ради директорів GIJN Олег Хоменок.»

Світлана Слабінська – Journalismfund.eu (Україна-Бельгія):

«На основі нашого проекту постійно діє підтримка транскордонних розслідувань. Нещодавно запущено одразу дві нові програми: викриття сучасного рабства, торгівлі та експлуатації людьми в Європі та Азії – 4 конкурси на рік, та розслідування на екологічну тематику, що супроводжуються грантами організаціям, які навчають еко-журналістів.»

Катерина Лаба – Інститут висвітлення війни та миру «IWPR Ukraine», модератор заходу:

«У 2021-2023 роках у рамках програми «Підтримки центрів журналістських розслідувань в Україні» планується допомога 12 регіональних центрів.»

Не залишилися осторонь і ARENA for Journalism in Europe (Іспанія-Німеччина), чий представник Хосе Мігель Калатаюд від організації теж висловив готовність до спільних транскордонних проектів. Щоправда, з умовою обов’язкового знання англійської чи іспанської мов. Також повідомив учасників про проведення конференції «Dataharvest» найближчим часом.

Підсумки та висновки

Наш проект NewsPrice ще досить молодий і тільки набирається корпоративного досвіду участі в різних заходах. Але говорячи про юність самого проекту, не варто забувати, що за плечима його учасників, для яких ми стали «домашнім» майданчиком, є великий досвід розслідувальної та аналітичної журналістики.

Ми намагаємось зібрати сильну команду, і незважаючи на те, що знаходимося лише на початку свого шляху, з упевненістю можемо стверджувати – проект має велике майбутнє, хоча б тому, що серед нас немає байдужих. І чим більше авторів приєднуватиметься до нас, неважливо в якій якості: чи то здобувач гранту, чи журналіст, який співпрацює на постійній основі – тим сильнішим буде і наш голос у медіапросторі. І про це ми ще обов’язково розповімо…на наступній конференції…

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 293
Реєстрація: 03.12.2020