To reset your password, please enter your email address or username below.

Арабські інвестиції поглинають АІ-ринок

Арабські інвестори стають провідними гравцями на АІ-ринку, що стрімко розвивається, пропонуючи стартапам величезні суми. Однак цього може бути недостатньо для створення на Близькому Сході свого внутрішнього технологічного хаба.

Нова ініціатива уряду Саудівської Аравії вразила індустрію штучного інтелекту. За даними The New York Times, саудівська влада планує створити інвестиційний фонд і вкласти 40 мільярдів доларів на підтримку профільних ШІ-стартапів. Ініціатива належить двом приятелям: одному із засновників венчурного фонду Andreessen Horowitz Бену Горовіцу та керуючому Суверенним фондом Саудівської Аравії Ясіру аль-Румайяну, які переконали Ер-Ріяд збільшити інвестиції.

Для Саудівської Аравії ця сума не настільки велика порівняно з величезними капіталами, накопиченими в суверенному фонді країни. Понад 900 мільярдів доларів призначені для різних проєктів, які мають знизити залежність саудівської економіки від вуглеводнів.

Однак для ШІ-індустрії це величезні гроші. Західні венчурні фонди обмежуються максимум парою мільярдів вкладень. Таким чином арабські інвестиції затьмарять навіть зусилля SoftBank, японського конгломерату, який довгий час був найбільшим у світі інвестором, що підтримує стартапи. Наприклад, ШІ-стартап Anthropic залучив лише за один рік понад 7 мільярдів доларів, що вже було величезною сумою для ринку.

Досі арабські інвестиції в технологічну галузь не були провідними в індустрії. Зокрема через проблеми з ефективністю вкладень. Наприклад, раніше саудівці передали SoftBank 45 мільярдів доларів для фонду Vision у 100 мільярдів. Їх спрямували в десятки підприємств, включно з нині збанкрутілою фірмою з нерухомості WeWork та іншими невдалими стартапами, як-от роботизована компанія з виробництва піци Zume.

Новий транш призначений для стартапів у сфері штучного інтелекту, включно з розробниками чіпів і провайдерами хмарних технологій. Також можливе створення національних компаній, які займатимуться тим самим профілем розробок. Джерела стверджують, що новий інвестиційний прорив Саудівської Аравії, найімовірніше, почнеться в другій половині цього року.

Для ШІ-сфери арабські інвестиції – перспективний напрямок фінансування нових проєктів. Раніше гендиректор OpenAI Сем Альтман провів переговори з урядом ОАЕ про інвестиції у власне виробництво прискорювачів, які знизять залежність розробника від обладнання Nvidia. Альтман розраховує отримати від Еміратів до 7 мільярдів доларів.

Створення власної ШІ-галузі вимагатиме від країн Перської затоки розвитку індустрії практично з нуля, але у новачків є великі переваги. Для галузі необхідні напівпровідники, центри обробки даних і витрати на бази навчання для великих мовних моделей. ОАЕ і Саудівська Аравія мають рясні запаси недорогої у виробництві енергії з вуглеводнів, а також широкі можливості для розвитку сонячної енергетики.

Для виробництва напівпровідників регіону бракує вкрай обмеженого ресурсу – води, через що випуск чіпів логічніше довірити визнаному лідеру ринку – тайванській TSMC, яка виробляє близько 60% усіх чіпів у світі. Однак у цієї проблеми є і політичний аспект: Близький Схід опинився затиснутий у технологічній війні між США і Китаєм. Американські санкції обмежують поставки високопродуктивних чипів зокрема і в цей регіон, щоб перешкодити китайським фірмам обходити обмеження.

Ці санкції можуть поставити під загрозу амбіції країн Перської затоки. Високопродуктивні чипи мають вирішальне значення для швидкого розроблення ШІ-моделей. Вони допомогли дослідникам з ОАЕ створити Falcon, першу арабську ШІ-систему з відкритим вихідним кодом. Щоб зберегти темпи розробок і конкурувати з французькою Mistral і американською OpenAI, регіону необхідний постійний доступ до найпередовіших чіпів.

У цій ситуації головним обмежувачем для арабських проектів стала відсутність висококласних фахівців. Тому Ер-Ріяд і Абу-Дабі доводиться переконувати професіоналів у сфері ШІ переїжджати з таких привабливих регіонів, як Японія або Каліфорнія, на Близький Схід. Навіть з урахуванням щедрих податкових пільг і нових програм «золотих віз» це трудомістке завдання.

Партнерство з Andreessen Horowitz і OpenAI не означає бажання західних компаній створювати передові підприємства саме на Близькому Сході. Альтман або Горовіц можуть використовувати арабські гроші для своїх проектів в інших регіонах. Питання полягає в тому, чи зможуть сторони врахувати побажання одна одної, оскільки поки що у ШІ-індустрії проблем із вкладеннями немає – і арабським інвесторам доведеться подумати про додаткові стимули для залучення ШІ-еліти.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 245
Реєстрація: 22.06.2020