To reset your password, please enter your email address or username below.

«Дракон, що затаївся»: чи вторгнеться Китай на Тайвань?

Наприкінці березня 2024 року під час виступу в Конгресі США начальник Індо-Тихоокеанського командування Збройних сил країн адмірал Джон Акіліно заявив, що Китай накопичує свій військовий потенціал у величезних масштабах і буде готовий вторгнутися на Тайвань у 2027 році. Але чи дійсно КНР планує військову операцію на острові, і як на це реагує Вашингтон?

Виступаючи перед Комітетом у справах збройних сил Палати представників США (нижньої палати американського Конгресу), Акіліно повідомив, що, незважаючи на проблеми в економіці, військовий бюджет КНР за останні роки зріс на 16%, склавши понад $223 млрд.

За словами адмірала, за три роки відтоді, як він очолив Індо-Тихоокеанське командування, китайська армія отримала понад 400 нових винищувачів, а також понад 20 великих військових кораблів. Також з 2020 року вона подвоїла кількість балістичних і крилатих ракет, що перебувають на озброєнні:

«Усе це свідчить про те, що на зустрічі НВАК (Народно-визвольна армія Китаю) виконує наказ голови КНР Сі Цзіньпіна підготуватися до вторгнення на Тайвань до 2027 року», – сказав Акіліно. «Дії НВАК вказують на те, що китайські військові можуть вкластися в терміни, зазначені Сі Цзіньпіном, і об’єднати Тайвань із материковим Китаєм силою, якщо отримають такий наказ»

Голова КНР Сі Цзіньпін

Також адмірал сказав, що збройні сили КНР також відпрацьовують різні сценарії, пов’язані з військовими операціями проти Тайваню, наприклад, імітацію оточення острова за допомогою морської та повітряної блокади. У відповідь на заяви Акіліно прес-секретар МЗС Китаю Лінь Цзянь сказав, що питання Тайваню є внутрішньою справою Китаю, і звинуватив Вашингтон у тому, що він сіє розкол в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні:

«Деякі люди в США намагаються роздмухати чутки про «китайську загрозу», щоб посилити напруженість і спровокувати конфлікт у регіоні. Ми рішуче виступаємо проти цього»

Зараз у правлячих колах США точаться палкі суперечки про те, чи має намір Китай повернути острів, що відпав від нього ще наприкінці 1940-х років, під час військової операції, особливо у світлі поставленої Сі Цзіньпіном мети, щоб до 2027 року армія КНР стала «силою світового класу». У 2023 році адмірал Акіліно заявляв, що «всі здогадуються» про плани китайської армії.

Водночас багато що вказує на те, що Китай зовсім не готовий до захоплення Тайваню силою, принаймні зараз, і, можливо, не буде готовий і до 2027 року. Так, у березні 2023 року директор Національної розвідки США Евріл Гейнс заявила під час слухань у Палаті представників, що «ми не вважаємо, що Китай хоче почати війну».

А глава ЦРУ Вільям Бернс сказав, що Сі Цзіньпіна «протверезило» те, як США та їхні союзники підтримали Україну після вторгнення Росії в лютому 2022 року. «Це те, над чим голова Сі повинен подумати, поки Китай відходить від жорстких ковідних обмежень, намагається відновити своє економічне зростання і взаємодіяти з іншою частиною світової економіки», – підкреслив він. Водночас директор ЦРУ заявив, що «ніколи не стане недооцінювати амбіції нинішнього китайського керівництва в цьому питанні або їхню рішучість» повернути Тайвань.

Більшість експертів, як американських, так і тайванських, також сходяться на тому, що КНР поки що не здатна здійснити вторгнення на острів, що відпав від неї. Так, за даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), лише 26% американських експертів і 17% тайванських згодні, що Китай має військові можливості для вторгнення на Тайвань протягом наступних п’яти років. На думку більшості експертів, «висадка десанту на острів потребуватиме набагато більшого залучення збройних сил КНР, ніж карантин і блокада, а відповідні військові операції будуть набагато складнішими».

Китайські солдати

Водночас експерти сходяться на тому, що замість повноцінного вторгнення Китай цілком здатний ввести карантин проти Тайваню або взяти його в блокаду. Так, 90% американських експертів і 62% вважають, що КНР введе карантин – обмежену блокаду, що б’є по комерційній, а не військовій діяльності острова. І здійснювати карантин повинні будуть не самі збройні сили Китаю, а його берегова охорона або інші правоохоронні органи.

80% американських і 60% тайванських експертів дотримуються думки, що КНР скоріше запровадить проти Тайваню блокаду, що б’є як по комерційній, так і по військовій діяльності острова, і здійснювати її будуть безпосередньо китайські військові.

Одна з основних причин, чому Китай зараз не готовий і, найімовірніше, не буде готовий до 2027 року захопити Тайвань силою – це серйозні проблеми в його економіці. Економіка КНР поки так і не відновилася після суворих обмежень у період пандемії коронавірусу. За прогнозами, зростання китайського ВВП за 2024 рік сповільниться і впаде нижче 5%, що пов’язано з проблемами в секторі нерухомості. Також прямі іноземні інвестиції знизилися до від’ємних значень вперше з 1998 року.

За цих обставин економічна криза в Китаї може негативно вплинути на підтримку влади серед населення і призвести до громадських протестів. Деякі експерти вважають, що влада КНР може спробувати переключити увагу населення на зовнішні чинники, влаштувавши «маленьку переможну війну» за Тайвань, проте поки що нічого, крім кількох агресивних заяв китайських чиновників, не свідчить на користь цієї версії.

Нинішній статус Китаю як другої «наддержави» ґрунтується на його економічній, а не військовій могутності, тож у ситуації, коли в нього великі проблеми в економіці, зовсім не в інтересах Пекіна затівати ризиковану військову операцію.

Сам же Сі Цзіньпін на зустрічі з президентом США Джо Байденом під час саміту країн-членів Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско в листопаді 2023 року заявив, що сподівається на мирне «возз’єднання» з Тайванем. Він також підкреслив, що Китай не планує військового вторгнення на острів у 2027 році. Крім того, під час вечері з главами технологічних компаній у Сан-Франциско голова КНР запевнив їх, що Пекін не почне війни.

Президент США Джо Байден

В умовах економічних проблем Китай потребує іноземних інвестицій і співпраці з іншими країнами, зокрема з сусідами по Азійсько-Тихоокеанському регіону. Тому експерти відзначають, що він уже намагається налагодити зв’язки за кордоном і пом’якшив свою колишню агресивну риторику щодо Заходу і союзників США в АТР.

Серйозно занепокоїла керівництво КНР і та сильна підтримка, яку Вашингтон і його союзники змогли надати Україні після вторгнення Росії, і яка багато в чому змінила хід війни. Після початку російсько-української війни США серйозно наростили свої можливості у виробництві зброї, і зараз готуються стримати можливе вторгнення Китаю на Тайвань і вести війну в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. У Вашингтоні вважають, що саме рішуча підтримка не тільки України, а й Ізраїлю після терористичної атаки ХАМАС 7 жовтня 2023 року з боку США вплинула на більш миролюбну позицію Китаю щодо Тайваню.

Сама ж Китайська Республіка (що знаходиться на Тайвані) також не розраховує лише на американську допомогу, а активно зміцнює свою військову міць. За чинної президентки Цай Інвень, яка залишить свій пост цього року, збройні сили країни вклали значні кошти в розробку і виробництво зброї та військової техніки. У результаті чого їм вдалося розробити перший ударний підводний човен тайванського виробництва та розгорнути надзвукові крилаті ракети, що можуть досягти Пекіна. Тому Тайвань за підтримки США цілком здатний відбити можливе вторгнення з боку материкового Китаю, або як мінімум серйозно ускладнити завдання збройним силам КНР.

Чинний президент Тайваню Цай Інвень

Відповідаючи на запитання, винесене в заголовок, можна сказати, що Пекін може влаштувати військову операцію із захоплення Тайваню в майбутньому, але зараз він до цього не готовий, і не буде готовий найближчим часом. Звісно, ситуація може змінитися, наприклад, у разі серйозної політичної кризи в США, якщо до влади повернеться Дональд Трамп і захоче перестати допомагати союзникам за кордоном, проти чого він уже виступав у минулому. Або ж якщо протиріччя між Сполученими Штатами і Європою загостряться до такої міри, що частина європейських країн у можливому конфлікті між Вашингтоном і Пекіном займуть нейтралітет або зовсім підтримають другого. Також можливо, що російсько-українська війна перекинеться на найближчі країни, зокрема ті, що входять до НАТО, внаслідок чого США буде просто не до захисту Тайваню.

Однак поки що немає ознак того, що будь-який із цих сценаріїв здійсниться в найближчому майбутньому, тому зараз захоплення Тайваню зовсім не в інтересах Китаю, і будь-яка військова операція принесе Пекіну більше проблем, ніж користі.

Автор публікації

Коментарі: 17
Публікації: 250
Реєстрація: 08.10.2019