To reset your password, please enter your email address or username below.

«Думайте швидше»: чому Німеччина не надсилає танки Україні

Весь січень союзники НАТО готувалися до чергової зустрічі контактної групи «Рамштайн» з військової допомоги Україні. Найбільше новин чекали в Києві: українська влада кілька місяців вимагає поставок важкого озброєння, насамперед німецьких танків Leopard. Але Німеччина не виправдала сподівань ні України, ні своїх союзників щодо альянсу. Чого боїться канцлер Шольц?

Повний Рамштайн

«Ваша нерішучість убиває все більше наших людей. Щодня зволікання – це смерті українців. Думайте якнайшвидше», — так радник президента України Михайло Подоляк звернувся до західних країн напередодні чергової зустрічі союзників на німецькій авіабазі Рамштайн. Київ протягом останніх кількох місяців відчайдушно намагається здобути німецькі танки Leopard 2, які стоять на озброєнні багатьох європейських країн. Вони необхідні для організації широкомасштабного весняного наступу, який планує ЗСУ.

Восьма зустріч контактної групи «Рамштайн», як і попередні, супроводжувалася анонсами чергового постачання військової допомоги. Наприклад, стало відомо, що загальна вартість нового пакету допомоги з боку США становитиме $2,5 мільярда, а загалом із лютого 2022 року американський уряд поставило Україні військову допомогу на $26,7 мільярда. Однак усі чекали не рутинних анонсів, а дозволу січневої інтриги. Незважаючи на тиск на Берлін, Німеччина так і не дала згоди на поставки.

«Сьогодні ми не готові сказати, коли таке рішення може бути ухвалене і в якій формі.Коли рішення буде ухвалено — це може статися через тиждень, два або за один день — я хочу мати можливість швидко діяти», — сказав новий міністр оборони ФРН Борис Пісторіус після закінчення зустрічі. Ще більш демотивуючи висловився голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі: «З військової точки зору я, як і раніше, стверджую, що цього року буде дуже, дуже важко військовим шляхом вибити російські війська звідусіль, з кожного дюйма… окупованої Росією України».

Нетерпіння виявляє міністр оборони України Олексій Резніков, який розповів про «відверту розмову» з Пісторіусом. «У нас була відверта розмова щодо «Леопардів 2». Буде продовження», – написав український чиновник у Twitter після зустрічі на авіабазі. Резніков упевнений, що прорив у переговорах таки стався: країни, які володіють «Леопардами», почнуть навчальні місії та курси для українських танкових екіпажів. «З цього ми почнемо, а потім далі рухатимемося», — підсумував він.

Чому «Леопарди»

Leopard 2 – основний бойовий танк, який здатний як проривати оборону супротивника, так і стримувати атаки ворога та прикривати піхоту. Він легкий в обслуговуванні та розроблений спеціально для боротьби з російськими Т-90, які у великій кількості стоять на озброєнні російської армії. З кінця 1970-х років було побудовано близько 3,5 тисяч 

танків Leopard 2. З того часу ця техніка зазнала кілька глибоких модернізацій, і нові машини сильно відрізняються за своїми тактико-технічними характеристиками від попередників.

Leopard 2A5
Модель танку Leopard 2 A5

Одна з найпоширеніших моделей Leopard 2 A4 озброєна гладкоствольною гарматою 120-мм і додатковими двома кулеметами. Таку ж гармату має американский M1 Abrams. Ця зброя використовує стандартні танкові натовські боєприпаси. У світових рейтингах танків Leopard 2 стабільно посідає перші місця: він має високу надійність, живучість та відмінну вогневу міць. Міжнародний інститут стратегічних досліджень зазначає, що «Леопард», мабуть, найуспішніший із сучасних західних танків.

«Леопарди» стоять на озброєнні країн НАТО, зокрема Німеччини, Польщі, Данії, Канади та Фінляндії. На озброєнні Війська польського — близько 250 танків Leopard 2, Фінляндія має в своєму розпорядженні пару сотень «Леопардів». Обидві країни готові надати машини Києву, але за правилами НАТО для передачі озброєнь до третіх країн потрібна офіційна згода країни-виробника. Незважаючи на тиск союзників, уряд Олафа Шольца не лише не схвалив постачання своїх танків, а й не поспішає давати офіційні санкції на це іншим країнам.

Українська армія має у своєму розпорядженні великий танковий парк, який складається з техніки, захопленої в Росії. Однак у більшості це радянські машини, і російські перевершують їх числом та вогневою потужністю. Зараз Україна отримує різне озброєння невеликими партіями з кількох країн НАТО, для яких потрібна різна логістика, запчастини та навчання. «Леопарди», які дуже поширені у збройних силах НАТО, можуть сильно вплинути на баланс сил у конфлікті, якщо постачання нового озброєння таки відбудеться.

Німеччина вагається

З початку військового конфлікту блок НАТО побоювався, що постачання новітнього озброєння може призвести до ще більшої ескалації. Наприклад, США довго зволікали, перш ніж надати Україні гаубиці та системи залпового вогню HIMARS. Через вимоги якнайшвидше поставити танки Німеччина також опинилася в делікатній ситуації. Раніше країна принципово утримувалася від постачання зброї до зон конфлікту, проте після лютого 2022-го ця політика змінилася. За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, Німеччина стала одним із лідерів у постачанні Україні військової, гуманітарної та фінансової допомоги.

«Леопарди» стали каменем спотикання. За даними Süddeutsche Zeitung, канцлер готовий дати танки за умови, що США відправлять українцям свої «Абрамси»: Німеччина не хоче стати першою країною, яка надасть Україні важку бойову техніку. Така позиція чимало здивувала американців, які вважають, що постачання «Абрамсов» нереалістичне. Ці машини витрачають багато палива, вимагають великої та дорогої системи обслуговування, на навчання українських танкістів буде потрібно занадто багато часу, який сьогодні не грає на руку Києву.

За даними тижневика Spiegel, міністерство оборони ФРН ще кілька місяців тому склало список наявних у розпорядженні відомства машин. Судячи з документа, бундесвер має 212 функціонуючих танків різних моделей, ще близько ста танків влітку 2022 року перебували в ремонті. У цьому списку було позначено й одиниці, які можуть бути поставлені Україні.У міноборони ФРН вважають, що з цією метою найбільше підходять 19 танків Leopard 2 A5, які зараз використовують для навчання солдатів під час маневрів.

Пролити світло на причини такої повільності німецьких чиновників може публікація  Business Insider. Видання стверджує з посиланням на анонімні джерела, що проти інвентаризації виступала колишня міністр оборони країни Крістіна Ламбрехт. Проте тиск союзників виявився потужнішим. У результаті урядовець подала у відставку на тлі різкої критики через нездатність міністра модернізувати німецьку армію. Її відхід відбувся якраз перед зустріччю міністрів оборони на авіабазі Рамштайн. Місце Ламбрехт зайняв більш говіркий Борис Пісторіус.

Критика союзників

Рішення про транспортування танків українській стороні залишається за Німеччиною. Готовність передати техніку виявили Польща та Фінляндія, Нідерланди пообіцяли сплатити за переміщення танків на українську територію. Єдиною країною, яка офіційно заявила про постачання ЗСУ танків, залишається Великобританія з Challenger 2. Британці обіцяли поставити лише 14 танків, але розраховували, що цей символічний жест підштовхне Німеччину дозволити відправку «Леопардів». Їхні очікування поки не виправдалися.

Президент Польщі Анджей Дуда.

Східні члени НАТО не приховують свого роздратування щодо повільності Німеччини. Особливо незадоволена Польща: польська влада була шокована словами Пісторіуса. «Озброїти Україну для відображення російської агресії — це нескладна вправа щодо прийняття рішень. Кров українців – справжня. Це ціна рішучості у постачаннях «Леопардів». Ми маємо діяти. Зараз», – заявив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау. Відомство дало зрозуміти, що Варшава готова шукати шляхи для відправки німецьких танків, оминаючи схвалення Німеччини.

Президент Польщі Анджей Дуда оголосив, що Україні буде передано одну танкову роту, що може означати 15 танків. У сумі з британськими Challenger 2 йдеться про три десятки машин, що набагато менше, ніж хотіли б отримати українські військові. За словами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, країна може перемогти ворога, але для цього йому потрібно 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць. Однак навіть численні поставки ще не вирішення проблеми. ЗСУ потрібно кілька тижнів, щоб навчити екіпажі на полігонах. Також танкові частини мають пройти бойове злагодження з піхотою.

Здивування позицією Німеччини висловила навіть Франція, яка традиційно поводиться незалежно в альянсі. Макрон назвав можливим постачання Україні французьких танків Leclerc. При цьому французький президент назвав три умови постачання Києву важких танків: такий крок не повинен призвести до ескалації конфлікту, скласти «реальну та ефективну допомогу» українським силам з урахуванням часу, який потрібний для підготовки бійців, а також «не послабити наш власний оборонний потенціал».Зараз Париж вже постачає ЗСУ бронемашини AMX-10 RC, які кваліфікуються як легкі танки.

Байден і Шольц відчувають терпіння

Час — головний ресурс російської сторони, і українське командування неодноразово попереджало союзників про небезпеку не встигнути переозброїтися. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив у грудні 2022 року, що Росія збирається розпочати новий наступ, у тому числі на Київ, у перші місяці 2023 року. Для цього нібито до російської армії мають намір мобілізувати ще 500 тисяч військовослужбовців, стверджує військова розвідка Міністерства оборони України. Також ЗСУ планують до березня власний наступ «по всій Україні, від Криму до Донбасу».

Главком ВСУ Залужный: российская мобилизация сработала | 16.12.2022, ИноСМИ
Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний. Джерело: сайт президента України.

По суті, військове протистояння в Україні зайшло в глухий кут. Для виходу з нього потрібна кардинальна зміна балансу сил, і постачання достатньої кількості сучасних танків можуть переломити ситуацію. Усі це розуміють, зокрема й Шольц. Проте обіцянки союзникам — не єдиний біль голови німецького канцлера. За даними компанії YouGov, 43% німців виступають проти поставок танків Києву і лише 39% виступають за. Як голова дуже нестійкого коаліційного уряду з ключових питань канцлер змушений спиратися на громадську думку всередині країни.

Шольц знаходиться між двома вогнями — і його впертість може призвести до ізоляції Німеччини в альянсі. За словами джерела Süddeutsche Zeitung, після зустрічі союзників у Рамштайні Білий дім був дуже роздратований коливаннями Берліна. “Білий дім комунікував з апаратом канцлера в надзвичайно різкому тоні: Вашингтон, очевидно, роздратований тим, що федеральний уряд ув’язав постачання “Леопардів” Україні з попередніми умовами”, – пише газета. Умова спочатку «Абрамси» — потім «Леопарди» мало не посварили делегації США та Німеччини на зустрічі «Рамштайн-8».

Твердження Вашингтона про складність та дорожнечу «Абрамсов» Берлін розцінює як відмовку та небажання американців відправляти в Україну власні танки. Після невдалої зустрічі на авіабазі міністр оборони США Ллойд Остін заявив журналістам: «Мова не повинна йти лише про якийсь певний вид озброєнь. Напевно, ви чули заяви Німеччини, що вони не ухвалили рішення про постачання своїх танків… А нам нема чого оголосити з приводу танків M1 Abrams». Сторони зайняли вичікувальну позицію: у кого швидше закінчиться терпіння.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 246
Реєстрація: 22.06.2020