To reset your password, please enter your email address or username below.

Дилема донора: США схвалили допомогу Україні, але на черзі Ізраїль і Тайвань

Українські війська почали отримувати довгоочікувану американську допомогу після схвалення Конгресом США нового пакета поставок. Конгресмени були несподівано солідарні після шести місяців дискусій і також схвалили поставки Ізраїлю і Тайваню. Однак масштабний транш не є панацеєю: Пентагону доведеться вирішувати, який із союзників йому дорожчий. 

24 квітня президент США Джо Байден підписав закон про національну безпеку, який передбачає виділення Україні військової допомоги в розмірі 61 мільярда доларів. Із них 23,2 мільярда витратять на поповнення запасів зброї у США, 11,3 мільярда – на «швидкі» поставки зі складів Міноборони США, 13,8 мільярда – на багаторічні поставки зброї з американських заводів і 26 мільйонів – на систему відстеження поставлених озброєнь.

У перший пакет вартістю 1 мільярд доларів увійшли ракети для ППО, переносні зенітні ракетні комплекси Stinger, протитанкові системи Javelin, додаткові боєприпаси для РСЗВ HIMARS, 155-міліметрові артилерійські снаряди та інше обладнання. Раніше The New York Times повідомляла, що Україна таємно отримала від США 100 далекобійних ракет ATACMS у рамках березневого пакета допомоги на 300 мільйонів доларів. Це ракети великої дальності, які здатні вражати цілі на відстані до 300 кілометрів (замість 165 кілометрів попередньої модифікації, які поставлялися ЗСУ).

Крім озброєнь, документ передбачає 8 мільярдів економічної допомоги українській економіці, які американський уряд надасть у вигляді кредиту. На такій формі наполягав колишній президент США Дональд Трамп: на його думку, будь-яка допомога Києву має бути надана поворотними кредитами. Автор закону, спікер Палати представників США, пішов на поступки Білому дому і прописав можливість списати цей кредит, починаючи з 2026 року. Одну половину може списати президент, іншу – Конгрес.

За словами представника Білого дому, Вашингтон почав постачання озброєнь до Києва одразу ж. Однак військові аналітики вважають, що минуть тижні, перш ніж американська допомога почне впливати на перебіг бойових дій. За час піврічної затримки російська армія змогла захопити понад 360 квадратних кілометрів української території і продовжує агресивно наступати по всьому фронту, користуючись «вікном можливостей» перед прибуттям американської допомоги.

Незважаючи на значний список озброєнь, навіть допомога США не змінить кардинально ситуацію з протиповітряною обороною України, яка «залишатиметься складною протягом багатьох місяців, як вважає Франц-Стефан Гаді, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

За оцінками радника глави офісу українського президента Михайла Подоляка, підтримка не зможе повністю покрити дефіцит озброєнь ЗСУ. Політик вважає, що сукупний річний російський бюджет становить близько 250-320 мільярдів доларів, і більше половини з цієї суми йдуть на військові витрати.

Хоча росіянам досі не вдалося скористатися дефіцитом ЗСУ як у людях, так і в зброї, щоб домогтися великого прориву на фронті, військові аналітики попереджають, що російська армія все ще здатна домогтися значних успіхів у найближчі тижні. Українські офіційні особи попереджають, що Росія готує ґрунт для більш масштабного наступу наприкінці весни або на початку літа.

Крім допомоги Україні, закон передбачає виділення 26 мільярдів доларів Ізраїлю. Цей пакет включає гуманітарну допомогу, зокрема населенню сектора Газа (9 мільярдів доларів). Ізраїль має спрямувати отримані кошти для поповнення боєприпасів для систем протиракетної оборони «Залізний купол» і «Праща Давида», а також на нові озброєння в довгостроковій перспективі. Йдеться про ракети для систем ППО, які Ізраїль використовує для перехоплення ракет ХАМАС.

Також 8 мільярдів буде витрачено на Індо-Тихоокеанський регіон, з яких майже чотири мільярди – це військова допомога Тайваню. Ці гроші підуть на розвиток інфраструктури для підводних човнів, зокрема інвестиції на будівництво сухих доків. Аналітики зазначають, що сума може бути виділена в рамках партнерства з регіональної безпеки AUKUS, куди входять також Велика Британія та Австралія. Розмитість формулювань свідчить про небажання Штатів надмірно дратувати Китай, який болісно ставиться до будь-якої допомоги американців Тайваню.

Така різноспрямована допомога американців може призвести до фінансової дилеми: доведеться вирішувати, кому швидше і більше відправляти озброєнь. За наявною програмою «списання» озброєння на користь союзників (President Drawdown Authority, PDA) Київ може отримати теоретично стільки ж, скільки було поставлено 2023 року (тоді було виділено близько 12,1 мільярда доларів). Однак встановлений ліміт PDA поширюється також на інших союзників США, насамперед Ізраїль і Тайвань. Якщо літній російський наступ усе-таки станеться, то швидкі поставки каналом PDA можуть вичерпатися вже до 2025 року. У разі перемоги Трамп уже пообіцяв скасувати цей варіант допомоги Києву.

Оскільки новий план поставок передбачає передачу більш сучасної зброї, це означає, що українські війська сукупно отримають менше озброєнь, оскільки воно дорожче. Усе це призводить до того, що ЗСУ не зможуть найближчим часом створити потужне наступальне угруповання, як це сталося до літа 2023 року для контрнаступу. Навіть тоді 15-18 нових бригад не змогли прорвати російську оборону, і український наступ захлинувся. Значною мірою снаряди були поставлені з Південної Кореї за рахунок США, тепер же нарощування виробництва снарядів у самій Америці йде повільно, що не вирішить до кінця проблему снарядного голоду для ЗСУ. Аналітики припускають, що українським військам доведеться переходити до глухої оборони, щоб стримати натиск російської армії.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 285
Реєстрація: 22.06.2020