To reset your password, please enter your email address or username below.

Макрон розбудив НАТО: навіщо він говорить про прямий конфлікт із Росією

Заява Макрона про можливе перекидання натовських військ в Україну наробила галасу в альянсі. Союзники Франції поспішили спростувати слова політика, Москва традиційно пригрозила Заходу ядерною зброєю. Навіщо Макрону знадобилася така риторична ескалація?

Президент Франції Еммануель Макрон запросив лідерів ЄС до Парижа, щоб обговорити нові кроки з підтримки України у війні з Росією. Близько 20 глав європейських держав зібралися в Єлисейському палаці. Крім того, у ній узяли участь представники США і Канади, а також міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон. За підсумками форуму французький президент оголосив про створення коаліції з екстреної допомоги Україні.

На правах господаря зустрічі Макрон зробив заяву, яка викликала переполох серед союзників. «Сьогодні немає консенсусу з приводу відправки сухопутних військ, але виключати нічого не можна. Ми зробимо все можливе, щоб Росія не змогла виграти цю війну. Ми переконані, що поразка Росії необхідна для безпеки і стабільності в Європі», – сказав політик. За його словами, Росія стає дедалі агресивнішою не тільки на полі бою, а й загалом.

Французький президент вважає, що Заходу «необхідно змінити підхід і враховувати трансформацію загрози з військової та стратегічної точок зору». Такої ж думки дотримується прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який заявив, що кілька країн ЄС і НАТО розглядають можливість відправки військ на територію України в рамках двосторонніх угод про безпеку з Києвом. Ці договори вже підписано з Великою Британією, Німеччиною, Данією, Францією, Канадою та Італією, однак вони не містять пунктів про відправлення збройних сил.

Пізніше співрозмовники Bloomberg пояснили, що насправді хотів сказати президент Франції. За словами джерел агентства, йдеться про військових радників та інструкторів, для захисту яких можна відправити в країну військовий контингент. Спікери наголосили, що на зустрічі не обговорювалося відправлення військовослужбовців для безпосередньої участі в боях із російськими військами. Однак публічно всі сприйняли слова Макрона саме так – і поспішили різко відхреститися від його заяв.

Майже одразу Польща, Швеція, Німеччина, Словаччина, Чехія, Угорщина та Велика Британія заявили, що не мають наміру відправляти на територію України свої війська. Подібним чином висловився і генсек НАТО Єнс Столтенберг. Крапку в дискусії поставила представниця Ради національної безпеки Білого дому Едрієнн Вотсон, сказавши, що президент США Байден уже дав зрозуміти, що Штати не відправлятимуть своїх солдатів для участі в боях на території України.

При цьому деякі країни НАТО вже відправляють в Україну радників та інструкторів, які допомагають українським військам користуватися західним озброєнням. Ба більше, в Україні перебувають «західні спецпризначенці», про яких не повідомляється офіційно. Джерело з європейської оборонної сфери зізналося Financial Times, що про це знають усі, але члени альянсу не визнають присутність своїх військових на українській території, щоб уникнути ескалації з Кремлем.

Сказані в Парижі слова викликали реакцію наснаги в Києві. Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк привітав ідею Макрона. За його словами, вона демонструє «усвідомлення ризиків, які становить для Європи мілітаристська, агресивна Росія». «Відкриття дискусії про можливість прямої підтримки України збройними силами слід розглядати як бажання розставити правильні акценти, чіткіше позначити ризики», – підкреслив Подоляк.

У Макрона можуть бути і свої причини для таких різких висловлювань. Як зазначає Le Monde, після того, як американська підтримка України стала буксувати, а новий пакет допомоги на 60 мільярдів доларів завис у Палаті представників, французький лідер вирішив показати себе новим провідним захисником України в Європі. Чиновники в Єлисейському палаці пояснили, що слова Макрона були сигналом Путіну для створення «стратегічної двозначності» і щоб підкреслити незмінність підтримки Києва західними країнами.

Можливою причиною такої войовничої риторики можуть бути зростаючі протиріччя між Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Політики сильно розходяться в думці з приводу військової допомоги Україні. У той час як французький лідер говорить про готовність «зробити все, щоб Росія програла», німецька сторона вже відкладала відправлення танків Leopard і тепер відмовилася від постачання ракет великої дальності Taurus. Politico з посиланням на французьких чиновників пише, що Макрон почав переслідувати Шольца за «історичну нерішучість».

За обговоренням цитати загубилася інша частина висловлювання президента – про постачання «ракет і бомб середньої та великої дальності для нанесення глибоких ударів». Саме цього не хоче Шольц, коли відмовляється передавати українцям Taurus. Для Москви застосування ракет, здатних вражати цілі на російській території, – це «червона лінія», яку західні союзники намагалися не переходити протягом минулих двох років війни. Зниження американської підтримки надало Макрону шанс підвищити свою роль у підтримці України.

Слова про військовий контингент альянсу та ракети великої дальності, що лунають від найбільшої європейської країни-члена НАТО, – це показник, що горезвісні «червоні лінії», окреслені Москвою, є доволі умовними та відносними. Питання полягає в тому, чи вистачить у союзників політичної волі їх порушити. Як показав саміт у Парижі, стратегія західних лідерів – повільно до них наближатися такими кроками, кожен з яких не виглядає оголошенням війни.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 245
Реєстрація: 22.06.2020