To reset your password, please enter your email address or username below.

Маск воює з Бразилією і захищає ультраправих

Протистояння бізнесмена і бразильської влади сягнуло найвищої точки, коли Маск заявив, що не збирається виконувати вимогу суду і блокувати акаунти ультраправих політиків. У відповідь суд пригрозив блокуванням соцмережі в країні.

Верховний суд Бразилії почав офіційне розслідування щодо власника соцмережі X Ілона Маска. Бізнесмена звинувачують у перешкоджанні здійсненню правосуддя. Раніше суддя Адександр де Мораес розпорядився заблокувати акаунти кількох ультраправих активістів, прихильників колишнього президента країни Жаїра Болсонару. Соцмережа виконала вимогу, однак Ілон Маск згодом розблокував профілі, закликавши де Мораеса «піти у відставку». Керівництво X заявило, що блокування порушує конституцію країни.

Ще 2019 року де Мораес очолив розслідування щодо так званих «цифрових кочівників»: розповсюджувачів дезінформації, які за завданням різних політичних угруповань нападають у соцмережах на представників влади. Він же в березні 2022 року розпорядився призупинити роботу Telegram у країні через хвилю дезінформації на платформі. Прихильники вважають суддю рятівником нації: перед другим туром президентських виборів у жовтні 2022 року де Мораес у ручному режимі забороняв фейкові публікації в соцмережах.

Хоча список заблокованих акаунтів невідомий, за даними ЗМІ, обмеження стосувалися профілів ультраправого політика Аллана душ Сантоса, який утік із країни 2020 року, щоб уникнути суду. Його звинувачують у поширенні дезінформації. Також у списку нібито популярний правий блогер Бруно Аюб, відомий під ніком Монарк, і мільярдер Лучано Ханг. Усі вони – прихильники колишнього президента Жаїра Болсонару, який програв на попередніх виборах лівому кандидату, також колишньому президенту Луле да Сілві.

Скандал навколо блокувань відбувається на тлі розслідування спроби штурму парламенту Бразилії. Ще під час перших передвиборчих перегонів у 2018 році Болсонару активно використовував WhatsApp для поширення дезінформації. У 2022 році ситуація повторилася. Після поразки кандидата його прихильники почали поширювати заяви про масштабні фальсифікації та 8 січня 2023 року спробували пробратися всередину парламенту. Їхні атаки відбила поліція, а влада почала заарештовувати радикалів.

Маск заявляє, що він не відступить. «Ми, ймовірно, втратимо всі доходи в Бразилії і будемо змушені закрити там наш офіс. Але принципи важливіші за прибутки», – заявив він. Для бізнесмена це не перший скандал, пов’язаний із розблокуваннями: незабаром після купівлі соцмережі він розблокував акаунти кількох ультраправих політиків, а потім запропонував амністію забороненим користувачам. Серед них був відомий блогер Ендрю Тейт, якого в червні 2023 року заарештували в Румунії разом із його братом. Їм висунули звинувачення у зґвалтуваннях і торгівлі людьми.

Скандал у Бразилії – лише один із прикладів, як Ілон Маск допомагає вкрай правим рухам по всьому світу. Повернення радикалів на платформу призводить до підвищення ненависті серед користувачів і поляризації. Експерти з тривогою відзначають, що стійкість демократичних інститутів у різних країнах тепер може залежати від думки американського мільярдера. У Бразилії свобода слова не абсолютна і не закріплена в конституції, тому регулювання публічного поля залежить багато в чому від судів. І, як виявляється, позиції власників соцмереж.

Суддю де Мораеса вважають захисником демократії, але його критики – найчастіше це праві активісти, яких він переслідує – заявляють, що суддя виходить за рамки своїх повноважень. Інші платформи вважають за краще домовлятися з судом і виконувати його вимоги: втрата бізнесу в країні може бути занадто високою ціною, оскільки Бразилія – великий цифровий ринок. Facebook, WhatsApp і Youtube можуть навіть суперечити власним корпоративним правилам, щоб не конфліктувати з владою. Але Маск дозволяє собі ігнорувати будь-які вимоги.

У такий спосіб мільярдер створює прецедент: екстремісти, давно заблоковані на інших майданчиках, тепер сподіваються на його заступництво і діють в X, оскільки соцмережа захистить їх від місцевих законів і громадської думки. Бразилія стала своєрідним полігоном для втручання в місцеву політику і бізнес. Проблема в тому, що для Ілона Маска його соцмережа стала ідеологічною трибуною, і він готовий витрачати величезні ресурси, щоб встановлювати свої правила гри.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 246
Реєстрація: 22.06.2020