To reset your password, please enter your email address or username below.

«Попрощатися немає сил»: чи виведе Трамп США з НАТО?

Виступаючи наприкінці березня 2024 року на британському телебаченні, кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що при ньому США залишаться в НАТО. Це висловлювання суперечить його колишнім погрозам країнам-членам Північноатлантичного альянсу, що він дозволить Росії атакувати їх, а також давній критиці НАТО.  Але чому Трамп передумав, і чи збирався він дійсно вивести США з Альянсу?

19 березня 2024 року Дональд Трамп в інтерв’ю зі своїм британським союзником, консервативним політиком Найджелом Фараджем заявив, що в разі його перемоги на президентських виборах у листопаді США «на 100%» залишаться у складі НАТО доти, доки європейські країни «поводитимуться чесно».

Він додав, що Європа має нести «свою справедливу частку» витрат на оборону Північноатлантичного альянсу. «Я вважаю, що Сполучені Штати оплачували 90% витрат НАТО, а може бути і 100%. Це дуже несправедливо», – сказав Трамп.

За його словами, Альянс повинен ставитися до Сполучених Штатів справедливо, тому що, якби не вони, то його «буквально навіть не існувало б».
Він також заявив, що європейські країни «потребують НАТО» більше, ніж США. «У нас є океан між (нами і) і проблемами. У нас є великий, красивий океан, і для них НАТО важливіше», – наголосив Трамп, багато в чому повторюючи аргументи американських ізоляціоністів, які перед Другою світовою війною говорили про те, що США не повинні вплутуватися в конфлікти за межами американського континенту.

Експрезидент США Дональд Трамп

Водночас у відповідь на запитання, чи прийде Вашингтон на допомогу країнам-членам Альянсу в разі нападу на них, політик сказав, що прийде. «Так. Але ви знаєте, Сполучені Штати мають нести свою справедливу частку витрат, а не справедливу частку всіх інших», – відповів він.

Також Трамп пояснив, що його ранні погрози країнам-членам НАТО, що він дозволить Росії атакувати їх, були лише «способом домовитися». «Чому ми повинні захищати ці країни, у яких є багато грошей, а Сполучені Штати платили більшу частину витрат НАТО?», – запитав він.

У лютому цього року, виступаючи на передвиборчому заході в Північній Кароліні, Трамп заявив, що під час свого президентства він сказав лідерам країн-членів НАТО, що «заохотить (Росію) робити все, що вона, чорт забирай, захоче» з тими державами Альянсу, які не виконують свої фінансові зобов’язання перед міжнародною організацією. «Президент однієї з великих країн встав і сказав: Сер, якщо ми не будемо платити, і на нас нападе Росія, ви будете захищати нас», – розповів політик. За його словами, він не став би захищати тих, хто «порушив» свої фінансові зобов’язання. Тим самим Трамп фактично натякнув, що не збирається дотримуватися положень про колективну оборону Північноатлантичного договору 1949 року.

Йдеться про статтю 5, яка свідчить, що якщо держава-член НАТО зазнає нападу, то інші члени організації нададуть їй допомогу, аж до застосування збройної сили. А Трамп, судячи з усього, мав на увазі, що країни-члени Альянсу, які не хочуть витрачати на свою оборону додаткові кошти, не можуть розраховувати на допомогу США в разі нападу на них.

Заяви американського політика тоді викликали критику по всій Європі. Так, голова Європейської ради Шарль Мішель назвав його слова «нерозважливими» і сказав, що вони лише «сприяють просуванню інтересів Путіна». А МЗС Німеччини заявило: «Один за всіх і всі за одного» – це кредо НАТО, що забезпечує безпеку більш ніж 950 млн осіб».

Голова Європейської ради Шарль Мішель

Висловилися і колишні радники Трампа в період його першого президентського терміну, які заявили, що він цілком може вивести США з Північноатлантичного альянсу, якщо повернеться на пост глави держави. Так, екс-радник президента з національної безпеки Джон Болтон підкреслив, що «НАТО опиниться в реальній небезпеці. Я думаю, він спробує вийти звідти».

А колишній глава апарату Білого дому за Трампа Джон Келлі заявив, що «він не бачив абсолютно ніякого сенсу в НАТО. Він був категорично проти розміщення військ у Південній Кореї як стримувальної сили, і в Японії».

Однак зараз Трамп пішов наперекір своїм колишнім словам, і вже каже, що США прийдуть на допомогу європейським країнам, якщо на них нападуть, просто Європа повинна нести свою «справедливу частку» витрат. Можливо, у міру наближення президентських виборів, які відбудуться в листопаді 2024 року, він вирішив пом’якшити позицію, щоб не відлякати поміркованіших республіканських виборців, які не бажають виходу США з НАТО.

Крім того, незважаючи на численні гучні заяви та погрози вийти з Альянсу під час свого першого президентського терміну, Трамп цього так і не зробив. Імовірно, насправді він і прагне того, щоб США покинули НАТО, оскільки це серйозно послабить їхні позиції на зовнішній арені та призведе до втрати статусу країни-гегемона. А погрози і тиск, як він сам і каже, тут лише спосіб впливати на європейські країни, щоб вони витрачали більші кошти на свою оборону в рамках НАТО.

Ба більше, самі держави Європи вже підвищують витрати на свою оборону. Так, у НАТО очікують, що за підсумками 2024 року рекордна кількість країн-членів організації витрачатиме 2% від ВВП на оборону – 18 із 32. Для порівняння, у 2014 році такі витрати несли лише три держави-члени Альянсу.

Звісно, Трамп у своїх виступах часто записує це підвищення витрат на оборону на свій рахунок, однак головною причиною для нього стала російсько-українська війна і конфлікт із Москвою. І поки протистояння з Путіним триватиме, країни-члени НАТО, найімовірніше, продовжать збільшувати витрати на оборону незалежно від того, хто перебуватиме в кріслі президента США.

Крім того, навіть якщо Трамп дійсно переможе на виборах і захоче вивести Сполучені штати з Альянсу, то він навряд чи зможе цього домогтися. Річ у тім, що в грудні 2023 року американський Конгрес схвалив закон, який забороняє президенту ухвалювати рішення про виведення США з НАТО без схвалення Сенату або акта самого Конгресу. Причому цей закон був підготовлений представниками обох американських партій – республіканців і демократів, що означає, що Трамп за всього бажання навряд чи доб’ється схвалення Конгресу на вихід країни з Північноатлантичного альянсу, навіть з боку членів своєї власної партії.

Американські солдати в Румунії, 31 березня 2023 року

Однак подібна риторика Трампа, навіть якщо він не стане виводити США з НАТО, може призвести до того, що європейські країни дедалі більше стануть замислюватися про власну безпеку у відриві від інтересів Вашингтона. Про це ще торік говорив президент Франції Емманюель Макрон, який заявляв про необхідність «стратегічної автономії» для Європи, що має стати «третьою наддержавою». І якщо країни ЄС стануть зміцнювати свою безпеку з опорою на власні сили, то в майбутньому може виникнути ситуація, коли вже США потребуватимуть НАТО більше, ніж Європа.

Автор публікації

Коментарі: 17
Публікації: 250
Реєстрація: 08.10.2019