To reset your password, please enter your email address or username below.

Тиждень після «Крокуса»: що відомо про «ісламістську» версію теракту

Теракт у Москві 22 березня призвів до загибелі 143 осіб, ще 360 постраждали. Ця атака стала несподіванкою як для російської влади, так і для західних країн. Однак сторони спробували отримати вигоду з трагедії

Через тиждень після теракту в московському концертному залі «Крокус Сіті Хол» головним питанням залишається його замовник. Обговорення трагедії перетворилося на з’ясування стосунків: російська влада наполягає на «українському сліді», Україна заявляє про непричетність до теракту, лояльні до Росії Китай та Іран звинувачують в організації нападу США. Навіть неодноразові зізнання «Ісламської держави», що це її прихильники організували теракт, не змінюють позиції російських чиновників.

Радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі заявив, що «єдину відповідальність» за теракт несе «Ісламська держава». «Я хочу скористатися моментом, щоб відреагувати на дурниці і пропаганду, яку ми спостерігаємо з боку Кремля і російського уряду протягом останніх кількох днів з приводу терористичної атаки ІДІЛ на концертний зал, яка, на жаль, забрала життя понад 140 осіб», – сказав радник.

Йдеться про осередок «Ісламської держави» під назвою «Вілаят Хорасан» (ISKP). «ІД» – досить розгалужена структура, частини якої мають достатню автономію. Вілаят – це формальна провінція, яка підпорядковується халіфу ІДІЛ. На чолі деяких із них стоять місцеві ісламістські рухи, які діяли і до створення організації. Сама «Ісламська держава» з’явилася, коли керівництво «Аль-Каїди в Іраку» розірвало стосунки зі всесвітнім керівництвом.

В абревіатурі ISKP останні літери означають Khorasan Province. Це позначення афгано-пакистанського відділення «ІД», яке виникло 2015 року. Спочатку воно складалося з кількох тисяч осіб, які виступили проти «Талібану», в основному це були пуштуни – найбільший етнос в Афганістані. ISKP відкрила збройну боротьбу проти армії США в країні, одночасно воюючи з «Талібаном».

У підсумку таліби за негласної підтримки американців практично знищили рух конкурентів, кількох керівників ISKP було вбито. Чисельність організації скоротилася до кількох сотень людей. Тоді нове керівництво «вілаяту» вирішило перейти до точкового терору: проти талібів, представників інших релігій і американців. Також ISKP назвала своїх нових ворогів і серед них Росію. 5 вересня 2022 року під час вибуху посольства РФ в Афганістані загинули п’ятеро людей, ISKP взяла на себе відповідальність за теракт.

Радикальні ісламісти вважають, що Росія «пригнічує мусульман» як усередині країни, так і за кордоном. «Вілаят» звинувачує країну в участі в антитерористичній операції в Сирії. Для керівництва організації ставка на «зовнішнього ворога» вигідна фінансово: так «борці з іновірцями» привертають більше пожертвувань від співчуваючих не тільки в Афганістані, а й по всьому світу. Інша причина – спроба розширити етнічну базу руху за рахунок населення сусідніх країн, насамперед Узбекистану і Таджикистану.

Незважаючи на підвищену активність ISKP останніми роками, досі угруповання не робило масштабних дій проти Росії. Немає і неспростовних доказів версії, що за терактом у Москві стоїть саме ця організація, хоча про це стверджує американська розвідка. CBS підкреслює, що у США «немає підстав сумніватись в цих твердженнях».

Усі аналітики звернули увагу на взаємозв’язок між попередженнями західних посольств про високий ризик теракту протягом найближчих 48 годин у Москві, які було опубліковано 7 березня, і подіями, які відбулися пізніше. Посольство США в Росії повідомило, що «екстремісти найближчим часом планують атакувати великі скупчення людей у Москві, включно з концертами» і закликало своїх громадян уникати скупчень людей.

Також Вашингтон передав інформацію Москві, але лише в загальних рисах, побоюючись, що російська влада може дізнатися джерела або методи розвідки. За словами глави ФСБ Олександра Бортнікова, що на початку березня передана інформація «не підтвердилася». Путін у своїй промові на розширеній колегії ФСБ назвав ці попередження «шантажем». Імовірно, російські спецслужби зосередилися на часових рамках, які були вказані в попередженні, – і коли теракту в цей проміжок не сталося, сприйняли інформацію з недовірою.

Після теракту з’явилося безліч конспірологічних теорій, які поширилися в соцмережах. Проти «ісламістської версії» висувають такі аргументи. Хоча ISKP володіє бойовими ресурсами, деякі експерти сумніваються, що угрупованню під силу організувати такий масштабний теракт. Питання викликає і поведінка нападників, яка не виглядала професійно. Зрештою, висловлювалися сумніви щодо автентичності повідомлень, які з’являлися в телеграм-каналах ІДІЛ. Раніше організація брала відповідальність за теракти, до яких не мала стосунку.

Ще однією гучною заявою стало інтерв’ю начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова. Він вважає, що російські спецслужби знали про підготовку теракту «щонайменше з 15 лютого». «Я вам більше скажу, ця інформація пройшла через розвідуправління угруповання в Сирії. Ось звідти вона пішла на Москву. І нехай не розповідають казки, що це дивним чином усе матеріалізувалося нізвідки», – додав Буданов.

За словами глави ГУР, у Москві знали, звідки і через які дві країни в Росію прибудуть бойовики. «Для чого вони допустили, щоб це сталося – є кілька варіантів. Перше – це, як у них заведено, боротьба «веж», щоб зараз зняти кілька чиновників. Інший варіант – вони насправді недооцінили масштаби того, що станеться. Думали, що це буде більш локально, і хотіли звинуватити в усьому Україну», – сказав він.

При цьому навіть люди з найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна вважають, що немає жодних доказів причетності України до теракту. За даними Bloomberg, Путін був присутній на нарадах, на яких чиновники погодилися, що жодного зв’язку терористів з Україною немає. Однак російський президент, як і раніше, «має намір використовувати трагедію, щоб спробувати згуртувати росіян у війні з Україною», пише видання.

Такий масштабний теракт – разова акція, і зараз різні сторони намагаються отримати вигоду з трагедії. Хоча теракт показав слабкість російських спецслужб, події 22 березня дали привід Кремлю посилити репресії проти терористів і екстремістів, якими можна призначити всіх, хто не згоден з діями режиму. Теракт у Москві – тривожний сигнал і для західних країн, які очікують на подібні атаки в Європі та США.

Занепокоєння висловив президент Франції Еммануель Макрон. Політик заявив, що ISKP раніше вже робила «кілька спроб» терактів у Франції. «За останні місяці саме ця група здійснила кілька спроб на нашій території», – заявив він. Однак французький президент не навів подробиць. Фахівці з боротьби з тероризмом вважають, що атака в Москві може спонукати бойовиків ІДІЛ подвоїти зусилля, і наступна логічна мета – це Олімпійські ігри в Парижі, що відбудуться в липні та серпні цього року.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 246
Реєстрація: 22.06.2020