To reset your password, please enter your email address or username below.

Військово-польовий роман: до чого призведе зближення Росії та Ірану у регіоні?

Стрімке зближення Росії та Ірану відбувається на тлі чергового зриву переговорів щодо іранської ядерної програми та посилених санкцій щодо Росії. Обидві країни намагаються отримати вигоду від співпраці, але як довго триватиме цей період порозуміння?

Довгоочікуваний візит

19 липня президент Росії Володимир Путін здійснив офіційний візит до Ірану, де зустрівся зі своїми іранським та турецьким колегами, а також верховним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї. Хоча формальною причиною візиту було поновлення Астанінського мирного процесу щодо Сирії, експерти зазначили, що розстановка сил у каспійському регіоні змінюється, як і відносини між Москвою та Тегераном після початку спеціальної військової операції в Україні.

Russia's Putin finds keen ally in rare trip to Iran - BBC News
Зустріч президента РФ Володимира Путіна з Вищим керівником Ірану аятолою Хаменеї 19 липня 2022 року.

Після візиту Путіна на Близький Схід вирушив президент США Джо Байден. Поїздка до Ізраїлю та арабських країн показала, що регіон стрімко поляризується, а Росія та США відроджують політику сфер впливу. Провідна роль США в регіоні є проблемою і для Росії, і для Ірану — і в обох країн виявляється безліч точок дотику, що зближують: від погляду на сирійську проблему до прав людини і традиційних цінностей.

Результати переговорів у Тегерані виявилися очікуваними для сторін: Туреччина виступає проти збереження режиму Башара Асада у Дамаску.Росія та Іран попередили партнера про можливу дестабілізацію в регіоні, якщо Туреччина розпочне бойові дії проти курдів. 17 серпня Туреччина оголосила про початок військової операції проти курдів на півночі Сирії, турецькі війська завдали авіаційних ударів по позиціях противника. Проте представники сирійських кучерів спростовували будь-які атаки з турецької сторони.

Точки зближення

Загальна платформа для Росії та Ірану — це протистояння західним країнам, які запровадили велику кількість санкцій щодо іранської та російської економік. Це змушує Росію та Іран тісно співпрацювати у фінансовій сфері, приділяючи особливу увагу виключенню долара із взаємної торгівлі та створенню альтернативи міжбанківській платіжній системі SWIFT. Ці домовленості можна назвати довгостроковими, оскільки зняття західних санкцій не передбачається найближчим часом.

Khamenei warns Erdogan against Syria offensive, as Turkish leader set to  meet Putin | The Times of Israel
Встреча Высшего руководителя Ирана аятоллы Хаменеи с президентом Турции Реджепом Тайипом Эрдоганом 19 июля 2022 года.

Для Росії протистояння із Заходом перейшло у нову фазу. Для Ірану, яке звикло за десятиліття до західних санкцій, каменем спотикання є ядерна програма. Однак переговори в Досі, що відбулися в червні цього року, зруйнували більшість надій Тегерана на відновлення ядерної програми і зняття санкцій. Ще у 2015 році Іран підписав із США, Німеччиною, Великобританією, Францією, Китаєм та Росією Спільний всеосяжний план дій (СВПД). Він передбачав відміну всіх санкцій в обмін на скорочення іранської ядерної програми.

Але вже в 2018 році Дональд Трамп розірвав угоду, а проти Ірану ввели новий пакет санкцій: нафтове ембарго, заборону на продаж доларів Ірану, операції з золотом та іншими цінними металами, операції з держборгом, транзакції з ЦБ Ірану та операції в іранських ріалах . Із приходом Джо Байдена переговори поновилися. Але підписане Байденом в Ізраїлі стратегічне партнерство лише підлило олії у вогонь. У відповідь голова Стратегічної ради з міжнародних відносин Ірану Камал Харразі заявив, що Іран технічно здатний виробляти ядерну зброю, навіть якщо вона не має планів це робити.

Ще один аргумент для зближення — це величезний інтерес Москви до десятирічного досвіду Ірану щодо обходу санкцій. За даними ЗМІ, перед поїздкою Путіна до Ірану представники іранського та російського Центробанків зустрічалися для вивчення альтернативних методів фінансування та проведення фінансових операцій.Символічним підсумком переговорів став запуск торгів на Тегеранській біржі валютної пари “іранський ріал – рубль” у день візиту Путіна до іранської столиці.

Іранський досвід виживання

Що може запропонувати Іран російському уряду? За десятиліття фактично автономного існування іранської економіки у відриві від глобальних ринків іранці навчилися знаходити обхідні шляхи для фінансових операцій. Наприклад, часто громадяни Ірану купують громадянство інших країн через інвестиції. Іранці стають громадянами Сент-Кітс та Невіс, Коморських островів чи Антигуа, де реєструють компанії та відкривають там банківські рахунки. У цих фінансових гаванях зареєстровано тисячі громадян, які народилися в Ірані.

Президент РФ Владимир Путин, президент Ирана Хасан Рухани и президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган во время встречи. 22 ноября 2017 - РИА Новости, 1920, 19.07.2022
Тристороння зустріч президента РФ Володимира Путіна, президента Туреччини Реджепа Тайпа Ердогана та президентом Ірану Хасаном Роухані 22 листопада 2017 року.

Інший приклад — давно відомий спосіб ісламського банкінгу «Хавала», що з арабської означає «передача». Цей принцип відомий ще з VIII ст. Імпортер переказує валюту не постачальнику за кордон, а своєму брокеру. Партнер брокера переказує гроші постачальнику імпортера. Таким чином боржниками виявляються лише брокери. Хоча цей процес виявляється повільнішим, також брокер бере за транзакцію комісію або невеликий відсоток від суми, що переводиться.

Ще один спосіб – це бартер. Часто інші країни розплачуються з Іраном власними товарами за нафту.2021 року Іран уклав угоду зі Шрі-Ланкою, згідно з якою за поставлену нафту на 250 мільйонів доларів країна отримує чай, який вважається продуктом першої необхідності і під санкційний режим не потрапляє. Але цей спосіб має свої вади: Ірану доводиться продавати нафту з великим дисконтом, оплачувати доставку та страховку вантажів. Щоб не потрапити під вторинні санкції, нафту перекачують із танкера на танкер у море, змішують з неіранською нафтою та йдуть на інші хитрощі.

Росія та Іран зацікавлені ще в одному проекті, який може допомогти вийти із економічної ізоляції. Обидві країни згадали про проект Міжнародного транспортного коридору Північ-Південь (INSTC), що зайшов у глухий кут, і дозволяє скоротити транзитний маршрут товарів з Росії до Індії. Цей проект має стати конкурентом Зангезурського транспортного коридору, який активно просувають Туреччина та Азербайджан. Турецький коридор націлений на Туркменістан для збільшення постачання туркменського газу через Каспійське море. Посилення впливу Туреччини, яка є членом НАТО, не подобається Ірану, і зміцнення союзу з Росією вигідне Тегерану.

Тактика чи стратегія

Однак партнерство двох країн не виглядає сприятливо: у російської сторони залишаються побоювання щодо поведінки Ірану на енергетичному ринку. Козир Росії у відносинах з Європою — це постачання нафти та газу. Варіантів тиску кілька: центральноазіатські республіки можуть запропонувати Ірану альтернативний маршрут експорту енергоресурсів. Європейські країни в критичній ситуації пошуку хоча б якоїсь заміни російських поставок можуть також вдатися до іранської нафти. Казахстан уже підписав з Іраном угоди про співпрацю, зокрема, у нафтогазовому секторі. Приводів для занепокоєння стає дедалі більше: насправді обидві країни є конкурентами на світовому ринку енергоресурсів.

Для зниження ризиків російський «Газпром» підписав угоду на 40 мільярдів доларів з Національною іранською нафтовою компанією (NIOC) перед приїздом Путіна до Тегерана. Таким чином, Росія стає провідним інвестором на енергетичному ринку партнера та може його контролювати. Цей маневр відбувається на тлі військового співробітництва, що триває. Іран традиційно зацікавлений у постачанні російської зброї. Припущення щодо закупівлі Росією іранських безпілотників, схоже, не справдилися. Однак для Росії Іран — один із шляхів поповнити озброєння, що бракує, коли західні санкції не дозволяють докуповувати запчастини легально.

Таким чином, і Росія, і Іран із тактичних міркувань йдуть на помітне політичне зближення, зазнаючи тиску інших регіональних гравців та наслідків західних санкцій. Проте відновлення старих проектів та енергетична експансія Росії можуть докорінно змінити правила гри. Позиція Ірану змінюватиметься виходячи з результатів спеціальної військової операції в Україні та тривалості західних санкцій щодо Росії.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 293
Реєстрація: 03.12.2020