To reset your password, please enter your email address or username below.

Заручники Pfizer: реалії вакцинації в Україні

Пандемія Covid – 19, що розпочалась в 2020 році, вибила з колії весь світ: жорсткі локдауни, паніка, сотні тисяч смертей, відсутність методів лікування та світова криза, яка підкосила багато країн. Ситуація вимагала невідкладних дій, так світові організації швидко сформували ініціативу ACT (Ініціатива щодо прискорення доступу до засобів для боротьби з COVID-19 та вакцинації на базі коаліції CEPI, Альянсу GAVI і ВОЗ, основною діючою ланкою цього об’єднання став COVAX, організація яка через деякий час і доставить в Україну перші вакцини. Світова ініціатива була покликана покласти край гострій фазі пандемії COVID-19 шляхом прискорення розробки безпечних та ефективних вакцин проти COVID-19.

Оцінивши всю екстреність ситуації, фармацевтичні гіганти зайнялися розробкою вакцин в прискореному режимі ну і звичайно гонитвою за клієнтами. Вакцинація то є добра справа, але ніхто не забороняє на цьому пристойно заробити. На початку серпня поточного року, стався витік конфіденційного контракту, одного зі світових фармацевтичних лідерів. Ознайомившись з матеріалом, стало зрозуміло, чому виробник панацеї від коронавірусу, змушує країни зберігати мовчання протягом 10 років і що ж, все-таки не так, з екстрено розробленою вакциною.

Початок довгоочікуваної вакцинації в Україні

Європейський Союз надав Україні перші вакцини на безоплатній основі в лютому 2021 року, так як країна є членом Глобального альянсу з вакцин та імунізації – ГАВІ (Global Alliance for Vaccines and Immunisation, GAVI). В екстреному порядку до країни прибули 500 000 доз вакцин AstraZeneca виробництва Індії.

В квітні поставку повторили, правда дещо другого об’єму. Ринок вакцинації не обмежувався індійським фармацевтичним виробництвом та в рамках COVAX – ініціативи світової солідарності різних країн щодо забезпечення глобального доступу до вакцин, вже в травні Україна купила за державний рахунок 117 тис.доз Pfizer.

У повідомленнях ЗМІ України стверджувалося, що уряд країни буде купувати вакцини проти COVID-19 за завищеною ціною, така інформація не могла не викликати суспільне обурення і протести, це призвело до скорочення кількості вакцин. Але, як виявилось ця інформація всього лише замилювання очей, українців просто змусили повірити в те що громадяни країни самі перешкоджають діям щодо запобігання поширення захворюваності.

Насправді зниження кількості вакцин було допущено через затримку у поставці з вини виробництва, на яке Україна ніяк не могла вплинути. Навіщо потрібна була масова брехня про завішену ціну і розслідування СБУ, чому не можна було повідомити правду? Виявляється, контракт з виробником зобов’язує тримати рот на замку при будь-яких обставинах та у цих торгових відносинах клієнт ніколи не правий.

Вакцинація в Україні в даний час: трохи аналітики

Сьогодні в Україні ведеться активна кампанія з інформування населення про безпеку вакцин, причому країна знаходиться на початковому етапі вакцинації проти SARS CoV-2, оскільки в даний час в Україні зовсім низький відсоток вакцинації.

Кількість українців, готових до щеплень небагато з ряду причин: наприклад, дезінформація в ЗМІ, пропаганда анти прищепного руху. Крім того, проблему вакцинації можна пов’язувати з недовірою до політики та питань закупівлі вакцин.

В цілому, Україна має контрактів на 32 мільйони доз вакцин, по поставкам від виробників: AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinovac Biotech, Novavax. Частина цих вакцин придбана Україною за рахунок великої позики – 90 млн. доларів США від Світового Банку. Частина надана як благодійна допомога у рамках COVAX, і більшу частину усієї кількості вакцин надає саме Pfizer.

                                           Проект «Екстрене реагування на COVID – 19 і вакцинація в Україні» від Світового Банку

Загалом Україна має таку кількість вакцин:

• CoviShield (та сама вакцина Oxford / AstraZeneca, яку виготовляють в Індії) – отримано 500 тисяч дозв Індії) – Україна отримала 500 тисяч доз;
• AstraZeneca, яку виготовляють в Південній Кореї, – отримано 367 200 доз;
• AstraZeneca, яку виготовляють в Італії, – отримано 705 600 доз;
• CoronaVac (Sinovac) – отримано 1,9 мільйона доз;
• Pfizer – Україна отримала 1 064 700 доз в рамках COVAX і 367 370 доз в рамках прямого контракту *.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов в виступі з трибуни Верховної Ради заявив що навколо вакцини Pfizer був ажіотаж, як навколо панацеї, хоча на поставку від ініціативи COVAX Україна не впливає.

Порівняння популярних вакцин і їх вартість.

У цьому матеріалі ми зазирнемо за завісу над ажіотажною вакциною від компанії Pfizer, яка так тісно співпрацює з UNICEF з якою в України прямий контракт який забезпечується посередником, компанією «Crown Agents Ukraine». Для початку трохи про посередників: Компанія – Crown Agents Ukraine – це Українська «філія» міжнародної компанії, головний офіс якої знаходиться в Лондоні.

З Міністерством охорони здоров’я України компанія співпрацює вже близько чотирьох років і забезпечує посередництво в міжнародних закупівлях товарів медичного призначення. Контракт на поставку вакцин від Pfizer також укладено через них. Але, якщо поглянути на сайт компанії у розділ контрактів, Ви не знайдете не те щоб контракту з Pfizer, звітів за договорами за нинішній рік немає зовсім.

Що це? Халатне відношення до звітності міжнародної компанії чи можливо вони вважають що більшості українців зовсім байдуже звідки береться та чи інша вакцина в поліклініках? Для тих, хто все таки хоче розібратись у справах компанії, можемо порекомендувати Facebook, адже Crown Agents Ukraine дуже активно його веде і на якому дуже розхвалює свою діяльність.

Контракт від «Pfizer» під грифом «Таємно»

Після виявлення наступної інформації усі невідомості розсіялися, стало зрозуміло чому цей договір приховується від громадськості у всьому світі. З’явилася відповідь на питання, чому в своєму інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” глава представництва Crown Agents Ukraine Тетяна Коротченко, не розповіла деталей контракту, а дала лише поверхневі відповіді на питання і виявляла бажання піти від незручної теми. Про конфіденційність договору компанія – посередник повідомила в своєму профілі Facebook.

«Надзвичайні часи вимагають надзвичайних заходів. Коли попит значно більше пропозиції, доводиться йти на поступки виробнику, щоб домогтися кращих умов для своєї країни. Crown Agents це зрозуміли ще в минулому році, закупаючи засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) під час пандемії COVID-19. В таких умовах конфіденційні договори з постачальниками при закупівлі вакцин укладають більшість урядів країн – це нормальна світова практика».

 Скріншот допису компаніі у Facebook

Примітно те, що компанія не вказує в своєму пості, з яким конкретно виробником конфіденційний договір. А посилання зазначене під постом, видає помилку 404, яка говорить про те, що сторінка швидше за все, видалена.

Тож яким чином копії «таємних» контрактів витікли до мережі та чому авторитетні ЗМІ про це мовчать? Як нам здається ми змогли знайти відповіді на ці питання.

Отже, законні копії контрактів «Pfizer» з Албанією, Бразилією, Ізраїлем та ЄС вдалося отримати експерту з кібербезпеки Едену Біберу. Він виявив перший договір на албанському веб-сайті, де він був опублікований в січні 2021 року. Його достовірність була підтверджена у момент коли експерту вдалося побачити бразильський контракт, який практично ідентичний. Достовірність була гарантована підписом, який був перевірений платформою DocuSign.

Трохи пізніше, ідентичний контракт знайшовся в ЄС і в Ізраїлі. Отримавши підтвердження реальності того, що відбувається з кількох незалежних джерел, експерт виклав цю інформацію в своєму Twitter, звідки її підхопили декілька американських ЗМІ.

Повний зміст угод за умовами поставки вакцини Pfizer від COVID-19 в інші країни є ретельно охоронюваним секретом, який до цих пір залишався суворо конфіденційним. Відомості котрі стали нам доступні розкривають шокуючі умови міжнародних угод компанії Pfizer на поставки вакцини від COVID-19. Імовірність того що Україна підписала контракт на таких же умовах досить висока, оскільки для ряду країн контракт ідентичний.

«Ці угоди є конфіденційними, але, на щастя, одна країна недостатньо добре захистила контрактний документ, тому мені вдалося отримати його копію. Як ви переконаєтеся, є вагомі причини, по якій компанія Pfizer приховує деталі цих контрактів» – написав у пості Еден.

Передбачувану угоду, укладену, як повідомляється, між Pfizer і Албанією, спочатку було розміщено у вигляді окремих фрагментів в Twitter, але тепер вони позначені як «недоступні».

«Країна, котра купує вакцину Pfizer від COVID-19, за умовами контракту повинна визнати, що зусилля Pfizer з розробки та виробництва продукту схильні до значних ризиків і невизначеностей. І в разі якщо з’явиться препарат або інше лікування, яке може запобігти, лікувати або вилікувати COVID-19, угода залишається в силі і країна-покупець має у повній мірі виконати зобов’язання по покупці».

Лікарський засіб івермектин, наприклад, не тільки безпечний, недорогий і широко доступний, але і знижує смертність від COVID-19 на 81%. Проте, його як і раніше, ігнорують, на користь більш дорогих і менш ефективних методів лікування і масової експериментальної вакцинації.

Якщо вам цікаво, чому івермектин був проігнорований, то тільки тому, що угода, яку країни уклали з Pfizer, не дозволяє їм розірвати договір, в якому говориться, що навіть якщо буде знайдено ліки для лікування COVID-19, договір не може бути анульований.

Навіть якщо Pfizer не надасть дози вакцини протягом обумовленого договором терміну, покупець не може скасувати замовлення. Крім того, Pfizer може вносити зміни в кількість контрактних доз і графік їх доставки, «ґрунтуючись на принципах, які будуть визначені компанією Pfizer», а країна, яка купує вакцини, повинна «погодитися на будь-які зміни».

Ця умова пояснює досить розмиту відповідь голови представництва Crown Agents в вищезгаданому інтерв’ю і повідомлення брехливої ​​інформації в ЗМІ.

Із інтерв’ю для Інтерфакс Україна

І не має значення, навіть якщо вакцини будуть доставлені з великим запізненням, навіть якщо вони вже більше не потрібні, оскільки ясно вказано, що:

«Ні в якому разі до компанії Pfizer не застосовні будь-які штрафні санкції за будь-які несвоєчасні поставки».

Як можна здогадатися, договір також «забороняє повернення продукції покупцем при будь-яких обставин», а повернення і зняття грошових коштів виключені. Про контрактну вартість дози вакцини для України, нічого невідомо. Повідомляється тільки те що Crown Agents зробили все можливе, щоб Україна отримала вакцину за чесною ціною.

Із інтерв’ю для Інтерфакс Україна

Наведемо порівняння, вакцини в США вважаються «безкоштовними», але вони оплачуються з кишень американських платників податків в розмірі 19,50 доларів за дозу. Албанія, як показав витік умов контракту, заплатила 12 доларів за дозу, в той час як ЄС заплатив 18,34 доларів за дозу. Можливо безкоштовна вакцина для Українців теж, десь закладена в податки, оскільки ми можемо спостерігати тенденцію підвищення всіх можливих податків для українців.

Pfizer зазначає, що «країни не мають права затримувати платежі компанії за будь-якої причини». По всій видимості, це відноситься і до випадків отримання пошкодженого товару що цілком можливо при транспортуванні. Покупці вакцин Pfizer від COVID-19 не мають права відхиляти їх «на підставі скарг на обслуговування» , коли вони не відповідають специфікаціям або чинним правилам організації виробництва і контролю якості лікарських засобів, а ця умова – вище будь-якого національного закону будь-якої країни.

У покупця практично немає можливості анулювати договір, але в той же час Pfizer може розірвати договір у разі «істотного порушення» покупцем будь-якого з умов договору.

Покупець вакцини Pfizer від COVID-19 повинен також визнати два факти, які за великим рахунком залишилися непоміченими: як ефективність вакцини, так і ризики від її застосування в даний час невідомі. Згідно з розділом 5.5 контракту:

«Покупець підтверджує, що Вакцина і матеріали, що відносяться до вакцини, а також їх компоненти і складові матеріали розроблялися швидко в зв’язку з надзвичайними обставинами пандемії COVID-19 і будуть продовжувати вивчатися після надання Вакцини Покупцеві відповідно до цієї Угоди».

«Покупець також визнає, що довгострокові наслідки і ефективність вакцини в даний час невідомі і що можуть бути побічні ефекти від вакцини, які в даний час невідомі».

Також контрактом прямо передбачено звільнення компанії Pfizer від будь-яких ризиків, в розділі 8.1 контракту говориться:

«Покупець справжнім погоджується звільнити від відповідальності, захистити і убезпечити компанії Pfizer і BioNTech, кожного з їх філій, підрядників, субпідрядників, ліцензіарів, ліцензіатів, субліцензіатів, дистриб’юторів, контрактних виробників, постачальників послуг, дослідників клінічних випробувань, третіх осіб, яким Pfizer, BioNTech або будь-яка з їх відповідних афілійованих осіб можуть прямо або опосередковано виплатити компенсацію на підставі розслідування … від і проти будь-яких позовів, претензій, вимог, збитків, шкоди, зобов’язань, розрахунків, штрафів, пені, судових витрат і витрат (включаючи, крім іншого, розумні гонорари адвокатів та інші витрати на розслідування чи судовий розгляд … виникають з, пов’язаних з, або в результаті вакцинації … »

Між іншим покупець зобов’язаний тримати у таємниці умови контракту на протязі 10 років.

У Pfizer є не тільки повне звільнення від відшкодування компенсацій, але також є розділ в контракті під назвою «Прийняття на себе захисту покупцем», в якому говориться, що у разі, якщо компанія Pfizer зазнає збитків, за які вона вимагатиме компенсації, то покупець:

«…негайно бере на себе ведення та захист за претензіями що компенсуються від імені Страхувальника за допомогою адвоката, прийнятного для Одержувача (ів), незалежно від того, чи правомірно пред’явлена вимога відшкодування»

Pfizer стежить за тим, щоб країна сплатила всі «… видатки та витрати, включаючи … гонорари і витрати на послуги адвокатів, понесені Одержувачем (ами) відшкодування в зв’язку з будь-яким позовом що відшкодовується, які будуть сплачуватись Покупцем щокварталу».

Як повідомляється з конфіденційного контракту Pfizer з Албанією, фармацевтичний гігант хоче, щоб уряди країн гарантували компанії компенсацію будь-яких витрат, пов’язаних з судовими позовами проти неї. Pfizer також зажадала, щоб країни надали суверенні активи, в тому числі банківські резерви, військові бази і будівлі посольств, в якості застави для очікуваних судових позовів, викликаних вакцинацією від COVID-19.

У лютому 2021 року видання World Is One News (WION) з Нью-Делі повідомило, що Бразилія відхилила деякі вимоги Pfizer, вважаючи їх образливими. Вимоги включали положення, за якими Бразилія:

відмовляється від суверенітету своїх активів за кордоном на користь Pfizer;

– не застосовує до компанії свої внутрішні закони;

– не карає Pfizer за затримку доставки вакцини;

– звільняє Pfizer від будь-якої цивільної відповідальності за побічні ефекти.

На додаток до всього вищесказаного, була виявлена ​​користувачка порталу LinkedIn, яка днями написала цікавий пост:

«Ей, вгадайте, який виробник ліків НЕ змушує співробітників робити вакцину Covid? І до 20 відсотків співробітників в США НЕ вакциновані? І посилюються правила, але ВСЕ ЩЕ не потрібні постріли? Підказка: ймовірно, він зробив вакцину Covid, яку ви отримали. Добре, крути мені руку! Це @pfizer, дурні».(Переклад з англійської) і доповнила свій вислів наступним фото:

Що ж, висновок такий що Україна та інші країни, загнані у жорсткі рамки договорами з Pfizer, мовчки і покірно зберігають конфіденційність. Незважаючи ні на що, Pfizer продовжує підписувати прибуткові засекречені операції на поширення своєї вакцини по всьому світу.

Чи можливо вважати це світовою змовою фармакомпаній, або це вимушений захід для подолання пандемії через який країни змушені йти на такі умови? Або все це заради поповнення кишень можновладців? Висновки робіть самі…

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 293
Реєстрація: 03.12.2020