To reset your password, please enter your email address or username below.

Заручник переговорів: Катар хоче отримати від війни в Газі більшого

Після кількох років остракізму маленька нафтова монархія зуміла поставити себе в центр світової дипломатії завдяки новому конфлікту на Близькому Сході. Але цього виявилося замало: від Катару чекають ефективних рішень, яких непросто досягти за непримиренності воюючих сторін.

Представники палестинського руху «Хамас» відхилили положення угоди на останніх переговорах з ізраїльським урядом. За даними The Times of Israel, також «Хамас» скоротив кількість заручників, яких бойовики готові відпустити на першому етапі угоди. У відповідь рух зажадав від переговірників гарантувати, що після їхнього звільнення Ізраїль погодиться на повне припинення вогню в секторі Газа, виведення ізраїльських військ з анклаву і повернення палестинців. Ізраїль навідріз відмовився виконувати ці вимоги.

Питання заручників – центральне в переговорах. «Хамас» заявив, що може звільнити тільки 20 осіб на першому етапі за умови, якщо ЦАХАЛ оголосить шеститижневе перемир’я. Катарські посередники пропонували відпустити 40 заручників, але представники палестинського руху не згодні на таку кількість. Вони заявили, що просто не зможуть знайти стільки заручників для першого етапу обміну, які б відповідали умовам Ізраїлю: жінок, старих і поранених чоловіків.

Переговори щодо угоди відбувалися за посередництва США, Катару та Єгипту. У рамках угод Ізраїль наполягав на необхідності встановити повний контроль над сектором Газа після завершення бойових дій. За даними ізраїльської розвідки, у заручниках залишаються 129 осіб, 34 із них ізраїльська сторона вважає загиблими. Загалом від початку війни на Близькому Сході в заручники було взято 253 людини, частину з них удалося звільнити під час угоди, яка відбулася минулої осені.

У середу, 17 квітня, Катар оголосив, що «проводить глобальну переоцінку [своєї] вирішальної ролі» в ролі посередника в переговорах між Ізраїлем і ХАМАС щодо перемир’я в бойових діях в секторі Газа та звільнення близько 130 останніх заручників – близько тридцять із них, як вважають, померли – в обмін на смерть палестинських ув’язнених, яких утримують у в’язницях на ізраїльській території.

Наступного дня після провалу переговорів Катар оголосив, що «проводить глобальну переоцінку [своєї] вирішальної ролі» як посередника. Прем’єр-міністр і очільник катарської дипломатії шейх Мухаммад бен Абдуррахман Аль Тані дав зрозуміти переговірникам, що їхня непоступливість призвела до глухого кута. Також це була відповідь американській стороні, яка звинувачує арабську державу в недостатньому тиску на «Хамас» заради звільнення заручників, що залишилися.

Катар протягом кількох десятиліть конфлікту виступав найважливішим каналом між воюючими сторонами, оскільки користувався повагою в арабському світі та мав важелі тиску на палестинські угруповання. Західні союзники і цього разу розраховували, що катарський уряд знову натисне на «Хамас» для якнайшвидшого укладення перемир’я. Однак ситуація показує, що цей інструмент має свої межі. До того ж Ізраїль постійно критикує посередника за лояльність ворогу.

Це звинувачення може звучати переконливо, оскільки Катар надав притулок політичному керівництву «Хамас». При цьому на території країни розташована найбільша військова база в регіоні – і Доха постійно намагається лавірувати між палестинськими радикалами та проізраїльськими силами. У більшості випадків це вдається. Але посередник поки що не в силах змінити позиції сторін, які чекають на кращі часи: для Ізраїлю це означає критичні скорочення чисельності руху, для «Хамаса» – відхід Нетаньягу та зміну ізраїльського уряду.

Напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року не призвів до потужної підтримки серед країн Перської затоки, на що розраховували бойовики. Ані Саудівська Аравія, ані Йорданія, ані сам Катар не виступили на боці палестинського руху, обмежившись лише офіційними заявами із засудженням звірств. Причина проста: монархії Перської затоки розуміють, що в іншому разі почнеться конфронтація зі США – головним союзником Ізраїлю в регіоні. І арабські країни воліють чекати якнайшвидшого завершення конфлікту.

Посередницька активність Катару продовжилася і після провалу останніх переговорів. Доха заявляє, що контакти між четвіркою переговірників тривають постійно. Для Катару цей процес – можливість повернутися на перший план у міжнародній політиці, оскільки зусилля Ради Безпеки ООН та інших посередників не мають значущого ефекту. Після низки невдалих спроб підтримувати угруповання по всьому регіону, як-от «Брати-мусульмани», «Хамас» і «Хезболла», Катар повернувся до традиційної ролі нейтрального посередника, щоб «заспокоїти Вашингтон».

Як зауважує Foreign Policy, нинішня війна в секторі Гази дає катарському еміру «можливість бути більш помітним, ніж будь-який інший арабський лідер за довгий час». Конкуренція висока: на цю роль регіонального посередника прагнуть й інші країни, як-от Єгипет та Оман, які також можуть претендувати на значний вплив у поточних переговорах. Не варто забувати про Туреччину та Саудівську Аравію. Поки що Доха всіляко створює образ єдиного і незамінного посередника, тож остання невдача в переговорах впливає не лише на результат конфлікту, а й на позиції самого Катару.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 285
Реєстрація: 22.06.2020